Ayaan Hirsi Ali iznenađuje prijatelje ateiste odlaskom u crkvu
Kršćanski život

Ayaan Hirsi Ali iznenađuje prijatelje ateiste odlaskom u crkvu

Ayaan Hirsi Ali je rođen kao musliman u Somaliji. Postala je ateistica nakon što je pobjegla u Nizozemsku. Sada kaže da se obratila na kršćanstvo.

54-godišnja Ayaan zatražila je azil u Nizozemskoj nakon što ju je obitelj pokušala udati. Budući da je dobila zaštitu, uspjela je napraviti karijeru u nizozemskoj politici, čak je postala zastupnica liberalne stranke VVD.

Raskinula je s islamom nakon napada 11. rujna i postala ateist i otvoreni kritičar svih religija. Čak je živjela u vezi s filozofom Hermanom Philipseom, Nizozemcem Richardom Dawkinsom. Ayaan je također sudjelovao u snimanju filma “Submission”. Snimatelja ovog filma, Thea van Gogha, ubio je zbog toga radikalni musliman. Zbog toga je političar dobio prijetnje smrću i morao se skrivati.

Godine 2006. preselila se u Sjedinjene Države jer je njezina naturalizacija proglašena nevažećom. Ona i sada tamo živi.

Probuđena ideologija

U an esej, opisuje bivša političarka svoj put od ateizma do kršćanstva. Ona se poziva na tri prijetnje zapadnom svijetu na koje ateizam nema odgovora. Prvi je uspon “autoritarnih supersila, poput Kine i Rusije”, drugi je “globalni islamizam”, a treći je “probuđena ideologija”.

Za prevladavanje ovih prijetnji Zapad se mora ujediniti, navodi Ayaan Hirsi Ali, a prenosi nizozemski dnevnik Reformatorisch Dagblad. “A jedini vjerodostojan odgovor je, po mom mišljenju, naša volja da održimo judeo-kršćansku tradiciju”, dodaje ona u svom eseju.

U isto vrijeme, ona ističe da njezino obraćenje na kršćanstvo ima i osobnu dimenziju: “Također sam se okrenula kršćanstvu jer sam naposljetku smatrala da je život bez ikakve duhovne utjehe nepodnošljiv – zapravo vrlo skoro samodestruktivan. Ateizam nije uspio odgovoriti na jednostavno pitanje pitanje: koji je smisao i svrha života?”

Izazovi

Sada Hirsi Ali svake nedjelje posjećuje crkvenu službu, Dagen piše. “Naravno, još uvijek moram puno naučiti o kršćanstvu. Otkrivam nešto više u crkvi svake nedjelje. Ali sam prepoznao, na svom dugom putovanju kroz pustinju straha i sumnje u sebe, da postoji bolji način za rješavanje izazova postojanja nego što su islam ili nevjera mogli ponuditi.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sinodalnost kao prostor za slobodnu polemiku » Tekstovi

Katoličke vijesti

‘Hrabra mala srca’: životi svetaca za današnju djecu

Katoličke vijesti

Oblačenje i kršćani – Zajednica Dobri Pastir

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti