Stariji pro-life aktivist osuđen na više od dvije godine zatvora prema FACE Actu
Europa

Stariji pro-life aktivist osuđen na više od dvije godine zatvora prema FACE Actu

Washington DC, 15. svibnja 2024. / 18:40

Joan Andrews Bell, 76-godišnja katolkinja i aktivistica za život, osuđena je na više od dvije godine zatvora zbog svoje umiješanosti u “spašavanje” klinike za pobačaje u Washingtonu, DC.

Osim Bella, još tri aktivista – Jean Marshall, 74, Jonathan Darnel, 42, i Herb Geraghty, 27 – osuđeni su u srijedu. Marshall je dobio kaznu od 24 mjeseca, Darnel je osuđen na 34 mjeseca, a Geraghty je dobio 27 mjeseci.

Kazne je izrekla američka okružna sutkinja Colleen Kollar-Kotelly.

Prema Terrisi Bukovinac, još jednoj pro-life aktivistici koja je objavljivala novosti iz sudnice, Bellova je obitelj “plakala od suza radosnica što kazna nije duža”, dok je Marshall dostavio liječničku uputu koja pokazuje da joj je potrebna zamjena kuka zbog ekstremna osteoporoza.

Trojica su optužena za kaznena djela koja uključuju urotu protiv prava i kršenje federalnog Zakona o slobodi pristupa klinikama, također poznatog kao FACE Act. Prema Ministarstvu pravosuđa, troje aktivista sudjelovali su u zavjeri da naprave blokadu klinike za pobačaje.

Ovo se događa gotovo devet mjeseci nakon što su Bell i osam drugih pro-life aktivista bili osuđeni pod optužbama za kazneno djelo urote protiv prava i kršenja Zakona o slobodi pristupa kliničkim pristupima (FACE) zbog njihove umiješanosti u spašavanje u listopadu 2020. na Kirurškoj klinici u Washingtonu koju vodi dr. Cesare Santangelo.

Prema prethodnom Izjava DOJ-aaktivisti uključeni u spašavanje koristili su se “fizičkim ometanjem kako bi ozlijedili, zastrašili i ometali zaposlenike klinike i pacijenta jer su pružali ili dobivali usluge reproduktivnog zdravlja.”

DOJ je također rekao da su aktivisti “nasilno ušli u kliniku i počeli blokirati dva vrata klinike koristeći svoja tijela, namještaj, lance i užad”.

U utorak su tri druga aktivista – Lauren Handy, 30, John Hinshaw, 69, i William Goodman, 54 – također dobili kazne u rasponu od gotovo pet do nešto manje od dvije godine za iste prosvjede. Najstrožu kaznu, četiri godine i devet mjeseci, Handy je dobila zbog svoje uloge organizatora.

Martin Cannon, odvjetnik društva Thomas More, koje je zastupalo Handyja, rekao je za CNA da će se vjerojatno žaliti na “većinu ako ne i sve” kazne. Sve žalbe u tim slučajevima ići će prizivnom sudu okruga DC.

“Trenutno su svi oni osuđeni prijestupnici i oko toga se vrijedi boriti”, rekao je Cannon.

Cannon je rekao da je optimist da će uspjeti ublažiti kazne. Također je istaknuo da će ovi slučajevi, posebice osude starijih žena i muškaraca na višegodišnje zatvorske kazne, skrenuti pozornost na to kako se Zakon o FACE-u zlorabi kako bi se ciljalo na prolifere.

Rekao je da pro-life aktivisti nisu obeshrabreni, unatoč kaznama.

“Mislim da će ovo prekoračenje savezne vlade, uvjerenje ovih ljudi, … potaknuti ljude”, rekao je. “To svakako nije obeshrabrilo naše klijente. To će potaknuti pro-life svijet i dati mu energiju.”

Peter Pinedo

Peter Pinedo je dopisnik DC-a za CNA. Diplomirao je na Franjevačkom sveučilištu, Peter je prethodno radio za Texas Right to Life. On je prvi poručnik u rezervi američke vojske.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

‘NaPro tehnologija’ nudi pro-life alternativu IVF-u za liječenje neplodnosti

Katoličke vijesti

Škotska pauzira lijekove za promjenu spola i lijekove za blokiranje puberteta za djecu

Katoličke vijesti

Publika eruptira od bijesa dok se upravitelji protive isticanju pro-life zastave na katoličkim školama u Torontu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti