Kako zadržati svoju katoličku vjeru dok studirate filozofiju
Kršćanski život

Kako zadržati svoju katoličku vjeru dok studirate filozofiju

Kad sam se prvi put zaljubio u filozofiju, najviše mi je pomogao Étienne Gilson.

Tako sam započeo studij filozofije u svjetovnoj školi. Zaljubio sam se u filozofiju dok sam slušao nekoliko predavanja o CS Lewisu, JRR Tolkienu, Platonu i Aristotelu koje je u New Yorku držao Peter Kreeft. Pročitao sam sve od Lewisa, Chestertona, Platona i Aristotela do čega sam mogao doći, a sada sam krenuo na studij na obližnjem sveučilištu. U procesu sam se također obratio na katoličanstvo i izgubio posao predavača u protestantskoj srednjoj školi. Ono što je zakompliciralo moje predviđeno studiranje na sveučilištu bilo je to što nitko od mojih profesora, koliko sam mogao reći, nije imao razumijevanja za moje katoličko kršćanstvo. Nitko od njih nije nudio predavanja o filozofiji srednjeg vijeka, a kamoli filozofiji sv. Tome Akvinskog.

Srećom, temeljna načela koja sam pokupio čitajući već spomenute autore, kao i ono što sam mogao pročitati o svetom Augustinu i svetom Tomi Akvinskom bili su dovoljni da me drže na pravom putu, barem neko vrijeme . U razgovoru s profesorom starogrčke filozofije spomenuo sam svoje katoličanstvo i svoje divljenje Akvincu. Ne znam kako je bio upoznat s njim, ali moj je profesor spomenuo da bi mi se moglo svidjeti pisanje Étiennea Gilsona.

Otišao sam do knjižnice što sam brže mogao i pronašao Gilsonovu knjigu. Ne sjećam se je li Duh srednjovjekovne filozofije ili Kršćanska filozofija svetog Tome Akvinskog, ali sam ga progutala. Bio je to moj prvi uvod u rigoroznu i temeljitu sintezu kršćanske filozofije, a posebice filozofije svetog Tome Akvinskog.

Osjećao sam se kao da sam ušao u velebnu i lijepu vilu, kitnjasto ali lijepo uređenu, gdje je svaka prostorija upravo onakva oblika i veličine kakva bi trebala biti. Sav je namještaj bio na svom savršenom mjestu i sve je bilo uredno i organizirano. I red! Red posvuda! U svakom dobro pometenom i pažljivo održavanom kutku, ormaru i ormariću vladao je red.

Našao sam filozofiju koja je udisala svježi zrak čuda, a ne štetne pare cinizma; dalo je nadu ljubavi prema istini umjesto očaja da uopće možemo išta znati. Ono s čime sam se susreo nije bila filozofija koja objasnio svijet nego filozofija koja objasnio dao mu smisao i dao čvrst temelj svim načelima zdravog razuma i istinama katoličke vjere.

Na visinama tih vrhova osjećao sam određenu vrstu opijenosti kada sam razmišljao i meditirao o nečemu što se činilo kao temeljna ideja tomističke misli, priroda Bića, i kako je ta jedina ideja dala život svemu ostalom.

Nastavio sam samostalno proučavati filozofiju Tome Akvinskog od pisaca kao što su Gilson, Réginald Garrigou-Lagrange i Josef Pieper (trenutno bih također preporučio Eda Fesera). Kad sam se susreo s kritikama modernih filozofa protiv skolastike, činilo mi se da su izgradili kartonsku verziju prave stvari i zatim je lako srušili. Bila je to stara slamna zabluda. Činilo se kao da ti moderni filozofi nisu odvojili vremena da shvate istinsko bogatstvo, ljepotu i strogost filozofije koju su odbacivali. Nisu to opovrgli; samo su ga prerano ili nezrelo napustili. Dakle, moderna filozofija mi je izgledala kao prvi pokušaji tinejdžera da ima neke “duboke misli”, a suvremena i popularna kritika Boga izgledala je kao Nerf strelice ispaljene protiv Mount Everesta.

Ne samo da sam bio cijepljen protiv utjecaja moderne filozofije, već sam i rastao u mudrosti. U konačnici, cilj filozofije nije samo obraniti istinu, već postati mudar. Filozofija je ljubav prema mudrosti, zato sam volio čitati o katoličkoj filozofiji. Zbog toga je filozofija preduvjet za teologiju i toliko je važna za obrazovanje.

Dakle, za studente koji studiraju filozofiju na svjetovnoj instituciji (ili bilo gdje što se toga tiče), preporučujem da ostanu bliski s piscima poput Lewisa i Chestertona, ali kada je riječ o nekim znanstvenijim artikulacijama filozofskih kritika, bilo je Gilson koji mi je najviše pomogao. Njegove spise preporučujem svima i zahvalan sam mu na onome što mi je dao.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Dan ‘Odvedite svog senatora u centar za krizne trudnoće’

Katoličke vijesti

Kolumna iz Francuske: Što možemo učiniti za pridošlice s Tajlanda?

Katoličke vijesti

Izdanci i prijelomi u vrijeme pandemije » Tekstovi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti