St. Monica Widows: katolički apostolat za smanjenje poligamije u Keniji
Europa

St. Monica Widows: katolički apostolat za smanjenje poligamije u Keniji

Osoblje ACI Prensa, 7. srpnja 2024. / 07:00

Nadbiskup u Keniji objasnio je za EWTN News svrhu katoličkog apostolata “Sv. Monica Widows”, inicijativa koja ima za cilj smanjiti praksu poligamije u toj afričkoj zemlji, što je jedan od izazova evangelizaciji u toj naciji.

Nadbiskup Kisumua u Keniji, Maurice Muhatia Makumba, razgovarali o projektu s dopisnikom Vijesti EWTN-a Colmom Flynnom u okviru opsežnog izvještaja “EWTN Vijesti u dubini” o stanju Katoličke crkve u zemlji.

Crkva u Keniji nastavlja rasti, a Nadbiskupija Kisumu bliži se proslavi 100. obljetnice osnutka.

“Vjera raste vrlo brzo u Africi, u Keniji. Na primjer, imamo krizu zvanja”, rekao je Muhatia Makumba. “Imamo više kandidata nego mjesta gdje mogu otići.”

“To je naša kriza”, rekao je nadbiskup.

“Previše”, ubacio se Flynn, potvrđujući ono što je čuo.

“Pa, ne previše, jako puno”, ispravio ga je Muhatia Makumba sa smiješkom.

Nadbiskup Kisumua u Keniji, Maurice Muhatia Makumba, i sam je sin čovjeka koji je imao dvije žene.  Kreditna:
Nadbiskup Kisumua u Keniji, Maurice Muhatia Makumba, i sam je sin čovjeka koji je imao dvije žene. Zasluge: “EWTN News in Depth”/Snimka zaslona

Evangelizacija i izazov poligamije

“Danas se vjera u Keniji suočava s mnogim izazovima. Neki su unutarnji, drugi vanjski. Ljudi, osobito mladi, sve su više izloženi onome što se događa u drugim dijelovima svijeta”, istaknuo je nadbiskup.

Što se tiče lokalnih izazova, prelat je rekao Flynnu da je “poligamija ozbiljan izazov sakramentu braka” i može biti prepreka u propovijedanju Evanđelja.

Muhatia Makumba je i sam sin čovjeka koji je imao dvije žene, dijete prve žene, tako da bolje razumije ovu stvarnost kenijske kulture.

Kao odgovor na izazov poligamije, prelat je rekao da je nadbiskupija Kisumu formirala “skupinu pod nazivom ‘St. Monica Widows’” za žene koje su izgubile muževe “jer je druga mogućnost da ih nasljeđuje” muški rođak preminulog muža.

Muhatia Makumba objasnio je da u Keniji “nasljeđe nužno znači poligamiju. Ne postoji drugi način na koji to možemo promatrati”, rekao je prelat. To predstavlja ozbiljan izazov koji Crkva nastoji prevladati, rekao je.

„Jer formiranjem ove skupine udovica svete Monike, sve više žena odlučuje se pridružiti ovoj grupi i odbijaju biti naslijeđene. To je jako veliki izazov. Neki su zbog toga izopćeni od svojih zajednica. Neki su odbijeni. Neki zbog toga izgube sve svoje nasljedstvo. One nemaju pristup imovini koju je ostavio muž“, objasnio je nadbiskup.

Što se tiče poligamnog muškarca koji prelazi na katoličku vjeru, nadbiskup je rekao da on nastavlja brinuti za obitelj, ali “osobni odnos između njega i [the other wife] nije ovdje. Sada živi samo s prvom ženom.”

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Walter Sánchez Silva

Walter Sánchez Silva stariji je pisac za ACI Prensa (https://www.aciprensa.com). S više od 15 godina iskustva izvještavao je s važnih crkvenih događaja u Europi, Aziji i Latinskoj Americi tijekom pontifikata Benedikta XVI. i pape Franje. E-mail: [email protected]

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vatikan je odobrio otvaranje kauze za kanonizaciju filipinske djevojčice

Katoličke vijesti

Rimska biskupija zatvara prvi korak prema svetosti mlade supruge i majke

Katoličke vijesti

Fernández: Vatikanske nove smjernice ukazanja naglašavaju ‘oprez’ u procesu razlučivanja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti