9 Pro-lifera bit će osuđeno ovaj tjedan zbog kršenja FACE zakona
Svijet

9 Pro-lifera bit će osuđeno ovaj tjedan zbog kršenja FACE zakona

Nekoliko optuženih prijavilo je zlostavljanje tijekom boravka u zatvoru i svi se suočavaju s mogućom kaznom zatvora do 11 godina.

Devet pro-lifera koji su uhićeni i proglašeni krivima za blokiranje klinika za pobačaj prema Zakonu o slobodi pristupa klinikama (FACE) bit će osuđeni ovaj tjedan u Washingtonu, DC. Svaki od optuženih suočava se s kaznom do 11 godina zatvora zbog kršenja FACE zakona i “urote protiv prava”, za slučajeve koji će gotovo sigurno ići na žalbeni sud.

Sedmorici od devetorice optuženih bit će izrečena kazna ovog tjedna, pri čemu će Lauren Handy, John Hinshaw i Will Goodman biti izrečene u utorak, a Herb (Rosemary) Geraghty, Jonathan Darnel, Jean Marshall i Joan Andrews Bell izrečene su u četvrtak. Dani izricanja presude Heather Idoni i Paulette Harlow odgođeni su za 21. odnosno 31. svibnja.

Ovih devet optuženih – s izuzetkom Paulette Harlow, 75, koja je u kućnom pritvoru – u zatvoru su 9 mjeseci. Tijekom tog vremena, nekoliko je optuženih dalo zabrinjavajuće izvještaje o zlostavljanju.

Heather Idoni, 59-godišnja majka 15 djece (s 10 posvojene djece), bila je prisiljena provesti 22 dana u samici. Tijekom tog vremena, izvijestila je da se svjetla u njezinoj ćeliji nikada nisu gasila, što ju je lišavalo sna. Osim toga, sudovi su je prisilili da nosi lance koji su obično rezervirani za nasilnije počinitelje kad se pojavila na predraspravnom ročištu u ožujku.

Još je nečuvenije bilo uskraćivanje potrebne tople odjeće i topline za Jean Marshall. Ova 74-godišnja žena dobila je upalu pluća nakon što je provela noći u nedovoljno toplim zimskim mjesecima, bolest koja se nije liječila tri tjedna. Nadalje, uskraćena joj je operacija kuka prema savjetu liječnika koja je rezultirala slabljenjem njezine desne noge, za koju je izvijestila da i dalje trpi nesnosne bolove.

U slučaju Paulette Harlow, sudac je odbio njezin zahtjev da prisustvuje tjednoj misi za vrijeme trajanja kućnog pritvora. Odbijanje ovog zahtjeva navodno je došlo na inzistiranje Ministarstva pravosuđa i pokrenulo je pitanja krši li takva odluka vjerske slobode ili ne.

Iako se njihova situacija čini napetom, članak koji je za LifeSite napisao jedan od optuženih, John Hinshaw, daje čitateljima ideju o načinu razmišljanja optuženih, koji se još uvijek čvrsto drže pro-life misije. Hinshaw je njihove slučajeve usporedio s onima “abolicionista, sifražetkinja, pokreta za građanska prava,” napominjući da nijedna takva grupa nikada nije bila prijeti 11 godina zatvora.

Usporedio je FACE Act sa Zakonom o odbjeglim robovima iz 1850., koji je zahtijevao da se odbjegli robovi vrate svojim vlasnicima čak i ako su otkriveni u slobodnoj državi. Sugerirao je da su njih dvojica slični, jer nas “sve pokušavaju učiniti sukrivcima za njihovo zlo”. Napisao je:

“Našoj vladajućoj klasi abortus je svetinja; mi mu žrtvujemo djecu, a oni su odlučni da svi pokleknemo. Ovo sam napisao kao odgovor na kolumnu Michaela Novaka prije 30 godina, u skladu s Lincolnovom perspektivom o ropstvu: Ili ćemo sve svoje zakone, pravne sustave i institucije položiti pred noge i usluge pobačaja ili ćemo ih iskorijeniti. Kao i kod ropstva, kompromis je suradnja.”

SKLEKOVI MAMA KĆERI
SPRAWIEDLIWOŚĆ

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Na Nacionalnom molitvenom doručku, Biden poziva Amerikance da ‘mole za mir’ usred sukoba

Katoličke vijesti

Katolički ministranti mladih sastaju se u blizini Rima kako bi se pripremili za Svjetski dan mladih 2027

Katoličke vijesti

Razmatranje dana Gospodnjeg: ‘Patnja pobijeđena ljubavlju’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti