Katolička crkva reagira na krizu mentalnog zdravlja diljem SAD-a i svijeta
Europa

Katolička crkva reagira na krizu mentalnog zdravlja diljem SAD-a i svijeta

Osoblje CNA, 15. svibnja 2024. / 18:20

Postotak odraslih osoba u SAD-u kojima je dijagnosticirana depresija porastao je za gotovo 10% od 2015., dosegnuvši 29% prema Anketa Gallupa iz 2023i podaci iz centar za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuje da gotovo polovica američkih tinejdžera izjavljuje da doživljava stalnu tugu i beznađe. Katolička crkva odgovara.

Nakon inicijative Američke konferencije katoličkih biskupa 2023., katolici diljem zemlje rade u svojim lokalnim zajednicama na rješavanju krize mentalnog zdravlja.

U nadbiskupiji Washington, pomoćni biskup Evelio Menjivar služio je 11. svibnja misu za osobe s mentalnim poteškoćama.

“Oni koji žive s duševnom bolešću nikada ne bi trebali sami nositi ove terete, niti njihove obitelji koje se herojski bore da pomognu svojim voljenima”, rekao je biskup na misi u Landover Hillsu, Maryland, prema izvješću katolički standard.

“Mi kršćani moramo se susresti s njima, pratiti ih, tješiti ih, uključiti ih i pomoći nositi njihove terete u solidarnosti s njima, nudeći svoje razumijevanje, molitve i opipljivu, stalnu podršku”, istaknuo je.

U Emmitsburgu, Maryland, nacionalno svetište sv. Elizabete Ann Seton domaćin je Utočište za mentalno zdravlje pod pokroviteljstvom svete Dimfne, čiji je blagdan 30. svibnja. (Tradicionalno je blagdan mlade svetice koja je zaštitnica zlostavljanih i psihički bolesnih bio 15. svibnja.)

Sudionici Mental Wellness Retreata u Nacionalnom svetištu sv. Elizabete Ann Seton u Emmitsburgu, Maryland, slušaju razmišljanje u bazilici svetišta.  Zasluge: Svetište Seton
Sudionici Mental Wellness Retreata u Nacionalnom svetištu sv. Elizabete Ann Seton u Emmitsburgu, Maryland, slušaju razmišljanje u bazilici svetišta. Zasluge: Svetište Seton

“Nadamo se da ćemo doprijeti do ljudi koji žive sa svojim izazovima mentalnog zdravlja i njihovih voljenih”, Melissa Freymann, klinička terapeutkinja mentalnog zdravlja koja organizira povlačenje u svojoj ulozi savjetnice ministarstva mentalnog zdravlja za nadbiskupiju, rekao je za CNA.

Na zapadu, župa katoličke zajednice sv. Patrika u Scottsdaleu, Arizona, domaćin je sajam mentalnog zdravlja 18.–19. svibnja u čast svetkovine sv. Dimfne.

Ured Ministarstva mentalnog zdravlja biskupije Phoenix prisustvovat će sajmu, navodi se Katoličko sunce. Na sajmu će zajednica sv. Patrika blagosloviti sliku Glende Stevens “Žena od izvora” i izložiti je u svojoj zgradi “Kuće milosrđa”. Biskupija se nada da će biblijsku sliku zdenca na kojem je Isus susreo Samarijanku koristiti kao određeno mjesto susreta za okupljanje i zajednički rast.

Pomoćni biskup John Dolan iz nadbiskupije Phoenix poklanja sliku Glende Stevens
Pomoćni biskup John Dolan iz nadbiskupije Phoenix poklanja sliku Glende Stevens “Žena iz bunara” ocu Israelu Boadiju. Dolan je kapelan Udruge katoličkih svećenika mentalnog zdravlja. Zasluge: Brett Meister/Nadbiskupija Phoenixa

Biskupija Phoenix također je nedavno ponudila svoju drugu godišnju “zelenu misu” 5. svibnja odajući počast i moleći se za profesionalce, njegovatelje i svećenike koji služe osobama s mentalnim problemima. Misa okupila je socijalne radnike, pastore i savjetnike na sv. Simona i Jude, gdje su volonteri dijelili zelene vrpce koje predstavljaju rast i nove početke, kao i molitvene kartice sv. Dymphne, prema Katoličko sunce.

Globalni doseg

Služenje ljudima koji pate od mentalnih bolesti i onima koji žive i brinu se za njih ne obuhvaća samo SAD nego i mjesta poput Vatikana, Južne Afrike i Indije.

Indijsko odjeljenje Katoličke udruge propovjednika mentalnog zdravlja (CMHM) organizirao je svoju prvu Nacionalnu konferenciju o mentalnom zdravlju u Nirjhari Conference Center, Carmelaram u Bengaluruu, Karnataka, od 5. do 6. travnja.

Više od 250 sudionika iz cijele Indije nazočilo je prvoj konferenciji o mentalnom zdravlju Katoličke udruge ministara mentalnog zdravlja u Indiji u konferencijskom centru Nirjhari u Carmelaramu u Bengaluruu, Karnataka, 5. – 6. travnja 2024. Zasluge: Fotografija zahvaljujući CMHM
Više od 250 sudionika iz cijele Indije nazočilo je prvoj konferenciji o mentalnom zdravlju Katoličke udruge ministara mentalnog zdravlja u Indiji u konferencijskom centru Nirjhari u Carmelaramu u Bengaluruu, Karnataka, 5. – 6. travnja 2024. Zasluge: Fotografija zahvaljujući CMHM

CMHM Indija surađivao je s Komisijom za zdravstvenu skrb Indijske katoličke biskupske konferencije da bude domaćin seminara, koji je istaknuo stanje mentalnog zdravlja u Indiji, ulogu Crkve u službi mentalnog zdravlja i razliku između duhovnog i mentalnog zdravlja.

Više od 250 sudionika, uključujući svećenike, redovnice i medicinske stručnjake okupilo se na događaju, a među govornicima su bili nadbiskup Peter Machado iz Bangalorea; biskup Thomas Tharayil, crkveni savjetnik CMHM Indija; i đakon Ed Shoener, suosnivač i predsjednik CMHM-a.

Deacon Ed Shoener, predsjednik i suosnivač Katoličke udruge propovjednika mentalnog zdravlja (CMHM), pali svijeću za inauguralnu ceremoniju prve indijske CMHM konferencije od 5. do 6. travnja 2024. Zasluge: Fotografija zahvaljujući CMHM-u
Deacon Ed Shoener, predsjednik i suosnivač Katoličke udruge propovjednika mentalnog zdravlja (CMHM), pali svijeću za inauguralnu ceremoniju prve indijske CMHM konferencije od 5. do 6. travnja 2024. Zasluge: Fotografija zahvaljujući CMHM-u

Shoener je pomogao osnovati CMHM za izgradnju ministarstava mentalnog zdravlja u Katoličkoj crkvi 2019. nakon što je njegova kći Katie, koja se borila s bipolarnim poremećajem, umrla od samoubojstva 2016.

“Konferencija u Indiji pokazuje svjetsku potrebu za ministarstvom mentalnog zdravlja”, rekao je Shoener CNA-u u e-poruci.

U siječnju je Shoener prisustvovao konferenciji o mentalnom zdravlju u Vatikanu, prvoj takve vrste. Ministri mentalnog zdravlja iz cijelog svijeta, uključujući Moldaviju, Indiju i Južnu Afriku, okupili su se s vatikanskim dužnosnicima kako bi razgovarali o pastoralnoj skrbi i pratnji.

“Bez obzira na kulturne razlike, mentalna bolest utječe na svaku zajednicu, a Krist želi da njegova Crkva bude tu da prati ljude bez straha ili stigme”, primijetio je Shoener.

Kate Quiñones

Kate Quiñones je dopisnica za Catholic News Agency i suradnica College Fixa. Objavljivali su je Wall Street Journal, Denver Catholic Register i CatholicVote, a diplomirala je na koledžu Hillsdale. Živi u Coloradu sa suprugom.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Ocjena odobravanja pape Franje i dalje je visoka u SAD-u, ali je pala od 2021

Katoličke vijesti

Katolici koji sudjeluju u euharistijskom hodočašću, Kongres mogu dobiti plenarne oproste

Katoličke vijesti

NAJNOVIJE: Engleska nacionalna zdravstvena služba ukida blokatore puberteta za djecu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti