Kolumna iz Španjolske: Skandal sa zlostavljanjem mogao bi značiti kraj Rimokatoličke crkve u Španjolskoj
Kršćanski život

Kolumna iz Španjolske: Skandal sa zlostavljanjem mogao bi značiti kraj Rimokatoličke crkve u Španjolskoj

Stotine tisuća Španjolki i Španjolki bili su zlostavljani kao djeca, tvrdi novo izvješće. Rimokatolička crkva bi se mogla bojati za svoje postojanje, piše Jorge Ruiz Ortiz.

Dana 27. listopada u javnost je izašla vijest koja bi, s obzirom na magnitudu, mogla izazvati potres nesagledivih posljedica za povijest Španjolske. Međutim, to bi također moglo, iz raznih razloga, s obje strane, vrlo lako završiti bez rezultata.

Pučki pravobranitelj predstavio je izvješće od gotovo 800 stranica u kojem navodi da je 1,13% punoljetne populacije pretrpjelo seksualno zlostavljanje u Rimokatoličkoj crkvi dok su bili maloljetni; odnosno 400.000 ljudi, od kojih bi praktički svi bili u rukama svećenika i vjerskih vođa.

Osobno svjedočanstvo

Izvješće dolazi nakon zahtjeva Kongresa zastupnika (10. ožujka 2022.) i morat će biti predstavljeno Kongresu na datum koji tek treba biti određen. Izvješće se temeljilo na demoskopskom istraživanju 8000 ljudi i popraćeno osobnim svjedočenjem 487 ljudi.

To je bilo apsolutno iznenađenje za cijelu zemlju i, naravno, za Rimokatoličku crkvu. Njegova biskupska konferencija sastala se odmah nakon što je čula vijest. Na tiskovnoj konferenciji koja je uslijedila, nadbiskup Barcelone i predsjednik Biskupske konferencije, kardinal Omella, ispričavajući se žrtvama, doveo je u pitanje izvješće od samog početka, ističući nedostatak stvarnih slučajeva i činjenicu da se temelji na ekstrapolaciji uzorka iz ankete. “Ova brojka je laž”, jednostavno je rekao Omella.

Svjetlo

Rimokatolička crkva odlučila je ne sudjelovati aktivno u izradi izvješća pučkog pravobranitelja, iako je obećala dostaviti tražene podatke.

Međutim, ova diskvalifikacija izvješća od strane Biskupske konferencije mogla bi biti ozbiljno dovedena u pitanje podacima same Rimokatoličke crkve u Španjolskoj. U 2019. godini osnovani su uredi za zaštitu maloljetnika i suzbijanje zlostavljanja unutar Crkve. Trebali su istražiti moguće slučajeve zlostavljanja u Crkvi. Uredi su primili 728 svjedočanstava o seksualnom zlostavljanju maloljetnika između njegovog nastanka i 31. prosinca 2022. Uključeno je najmanje 927 žrtava. A taj se broj dogodio u samo tri godine, s pandemijom koja se dogodila između. Osim toga, to su samo slučajevi koji su prijavljeni ili su izašli na vidjelo.

Društvo i Crkva danas su puno svjesniji problema seksualnog zlostavljanja. Za razliku od prošlosti, zlostavljači lako mogu završiti u zatvoru zbog svojih zločina. Ako je ovo službeni broj slučajeva koji su se dogodili samo u posljednje tri godine, je li stvarno nerazumno misliti da je 400.000 maloljetnika zlostavljano u Španjolskoj od 1930-ih do danas?

Institucija

Ne čini se baš mudrim u ovom argumentu “poricati glavnog”. Ne bismo trebali poricati prvu od dvije premise argumenta, govoreći da je nemoguće da je u Španjolskoj bilo 400.000 žrtava zlostavljanja djece jer nemamo odgovarajućih 400.000 pritužbi.

Negirati sve na ovoj osnovi značilo bi dovesti u pitanje jedan od temelja moderne države koja se u provođenju svoje politike kontinuirano oslanja na statistiku u svim područjima. Naime, riječ “statistika” etimološki dolazi od “stanje”, a nije uzalud da u tom etimološkom smislu “statistika” prvenstveno znači “odnosi se na državu”. Hoće li Biskupska konferencija uskratiti svako državno korištenje statistike ili će to učiniti samo u pogledu seksualnog zlostavljanja maloljetnika u instituciji kojom predsjeda?

Moralni autoritet

Problem koji pokreće izvješće o seksualnom zlostavljanju toliko je velik da bi, ako bude prihvaćen, mogao praktički uništiti Rimokatoličku crkvu u Španjolskoj. Za početak, bio bi to, jednostavno, definitivan kraj njenog ugleda i moralnog autoriteta koji mu je još preostao među ljudima.

Ali nije samo to: problem je i materijalni. Država bi, kao odgovor na ovo izvješće, mogla odlučiti dati novčanu odštetu svima koji se predstavljaju kao žrtve seksualnog zlostavljanja u Rimokatoličkoj crkvi. Ako Rimokatolička crkva mora platiti te naknade, mogli bismo govoriti o kraju Rimokatoličke crkve u Španjolskoj, također materijalno gledano.

Hijerarhija

Međutim, u sadašnjem moralnom i duhovnom stanju stvari, postoje i razlozi zašto bi osuda ovog izvješća mogla biti beznačajna ili vrlo mala. Za početak, svećenički mediji priklonili su se argumentima biskupske hijerarhije. No, općenito se mora reći da je medijski tretman bio daleko od toga da se stvori što veći skandal.

Nacionalne vijesti ovih dana prilično vibriraju onim što se tiče sporazuma o oprostu između socijalističke stranke i katalonskih stranaka za neovisnost za one koji su osuđeni za događaje u jesen 2017. Taj se fokus informacija iznenada promijenio tijekom ovog tjedna.

Eufemizam

No još uvijek postoji jedan čimbenik koji treba uzeti u obzir koji bi čak mogao ušutkati progresivni tisak o ovom pitanju: 82% žrtava u izvješću su muškarci u rukama muškaraca. Drugim riječima, u odnosu na Rimokatoličku crkvu etiketa “seksualno zlostavljanje” svojevrsni je eufemizam za negovor o stvarnom, golemom i endemskom problemu koji ima u svojim redovima, a to je ni manje ni više nego homoseksualnost, tradicionalno zvana sodomija. .

Ovo svakako nije u potpunosti u skladu s eminentno pro-LGTBI diskursom gotovo cijelog suvremenog tiska u Španjolskoj. Je li ovaj odnos između homoseksualizma i pederastije slučajan samo unutar Rimokatoličke crkve ili je i on, statistički gledano, primjenjiv na sva područja društva?

Još jedna važna točka: papa Franjo I. izvanredno je sazvao sve španjolske biskupe u Rim 28. studenoga. Ovaj saziv je napravljen samo nekoliko dana nakon što je objavljeno izvješće španjolskog ombudsmana. Posljednji put se nešto slično dogodilo 2018., također u kontekstu skandala seksualnog zlostavljanja u Čileu, a rezultat sastanka bila je ni manje ni više nego ostavka (ili smjena, ovisno kako gledate) cijele Čileanske episkopat.

Sve je to vrlo zanimljiva točka u povijesnom trenutku u kojem se nalazimo, kada se “Crkvena sinoda”, uz blagoslov Franje I., uglavnom zalaže za nove stvari poput blagoslova homoseksualnih parova. To uzrokuje, prema dobro obaviještenim izvorima, masovnu, ali prigušenu ostavku konzervativnog klera u Europi i Latinskoj Americi.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Postavljanje granica

Katoličke vijesti

Pojedinosti o knjizi ’15 osnovnih navika za život s nadom i radošću’

Katoličke vijesti

Kako uključiti osobe s invaliditetom u život Crkve » Tekstovi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti