Papa Franjo: U politici katolici ne mogu živjeti ‘privatnu vjeru’
Europa

Papa Franjo: U politici katolici ne mogu živjeti ‘privatnu vjeru’

Vijesti iz Rima, 7. srpnja 2024. / 08:06

Papa Franjo u nedjelju je pozvao katolike da dijele svoju vjeru na javnom trgu i da se bore protiv političke polarizacije podupirući demokraciju usmjerenu na osobu.

“Ne dajmo se zavarati lakim rješenjima. Umjesto toga, zagrižimo se za opće dobro”, rekao je na katoličkoj konferenciji o demokraciji u gradu Trstu na sjeveru Italije 7. srpnja.

Franjo je sudjelovao u posljednjem prijepodnevu 50. socijalnog tjedna katolika, godišnjeg susreta Katoličke crkve u Italiji s ciljem promicanja socijalnog nauka Crkve. Tema kongresa od 3. do 7. srpnja bila je “U srcu demokracije: Sudjelujte između povijesti i budućnosti”.

Papa je u svom govoru snažno govorio o važnosti demokracije — potičući sudjelovanje umjesto strančarenja i uspoređujući ideologije sa “zavodnicama”.

“Kao katolici, na ovom horizontu, ne možemo se zadovoljiti marginalnom ili privatnom vjerom”, rekao je Papa pred približno 1200 sudionika konferencije u Generali Convention Centeru. “To ne znači toliko biti saslušan, već prije svega imati hrabrosti dati prijedloge za pravdu i mir u javnoj raspravi.”

“Imamo što reći, ali ne braniti privilegije. Ne. Moramo biti glas, glas koji osuđuje i predlaže u društvu koje je često nijemo i u kojem previše nema glasa.”

“To je politička ljubav”, istaknuo je Franjo, dodavši da je “to oblik milosrđa koji omogućuje politici da živi u skladu sa svojim odgovornostima i izađe iz polarizacija, ovih polarizacija koje osiromašuju i ne pomažu u razumijevanju i suočavanju s izazovima”.

Kongres Društvenog tjedna katolika održan je u Trstu, lučkom gradu smještenom na uskom pojasu talijanskog teritorija na krajnjem sjeveroistoku zemlje, omeđenom Jadranskim morem i Slovenijom.

Papa Franjo stigao je u Trst helikopterom iz Vatikana 7. srpnja rano ujutro. Nakon obraćanja delegatima kongresa iz cijele Italije, kratko se susreo s predstavnicima drugih kršćanskih tradicija te sa skupinom imigranata i osoba s invaliditetom.

Papa je zatim slavio misu za oko 8.500 katolika na Trgu Unità d’Italia u Trstu prije nego što se ponovno ukrcao u helikopter za povratak u Vatikan.

Govoreći o kršćanskoj viziji demokracije, Papa je citirao pastoralnu notu talijanskih biskupa iz 1988., u kojoj se kaže da demokracija znači „dati smisao svačijem zalaganju za preobrazbu društva; obratiti pažnju na ljude koji ostaju izvan ili na marginama pobjedničkih ekonomskih procesa i mehanizama; dati prostora društvenoj solidarnosti u svim njezinim oblicima; dati podršku povratku brižne etike općeg dobra … dati smisao razvoju zemlje, shvaćenom … kao sveukupno poboljšanje kvalitete života, kolektivnog suživota, demokratskog sudjelovanja i autentične slobode .”

“Ova vizija, ukorijenjena u socijalnom nauku Crkve”, rekao je papa Franjo, odnosi se “ne samo na talijanski kontekst, već predstavlja upozorenje za cijelo ljudsko društvo i za putovanje svih naroda”.

“Zapravo, baš kao što kriza demokracije presijeca različite stvarnosti i nacije, na isti je način stav odgovornosti prema društvenim preobrazbama poziv upućen svim kršćanima, gdje god da žive i rade, u svakom dijelu svijeta. ,” on je dodao.

Papa je također istaknuo važnost borbe protiv kulture rasipanja, koju pokazuje samoreferentna sila “nesposobna slušati i služiti ljudima”.

Podsjetio je na važnost načela solidarnosti i supsidijarnosti te osudio stanoviti stav “socijalizma” koji ne priznaje dostojanstvo ljudi, nazvavši ga “društvenim licemjerjem”.

„Svatko se mora osjećati dijelom projekta zajednice; nitko se ne smije osjećati bezvrijednim”, rekao je.

Hannah Brockhaus

Hannah Brockhaus je viša dopisnica Katoličke novinske agencije iz Rima. Odrasla je u Omahi, Nebraska, a diplomirala je engleski na Državnom sveučilištu Truman u Missouriju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Velika konstrukcija orgulja u Virginiji naglašava ‘multidisciplinarnu’ umjetnost izrade crkvenih orgulja

Katoličke vijesti

Pronađite sve najnovije vijesti o SAD-u | euronews

Katoličke vijesti

Antiimigrantske i antisemitske dezinformacije haraju Eurom online

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti