6 osnovnih načina na koje roditelji mogu pomoći tinejdžerima da se usredotoče
Kršćanski život

6 osnovnih načina na koje roditelji mogu pomoći tinejdžerima da se usredotoče

Budući da mnogim adolescentima pada pozornost, evo nekoliko načina na koje se možete pokušati boriti protiv toga.

Možda ste primijetili da se u medijima posljednjih nekoliko godina mnogo govorilo o smanjenju raspona pozornosti ljudi, posebice zbog svih elektroničkih uređaja koje imamo pri ruci.

I prošle godine zanimljivo izvještaj s renomiranog King’s Collegea u Londonu dao je nešto više informacija o ovoj temi, navodeći da 49% javnosti smatra da im je pozornost kraća nego prethodnih godina, dok se samo 23% ne slaže s tom percepcijom.

U studiji se dalje navodi da mnogi ispitanici vjeruju da je sposobnost mladih da se usredotoče također smanjena posljednjih godina. Međutim, također je istaknuto da zbog nedostatka dugoročnih studija ne možemo utvrditi je li se raspon pažnje doista smanjio.

Ono što je sigurno jest da današnji tinejdžeri žive s tim stalnim iskušenjem da izvade svoj pametni telefon dok su na satu ili čak usred rasprave za stolom. A osluškivanje tog najvažnijeg pinga obavijesti sigurno je ometajuće. To je nešto što su mnogi roditelji i učitelji primijetili i na što su se žalili na roditeljskim sastancima i na svim društvenim mrežama.

Stoga, kako biste pomogli svom tinejdžeru da ostane usredotočen, šest najboljih savjeta u nastavku moglo bi se pokazati korisnim — pogotovo ako ste ga uspjeli nagovoriti da svoj telefon stavi u ladicu kada se treba koncentrirati!

1
Uspostavite dosljednu rutinu

Redoviti raspored pomaže tinejdžerima da znaju što mogu očekivati ​​i kada. Potaknite ih da stvore dnevnu rutinu koja uravnotežuje učenje, slobodno vrijeme i odmor. Ova rutina može uključivati ​​određeno vrijeme za domaću zadaću, izvannastavne aktivnosti i obiteljske obroke. Dosljednost pomaže smanjiti stres i poboljšava koncentraciju.

2
Stvorite mirno okruženje za učenje

Namjenski, miran prostor za učenje može značajno poboljšati fokus. Pobrinite se da u ovom području nema ometanja kao što su glasni zvukovi i elektronički uređaji. Uredan, dobro osvijetljen prostor sa svim potrebnim potrepštinama može učenje učiniti učinkovitijim i manje stresnim.

3
Potaknite tjelesnu aktivnost

Redovita tjelesna aktivnost nije samo dobra za fizičko zdravlje, već također poboljšava mentalni fokus i raspoloženje. Potaknite svog tinejdžera da se bavi sportom, šeta – posebno kao obitelj – ili radi jednostavne vježbe. Tjelesna aktivnost pomaže u oslobađanju nakupljene energije i poboljšava koncentraciju.

4
Promičite sabranost i molitvu

Prakse svjesnosti, poput dubokog disanja ili kratkih sesija meditacije, mogu pomoći tinejdžerima da upravljaju stresom i poboljšaju svoju koncentraciju. Kao dio toga, razmislite o uključivanju molitve ili trenutaka tihog razmišljanja. Ove prakse mogu pružiti osjećaj smirenosti i svrhe, pomažući tinejdžerima da se usredotoče.

5
Njegujte zdrave navike spavanja

Adekvatan san ključan je za koncentraciju i opću dobrobit. Potaknite svog tinejdžera da razvije dobre navike spavanja odlaskom u krevet i buđenjem u isto vrijeme svaki dan. Ograničavanje vremena ispred ekrana prije spavanja i stvaranje opuštajuće rutine odlaska na spavanje također može potaknuti bolji san.

6
Potaknite uravnoteženu prehranu

Zdrave prehrambene navike mogu imati značajan utjecaj na sposobnost tinejdžera da se usredotoči. Potaknite ih da jedu uravnotežene obroke s puno voća, povrća, cjelovitih žitarica i proteina. Ograničavanje slatkih grickalica i kofeina također može pomoći u održavanju stabilne razine energije tijekom dana.

Uključivanjem ovih strategija možete pomoći svom tinejdžeru da razvije bolji fokus i uravnoteženiji život. Upamtite, svaki je tinejdžer jedinstven, stoga je važno biti strpljiv i podržavati dok pronalaze ono što im najviše odgovara.

STAZA-KOŠARICE-COUREUR-SPORT-ATHLETISME-shutterstock
TINEJDŽERKA

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa kaže da katolička sveučilišta moraju biti više od posla

Katoličke vijesti

Umijeće nečinjenja: katolički zagrljaj dosade

Katoličke vijesti

Sinodalnost je trenutak odluke, a ne nešto što će se dogoditi samo po sebi » Tekstovi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti