Što se tiče djece – umjetnost je odušak za složene osjećaje
Kršćanski život

Što se tiče djece – umjetnost je odušak za složene osjećaje

U mom stanu postoji posebna kutija za djecu. Ja nemam djece, ali moji prijatelji imaju. I njihova djeca znaju gdje je kutija. Kad god im je dosadno s odraslima (a to se često događa), odu u kutiju da se zabave.

Kutija sadrži slagalice, boje, nešto materijala za ručne radove, bijeli papir i flomastere. Možda pretpostavljate da se najviše koriste papir i markeri. Vole crtati iz glave i njihova je mašta neograničena.

Prošlog sam ljeta radio s djecom koja su bila traumatizirana ratnim iskustvima u Ukrajini. Djeca su pokazivala sve znakove traume; nisu se odazivali na dječji program, nisu razgovarali s odraslima i drugom djecom, nisu se htjeli igrati, bili su fizički i emocionalno zatvoreni. Ali većina te djece pokazala je interes samo za jednu aktivnost – crtanje.

Kako su bili zaposleni, iznenadio sam se kad sam ih vidio kako crtaju tenkove, zapaljene zgrade, mrtve vojnike. Bio je to vitalni trenutak za njih da obrade svoje iskustvo kroz umjetnost, a ne kroz riječi. Kasnije, kad sam ih zamolio da objasne slike, bili su željni razgovora govoreći samo o nečemu što su nacrtali.

Markeri

Umjetnost je oblik izražavanja njihovog unutarnjeg svijeta. Djeca, često ograničenog vokabulara i komunikacijskih vještina, umjetnost mogu smatrati oslobađajućim oblikom izražavanja. Bilo da se radi o slikanju, crtanju ili izradi skulptura, glazbi ili plesu, umjetnost omogućuje djeci da prenesu svoje najintimnije osjećaje bez potrebe za detaljnim objašnjenjima.

Umjetnost je i siguran odušak emocija. Duboke i tužne emocije može biti teško verbalno artikulirati, a djeca ih mogu čak i potisnuti zbog straha ili društvenog pritiska. Umjetnost nudi siguran i bezopasan izlaz za te emocije. Djeca govore kroz papir i flomastere.

Liječiti

Umjetnost im pomaže da se osjećaju osnaženo. Djeca mi često ostavljaju svoje crteže na dar. Spasio sam ih i do sada imam cijeli zid ukrašen njihovim crtežima. Vole se vraćati u moj stan i vidjeti svoje crteže na mom zidu. Svaki put obavezno kažem koliko sam ponosan na njihove darove. Crteži ih osnažuju, jer su uspjeli stvoriti nešto što je za mene vrijedno.

Volim vrijeme kada oni nešto crtaju. Pomaže mi da se povežem s njima i komuniciram nešto važno. Prerađuju svoj život na papiru, liječe se i uče biti otporni na izazove ovoga svijeta.

Moja kutija je često napunjena novim materijalima, tako da djeca uživaju u mom domu. I namjerno stvaram ovaj siguran prostor za njih, jer potičem njihovo samoizražavanje i podržavam ih postavljanjem otvorenih pitanja o onome što crtaju. I djeca osjećaju da ih volim i brinem, jer znaju da je Annina kutija namijenjena samo njima.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa pozvao anglikansku biskupicu na sastanak Vijeća kardinala

Katoličke vijesti

Poniznost je ‘vrata do svih vrlina’, kaže papa

Katoličke vijesti

Rimski biblijski i istočni instituti spojeni su sa Sveučilištem Gregoriana

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti