5 nevjerojatnih katoličkih mjesta koja treba posjetiti u Tennesseeju
Kršćanski život

5 nevjerojatnih katoličkih mjesta koja treba posjetiti u Tennesseeju

Ako ste stanovnik države volontera ili ste samo u posjetu, nemojte propustiti ova značajna i lijepa sveta mjesta.

Katolika u Tennesseeju je relativno malo, ali su jaki i rastu. Oko 8% Tennesseana su katolici, što ga čini trećom najmanje katoličkom državom u zemlji. Ali broj katolika brzo raste: samo je biskupija Knoxville rangirana među 10 najboljih u zemlji po stopi obraćenja odraslih.

Katolici su prvi put posjetili Tennessee već 16. stoljeća, ali stabilna prisutnost katolika pojavila se tek 18. stoljeća. Prvi katolici koji su kročili na područje današnje države Tennessee bili su španjolski istraživači. Hernando De Soto i njegova vojska iskrcali su se u današnjoj Tampi na Floridi 1539. godine i marširali na sjever i zapad u potrazi za blagom.

De Soto je sa sobom doveo svećenike, ali ne i svetu misu. Iz Europe su svećenici nosili pšenicu i vino za slavljenje euharistije, ali je pšenica ubrzo nakon njihova dolaska izgubljena ili uništena u bitci. Oni su bili nesposoban služiti misu ili se pričešćivati ​​više od godinu dana.

Zapravo, proći će više od jednog stoljeća prije nego što se prva misa slavi u regiji, kada Otac Jacques Marquette pratio je istraživačku misiju Louisa Jolieta 1682. i slavio misu na mjestu gdje se rijeka Wolf spajala s Mississippijem.

Danas je Tennessee dom mnogim prekrasnim crkvama, svetištima, vjerskim zajednicama i drugim važnim katoličkim mjestima. Ako ste stanovnik države volontera ili ste samo u posjetu, nemojte propustiti ova sveta mjesta.

Katedrala utjelovljenja, Nashville, Tennessee
Katedrala utjelovljenja, Nashville, Tennessee

Katedrala Utjelovljenja | Facebook

1
Katedrala utjelovljenja, Nashville

Katedrala Utjelovljenja je bogata poviješću i tradicijom. Godine 1902. biskup Nashvillea kupio je posjed u blizini Sveučilišta Vanderbilt. Sama gradnja crkve započela je 1910. godine podizanjem zvonika, a zgrada je dovršena i posvećena 26. srpnja 1914. godine.

Nashvilleski arhitekt Christian A. Asmus dizajnirao je katedralu po uzoru na neke od najpoznatijih crkava u Italiji, posebno na Santa Maria Novella u Firenci. Rezultat je elegantna, elegantna i zadovoljavajuća crkvena građevina uređena u stilu talijanske renesanse iz trinaestog stoljeća.

Danas Katedrala nudi mnoge pobožnosti i službe, kao i aktivni kalendar događaja uključujući večere, zabave, domjenke, filmske večeri i dječja događanja. Ako ste u Nashvilleu, nadamo se da ćete imati priliku uhvatiti jednog od tečajevi kuhanja ili kušanje noći! Nikad prije nismo vidjeli ovakve događaje u katedrali, ali prijavite nas!

2
Katolička crkva svetog Petra i nacionalno svetište i institut svetog Martina de Porresa, Memphis

Dobivate dvije stranice u jednom posjetu na ovom posebnom mjestu! Datira iz 1850-ih, Svetog Petra je najstarija katolička župa u regiji, a sadašnja građevina jedna je od najstarijih sačuvanih zgrada u Memphisu. Današnja crkva je sagrađena oko manje crkve, koja je potom rastavljena i iznesena vrata. Sa svojim zasvođenim stropovima, gotičkim karakteristikama i lukovima koji se izdižu prema gore, crkva svetog Petra je povijesno remek-djelo i uvrštena je u Nacionalni registar povijesnih mjesta.

Sveti Petar također je domaćin nacionalnog svetišta i instituta svetog Martina de Porresa, mjesta molitve, služenja i proučavanja gdje hodočasnici susreću Krista kroz primjer svetog Martina de Porresa, apostola ljubavi. Svetište je svakodnevno otvoreno za molitvu i sponzorira događanja tijekom cijele godine, posebno u vrijeme njegova blagdana 3. studenog.

3
Bazilika sv. Petra i Pavla, Chattanooga

Ova crkva ima bogatu povijest! Sv. Petra i Pavla je osnovan u siječnju 1852., kada je otac Henry V. Brown — prezbiterijanski obraćenik — postao prvi pastor. Katolici u Chattanoogi sastajali su se na misama u nizu zgrada od ranih 1840-ih kroz rane godine župe do 1890., kada je današnja zgrada u Osmoj ulici posvećena.

U jednoj posebno divljoj povijesnoj činjenici, jedna od bivših zgrada uključivala je gotovo dovršenu kamenu crkvu koju je okupacijska vojska Unije srušila 1863., koristeći kamen za utvrde i kanale!

Godine 1888. položen je temelj za novu crkvu, a crkva je posvećena 1890. godine. Crkva je vjerojatno inspirirana engleskom katedralom York Minster i ima vitraje koje je dizajnirao Louis Comfort Tiffany, da, iz da Tiffany & Co.!

Glavni orguljaš katedrale Russell Goode proglašen je “živućom legendom Chattanooge” 2007. godine, a tu je poziciju obnašao od 1960. godine. Godine 2011. papa Benedikt XVI. crkvu je uzdigao u manju baziliku i prošla je kroz projekt obnove koji je dovršen 2019. godine. Ova prekrasna i povijesna crkva domaćin je ogromnog niza događaja za sve uzraste i interese i svakako je vrijedna posjeta!

Katedrala Svetog srca, Knoxville, Tennessee
Katedrala Svetog srca, Knoxville, Tennessee

4
Katedrala Presvetog Srca Isusova, Knoxville

Godine 1952. utvrđeno je da je Knoxvilleu potrebna treća župa kako bi se omogućilo djelovanje sve većeg katoličkog stanovništva. U tu je svrhu 1953. kupljeno šest hektara farme Williama Towlea, a prvi župnik slavio je prvu misu u novoj crkvi u ponoć na Božić 1956. godine.

Danas je ova župa postala matična crkva biskupije i uključuje školu i brojne programe i događanja. An knjižica online putovanja dostupan je za samostalne obilaske ako imate priliku posjetiti!

5
Svetište svete Faustine od Božanskog milosrđa, Bartlett

Smješten uz katoličku crkvu sv. Ane, the Svetište svete Faustine od Božjeg milosrđa je dom prvorazrednih relikvija svete Faustine i svakodnevno održava Svetu uru, krunicu Božanskog milosrđa i krunicu.

BONUS
Svetište Djevice siromašnih, Nova nada

Već 40 godina ovo malo kameno svetište udaljeno od utabanih staza nudi mjesto za tihu kontemplaciju i molitvu za hodočasnike koji se onamo odvaže. Njegovo podrijetlo leži u ukazanju Gospe: 1933. godine Djevica Marija se ukazala 11-godišnjoj djevojčici Mariette Beco u Banneuxu u Belgiji. Tijekom dva mjeseca ukazala se osam puta, opisujući sebe kao “Gospa od siromaha”. Ovo ukazanje odobrio je mjesni biskup 1942. godine.

Možda se pitate kako je belgijsko ukazanje dovelo do svetišta u ruralnom Tennesseeju, a možete pročitati cijela izvanredna priča ovdje. Reći ćemo samo da je ovo mirno i lijepo mjesto savršeno mjesto za molitvu krunice i uživanje u tihom razgovoru s Bogom!

5 katoličkih mjesta u Južnoj Karolini
svetište_presvetog_sakramenta_naše_Gospe_od_anđela

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Živjeti drugačije vrijeme Velikog tjedna i Uskrsa

Katoličke vijesti

Presveto Srce Isusovo želi te ljubiti

Katoličke vijesti

Zašto stalno gledamo užasne slike?

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti