Crkva u Meksiku dobila je tužbu koju je pokrenula ‘trans’ osoba koja je tražila promjenu zapisa o krštenju
Europa

Crkva u Meksiku dobila je tužbu koju je pokrenula ‘trans’ osoba koja je tražila promjenu zapisa o krštenju

Djelatnici ACI Prensa, 15. svibnja 2024. / 17:34

Meksički sud presudio je u korist biskupije Querétaro, koja se nalazi u sjeverno-središnjem dijelu zemlje, u tužbi koju je pokrenula osoba koja se identificira kao transrodna i zahtijevala da biskupija promijeni spol naveden na crkvenom krsnom listu i registar.

Prema Tomásu Henríquezu, direktoru latinoameričkog i karipskog odjela Alliance Defending Freedom (ADF) International — organizacije koja je pomogla biskupiji u ovom slučaju — tužba, podnesena prvi put 2021., zahtijevala je od Katoličke crkve da promijeni zapis o krštenju “tako da odražava tvrdnju osobe da je žena umjesto muškarac”.

U intervjuu od 14. svibnja za ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku, Henríquez je objasnio da je Katolička crkva odbila napraviti promjenu zbog “nepromjenjive doktrine Crkve u vezi sa konstitucijom osobe kao muškarca, kao žene, koji je takvim stvoren od Boga.”

Suočena s odbijanjem Crkve, strana koja se žalila obratila se meksičkom Nacionalnom institutu za zaštitu podataka (INAI), saveznoj agenciji zaduženoj za presuđivanje po zahtjevima o kršenju zaštite podataka, koja je izdala nalog kojim se od biskupije Querétaro zahtijeva da izvrši traženu promjenu.

Vjerska institucija osporila je ovu odluku uz pravnu potporu ADF Internationala, a odluku INAI-ja poništio je savezni okružni sud. Tužitelj se zatim žalio na tu odluku 22. okrugu Saveznog kolegijalnog prizivnog suda, koji je presudio u korist biskupije Querétaro.

Slučaj je potom proslijeđen Vrhovnom sudu pravde nacije (SCJN), najvišem saveznom sudu u Meksiku.

Henríquez je objasnio da je SCJN “odbio” preuzeti slučaj, “napominjući da je već dao dovoljno smjernica u okviru svoje jurisprudencije za rješavanje problema.”

“S time stoji presuda žalbenog suda u korist Crkve, utemeljena na argumentima autonomije vjerskih institucija”, rekao je.

Dužnosnik ADF Internationala također je istaknuo da ova presuda podupire “autonomiju vjerskih institucija” temeljenu na člancima 24. i 130. Političkog ustava Meksika, kao i međunarodnim sporazumima koje je zemlja potpisala, u kojima se “crkavama jamči da imat će slobodu upravljati svojim unutarnjim poslovima slobodno i bez proizvoljnog miješanja od strane države.”

Henríquez je rekao da se u obrani biskupije Querétaro tvrdilo da “zapisi o krštenjima nemaju nikakvu drugu funkciju ili cilj osim omogućiti Crkvi da vodi pouzdane povijesne zapise o podjeli sakramenata”.

Ravnatelj ADF-a upozorio je da bi, ako bi država “obvezala, prisilila” modificiranje zapisa, to bilo “uplitanje u unutarnju vlast Crkve, što je na kraju ispalo nedopustivo”.

Za stručnjakinju je ovaj slučaj temeljan, jer pokazuje da “čak i razumijevanje postojanja tzv. prava na rodni identitet, to ne daje pravo da se Crkvi nameće s tvrdnjom da mora biti priznata kao žena u okolnostima u kojima je konstitucija te osobe muževna.”

Ostali slučajevi u Latinskoj Americi

Ovo nije izolirani događaj. U Latinskoj Americi su se pojavili slični slučajevi, kao što je onaj “trans” osobe koja je zahtijevala da Nadbiskupija Salta, Argentina, promijeni zapise o krštenju i potvrdi te osobe.

U tom je slučaju Vrhovni sud nacije Argentine odbio zahtjev i presudio da je Katolička crkva zaštićena od ove vrste tužbi zbog odvojenosti crkve od države i autonomije vjerskih organizacija.

Slične situacije zabilježene su iu Boliviji i Čileu, zbog čega je Henríquez naglasio da su ovi slučajevi važni “tako što označavaju trend na regionalnoj razini o tome kako su sudovi rješavali” pitanje sakramentalnih zapisa u Katoličkoj crkvi u suočavanje s tužbama “trans” osoba.

“Izvan zahtjeva pojedinaca koji zahtijevaju ovu izmjenu zapisa o krštenju, vjerujem da to otkriva namjeru, u konačnici, podjarmljivanja Crkve i crkava”, upozorio je pravnik, nastojeći “podložiti Crkvu volji podnositelja zahtjeva i zauzvrat, ili proširenjem, na onu države.”

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Diego López Colín

Diego López Colín diplomirao je na Školi novinarstva Carlos Septién García (Meksiko). Od 2023. dopisnik je ACI Prensa iz Meksika.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo posjetit će Veronu na putovanju usredotočenom na mir i pravdu

Katoličke vijesti

Istospolni blagoslovi: Grešnici mogu biti blagoslovljeni, ali ne i njihov grijeh, kaže španjolski biskup

Katoličke vijesti

IDF napada Rafah unatoč tome što je Hamas prihvatio prijedlog o prekidu vatre

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti