Svijećnica i prikazanje u hramu
Kršćanski život

Svijećnica i prikazanje u hramu

Ako je Svijećnica lijepa i svijetla; Zima ima još jedan let.
Ako Svijećnica donosi oblake i kišu; Zima više neće doći.
— Stara engleska izreka

Pozadina

Ako vam se ovaj osjećaj čini poznatim, to je zato što je vrlo blizak onome što se govori o njegovu svjetovnom dvojniku, Danu mrmota, koji se također slavi 2. veljače. Katolici davno imali su ga na umu prije naših sekularnih vremena. Katolički blagdan Svijećnice ima davnu i zanimljivu povijest. Ovom svetkovinom obilježava se uspomena na poslušnost Blažene Majke židovskom zakonu da se prikaže za čišćenje 40 dana nakon rođenja muškog djeteta. I također vidimo svetog Josipa kako nudi otkup prvorođenog muškarca prema Mojsijevu zakonu. Marija i Josip su u Hramu (Lk 2,22-38) u isto vrijeme kada i stari svećenik Šimun i proročica Ana. Simeon je shvatio da neće umrijeti sve dok ne vidi Mesiju. Ugledavši Gospodina u Marijinu naručju, Šimun recitira pjesmu koja je postala poznata kao Nunc Dimittis. “Sada otpuštaš slugu svoga, Gospodine… jer su moje oči vidjele tvoje spasenje… svjetlo otkrivenja poganima…”

Svjetlo otkrivenja poganima. Misa za taj dan govori o svjetlu. Na taj dan se blagoslivljaju svijeće koje se koriste u domu – dakle, Svijećnica. Blagoslov svijeća predstavlja Krista čije je rođenje obasjalo svijet obavijen tamom. Sveti Anzelmo je u 11. stoljeću ovako govorio o blagoslovljenoj svijeći, vosku, fitilju i plamenu: Vosak je za tijelo našega Gospodina; fitilj u tijelu je za njegovu dušu; a plamen je za njegovo božanstvo.

Crkveni blagoslov svijeća uključuje pčele, vosak i vjernike. „Ova tekućina dolazi od rada pčela (simbol čistoće) do savršenstva voska, a zatim ide dalje i blagoslivlja vjernike. “Da bi se udostojao blagosloviti i posvetiti za upotrebu ljudima i zdravlje tijela i duše, bilo na zemlji ili u vodi.” Zanimljivo je napomenuti da se sljedeći dan, na blagdan svetog Vlaha, ove svijeće koriste u blagoslovu grla.

Povijest

Prva zabilježena povijest ovog blagdana potječe od posjetitelja Španjolske 380. godine u Svetoj zemlji. Ona toga dana bilježi procesiju sa svijećama. Istaknula je kako je to dugogodišnja tradicija. Papa Sergije (701.) propisao je procesiju sa svijećama. Zanimljivo, bio je to pokornički obred, pri čemu je svećenik u ljubičastoj odjeći zazivao Božje milosrđe. Tradicija blagoslova svijeća za dom započela je krajem tog stoljeća i traje do danas.

Stare tradicije

U davna vremena zemljoradnici zakupci plaćali su zakupninu na Svijećnicu. Seljački radnici i sluškinje doselili su se svojim novim gospodarima dan nakon Svijećnice.

Poljaci imaju prekrasnu legendu koja kaže da Marija, Majka Božja Blažene Gromnice, u zimskim noćima bdije nad vukovima koji lutaju selima. Svojom gromovitom svijećom Mary tjera gladne vukove.

U mnogim se krajevima zimsko zelje preostalo od Božića spaljivalo na Svijećnicu, a njegov pepeo raspršivao po polju ili vrtu za zdravu proljetnu žetvu.

U Škotskoj su djeca na ovaj dan donosila svijeće kako bi osvijetlila školske učionice. Donijeli su i novac za učiteljicu da kupi poslastice za učenike. Dijete koje je donijelo najviše novca bilo je kralj ili kraljica šest tjedana. Kralj ili kraljica su odlučivali koje će poslijepodne u tjednu biti slobodno vrijeme. Ne bi li naša djeca voljela vratiti tu tradiciju! (Nema riječi o tome što se dogodilo kad nije završilo prije korizme.)

Obiteljske aktivnosti

U Francuskoj je običaj praviti palačinke ili palačinke tzv svijećnjaci, na Svijećnicu. (Ako unesete riječ svijećnjaci u francusko-engleskom rječniku dolazi na engleskom kao Candlemas!) Zlatna palačinka ili palačinka predstavlja Kristovo svjetlo. Kanadski Akađani također slave Svijećnicu s palačinkama. Bacanje palačinke u zrak i hvatanje šest puta prije nego što padne na pod označava vjenčanje unutar godine. Punite li novčiće i uhvatite ih, napredovat ćete u nadolazećoj godini.

Osim pravljenja palačinki ili palačinki (možda bez neurednog bacanja zraka), mogu se ukrasiti svijeće koje se nose na misu na blagoslov. Obojite svijeće ili dodajte kršćanske simbole kao što su križ, riba, golub, Chi Rho, Alfa i Omega i stavite svijeće. Dobar trenutak za poduku. Uvijek ih tražim sa svojom obitelji. Pogledajte koji se drugi simboli mogu zamisliti.

Za obiteljsko slavlje koristite svijeće blagoslovljene na misi za stol. Neka jedno od djece ili gost pročita Simeonov Nunc Dimittis (Luka 2:22-40). Naučite pjesmu za Božić, Ako je Svijećnica lijepa i svijetla…

Palačinke ili palačinke poslužite s koliko god želite sirupa i nadjeva.

Tijekom večere razgovarajte o tome kako možemo donijeti Kristovo svjetlo u svijet. Primijetite kako dani postaju duži. Za kraj vaše svečanosti podijelite listove s pjesmama s riječima ‘Svjetlo Kristovo’ i ‘Zdravo Sveta Kraljice’. Recimo, nakon desetljeća krunice slijedi pjevanje pjesama.

Sretan blagdan Svijećnice!

Sandra McDevitt piše o katoličkoj kulturi. Također vodi ‘Priče iz srca’, koje se subotom i nedjeljom mogu čuti na radiju EWTN. Poslušajte bilo koju od njezinih više od 1000 priča na Ave Maria Radio Archives.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kolumna iz Njemačke: Zašto je školovanje kod kuće u Njemačkoj nepotrebno

Katoličke vijesti

Ljetne vrućine » Tekstovi

Katoličke vijesti

Ayaan Hirsi Ali iznenađuje prijatelje ateiste odlaskom u crkvu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti