Sveta Agata, mučena i zatvorena za Gospodina
Kršćanski život

Sveta Agata, mučena i zatvorena za Gospodina

Mržnja prema Crkvi i mržnja prema njezinu seksualnom moralu često su išle ruku pod ruku, kao što vidimo u Dečanskom progonu i životu svete Agate.

Sveta Agata još je jedna od onih sedam žena, djevica mučenica, navedenih u Prvoj euharistijskoj molitvi (Rimski kanon). Budući da se često spominju na misama, vrijedi saznati više o njima. Već smo se upoznali svetice Sveta Lucija i Sveta Agneza.

Agata je bila starija od Lucije i Agneze oko 50 godina. Živjela je otprilike od 231. do 251. godine. Doista, Lucijin i majčin posjet grobu svete Agate potvrdio je Luciju u njezinom vlastitom pozivu kao djevice, posjetu opisanom u djelu Jacobella del Fiorea, o kojemu smo komentirali.

Kao i Lucija, Agata je došla sa Sicilije. Poput Agneze i Lucije, Agata je imala udvarača koji nije prihvaćao “ne” kao odgovor.

Agatin prosac bio je Kvintijan, lokalni rimski dužnosnik. Njezino odbijanje njegovih prijedloga i njezino ispovijedanje vjere u Krista naveli su Kvincijana da ju osudi.

Ti su se događaji zbili u vrijeme jednog od nekoliko intenzivnijih progona kršćana u Rimskom Carstvu koji su s vremena na vrijeme izbijali poput stihije. Car Decije pokrenuo je progon nakon svog uspona na carsko prijestolje 249. godine. Završio je nakon otprilike godinu i pol dana kada je Decije umro 251. godine.

Kratkotrajan, ali intenzivan, Decijanski progon također je odnio život tadašnjeg pape, svetog Fabijana, 250. godine. S navodnom namjerom da osnaži rimsko jedinstvo i koheziju i ponovno izgradi državu, Decije je naredio da su svi njegovi podanici dužni ponuditi žrtvu rimskim bogovima i paliti tamjan za dobrobit cara, dokumentirajući ta djela u prisutnosti rimskog magistrata ekvivalentom “putovnice za tamjan” iz trećeg stoljeća, libellus. Oni koji su odbili ili nisu imali dokumentaciju smatrani su postupanjem protivnim općem dobru i mogli su biti mučeni, zatvoreni ili ubijeni, poput pape Fabijana. Nije bilo vjerskih izuzeća, osim za Židove, u skladu s običajima koji datiraju još od Julija Cezara koji je tolerirao njihov monoteizam.

Djevičanstvo se smatralo izdajničkim znakom povezanosti s kršćanstvom, tako da je osuda Agate bila vjerodostojna. Poput Agneze u budućnosti, Rimljani su Agatu neuspješno pokušali osuditi na bordel. Zatim je podvrgnuta raznim oblicima mučenja, uključujući rastezanje na instrumentu nalik na nosač i prisilno odstranjivanje grudi kliještima. Ozlijeđena Agatha tada je zatvorena bez hrane, pića i liječničke skrbi, no predaja kaže da joj se ukazao sveti Petar kako bi joj izliječio grudi. Umrla je u zatvoru.

Umjetničko djelo, “Bogorodica na prijestolju sa svecima,” je iz sredine 1400-ih Sicilije. Isus i Marija zauzimaju središnje ploče, ali četiri bočne ploče prikazuju sv. Ivana Krstitelja i Pavla, au gornjoj polovici dvije sicilijanske djevice: sv. Lucija s lijeve strane, sv. Agata s desne strane. Njegov tvorac poznat je kao “Majstor Transfiguracije iz Sirakuze”. Budući da je Sicilija raskrižje Istoka i Zapada, oba utjecaja nalaze se u ovom djelu.

Agatha je prikazana sa svojim uobičajenim atributom: pladnjem s odsječenim grudima (kao što je Lucija često prikazana s tanjurom iskopanih očiju). Često se prikazuje s plavom kosom. Njezina kruna i palmina grana upućuju na njezino mučeništvo. Ponekad je – iako ne u ovom djelu – također prikazana s instrumentom svojih mučitelja, kliještima kojima su joj uklanjane grudi. Dominacija ružičasto-crvenih nijansi u prikazima Agate i Lucy u ovom djelu također možda može ukazivati ​​na njihovo mučeništvo.

Za više informacija o Svetoj Agati u umjetnosti pogledajte ovdje.

Mržnja prema Crkvi i mržnja prema njezinu spolnom moralu često su išle ruku pod ruku, kao što vidimo u Dečanskom progonu i životu svete Agate. Njezina će krv nadahnuti još jednu mladu mučenicu, Luciju, nekih 50 godina kasnije.

Umjetnička djela nalaze se u palači Bellomo u Sirakuzi na Siciliji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Oscari, ‘Oppenheimer’ i Vatikanska filmska lista

Katoličke vijesti

Upala pluća » Tekstovi

Katoličke vijesti

Sinodalnost je drugo ime za zajedništvo » Tekstovi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti