Skriveni heroji koji nam pomažu upoznati Duha Svetoga
Kršćanski život

Skriveni heroji koji nam pomažu upoznati Duha Svetoga

Tolike nevidljive službe rade zajedno kako bi ojačale život Crkve i pomogle nam da osjetimo kretanje Duha Svetoga.

Dok slavimo dolazak Duha Svetoga na tako snažan način na Pedesetnicu, želim odvojiti minutu da zahvalim onima koji nam pomažu da osjetimo kretanje Duha kroz svoje službe.

Neki od njih su, naravno, očiti, poput svećenika koji nam kroz sakramente donose živu vodu Božje milosti.

Ali mnogi od njih ostaju neviđeni i nenajavljeni, a ipak čine toliko da nam pomognu upoznati i osjetiti prisutnost Duha Svetoga.

Nedavno sam čitao o načinima na koje poznajemo Duha Svetoga Katekizamkoji objašnjava koliko je Duh Sveti samozatajan:

“Nitko ne shvaća Božje misli osim Božjeg Duha.” Sada Božji Duh, koji otkriva Boga, obznanjuje nam Krista, njegovu Riječ, njegov živi govor, ali Duh ne govori sam od sebe. Duh koji je “govorio po prorocima” čini da čujemo Očevu Riječ, ali ne čujemo samog Duha. Poznajemo ga samo po pokretu kojim nam objavljuje Riječ i raspolaže da ga u vjeri prihvatimo. Duh istine koji nam “otkriva” Krista “neće govoriti sam od sebe”. Takvo ispravno božansko samozatajenje objašnjava zašto “svijet ne može primiti [him]jer ga ne vidi niti ga poznaje”, dok oni koji vjeruju u Krista poznaju Duha jer on prebiva s njima.

Katekizam dalje daje popis “mjesta na kojima poznajemo Duha Svetoga”. Prva od njih je, naravno, sama Crkva. Ali mnoga druga mjesta na kojima poznajemo Duha dolaze nam kroz posvećenu službu gotovo nevidljivih pomagača:

Hvala čitateljima na misi!

“U Pismima koje je nadahnuo,” poznajemo Duha. Lektori i čitači na misi naviještaju ovo Sveto pismo da ga svi čujemo.

Hvala vam, sakristani, poslužitelji oltara i kustodi!

“U sakramentalnoj liturgiji, kroz njezine riječi i simbole, u kojima nas Duh Sveti stavlja u zajedništvo s Kristom”, poznajemo Duha. Svetu liturgiju nam pomažu sakristani, poslužitelji oltara i svi oni koji pomažu u pripravi za misu i održavanju crkve.

Hvala vam svima koji molite!

“U molitvi, u kojoj se za nas zauzima,” poznajemo Duha. Svi vi koji svoje dragocjeno vrijeme provodite u molitvi približavate se kretanju Duha kroz ovaj razgovor s Bogom.

Hvala vam, onima koji služe u bilo kojoj vrsti službe!

“U karizmama i službama kojima se izgrađuje Crkva” poznajemo Duha. Mislim na ministrante mladih, društva krunice, one koji organiziraju čuvanje hrane i službe pripreme za brak, i mnoge druge koji rade u malo poznatim, ali životno važnim službama. Vi ste otkucaj srca Crkve!

Hvala svima koji živite misionarskim žarom!

“U znakovima apostolskog i misionarskog života” poznajemo Duha. Svi koji nastojite živjeti poput apostola, goreći blaženom Božjom ljubavlju i radošću njegova Evanđelja, vi ste blagoslov Crkvi i svijetu!

Hvala svima koji se trudite biti sveci!

“U svjedočenju svetaca po kojima očituje svoju svetost i nastavlja djelo spasenja”, poznajemo Duha. Svi koji pokušavaju doći u nebo nastoje dati takvu vrstu svjedočanstva kroz svakodnevni život. Vaš primjer je inspiracija!

Zajedno, ove mnoge nevidljive službe rade zajedno kako bi ojačale život Crkve i pomogle nam da osjetimo kretanje Božje prisutnosti. Dođi, Duše Sveti!

Duhovsko misno bdijenje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Tijelovo 2024. – Održana obećanja

Katoličke vijesti

8 venecijanskih crkava koje je oslikao Canaletto nekad i sad (fotografije)

Katoličke vijesti

Najava: Treća javna tribina u okviru projekta “Mladi i demokracija” na temu “Popularna kultura i kritičko mišljenje”

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti