Socijalni nauk Crkve – dajmo društvu svoj kršćanski doprinos – Riječka nadbiskupija
Riječka nadbiskupija

Socijalni nauk Crkve – dajmo društvu svoj kršćanski doprinos – Riječka nadbiskupija

Ukupno 152 učenice i učenika s 36 mentora sudjelovalo je u ovogodišnjoj Vjeronaučnoj olimpijadi Riječke nadbiskupije održanoj 22. ožujka u OŠ Srdoči. U konkurenciji 24 osnovnoškolske i 13  srednjoškolskih ekipa pobjedu su odnijeli učenici OŠ Kostrena i Prve sušačke hrvatske gimnazije. Druga i treća mjesta osvojili su učenici OŠ Fran Franković i OŠ Čavle te Salezijanska klasična gimnazija i Prva riječka hrvatska gimnazija. Ugostiteljska škola Opatija osvojila je prvo mjesto u posebnoj konkurenciji trogodišnjih srednjih škola. Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je Socijalni nauk Crkve, a dvije pobjedničke ekipe sudjelovat će na državnom natjecanju iz vjeronauka od 22. do 24. travnja na Krku.

„Danas imate priliku pokazati ono što ste naučili, ali i više od toga, danas i ubuduće imate priliku pokazati kako se to što ste naučili živi“, rekao je riječki nadbiskup Mate Uzinić na otvaranju susreta. Učenike je potaknuo da znanje pretoče u življenje i svoju vjeru shvate kao način života. „Želio bih da to počnete činiti već sada, na ovom natjecanju, da vam bude više stalo da pomognete drugome nego da istaknute sebe.“ Objasnio je kako kršćansku vjeru ne treba gledati samo kao pripremu za budući život u vječnosti nego i kao zadaću da taj budući život započne već sada kao plod zalaganja za boljitak svijeta i društva. „Nije dovoljno znati što bi bilo dobro i moralno za današnje društvo, nego tom društvu moramo dati svoj kršćanski doprinos. Polazeći od onih koji su najpotrebniji, najnevidljiviji. Ako im itko treba pomoći to trebamo mi, ako želimo biti i ostati kršćani“, rekao je nadbiskup te predvodio molitvu za početak susreta.

Učenike i njihove mentore pozdravila je i predstojnica nadbiskupijskog Katehetskog ureda Ksenija Rukavina Kovačević te pozdravila goste među kojima su bili generalni vikar Mario Tomljanović, župnik srdoča Kristijan Zeba, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ-a Edita Stilin te predstojnik Agencije za odgoj i obrazovanje Podružnica Rijeka Tomislav Tomasić. Posebnu zahvalu uputila je dugogodišnjim partnerima u organizaciji brojnih događanja OŠ Srdoči i prisutnoj zamjenici ravnatelja Aleksandri Smolić te dugogodišnjem ravnatelju Ivanu Vukiću. Predstojnica je istaknula kako već unaprijed treba čestitati svim sudionicima bez obzira na plasman. Ipak potrebno je dobiti i pobjednike jer oni će predstavljati Riječku nadbiskupiju na državnom natjecanju.

Vjeronaučna olimpijada, kao i uvijek ponudila je uz obrazovnu, i snažnu odgojnu dimenziju  promičući kulturu zajedništva i dijaloga među učenicima različitih uzrasta i stvaralačkih  sposobnosti. Ovo se natjecanje ne temelji samo na evaluaciji usvojenih informacija o zadanoj temi, nego prije svega na promociji onih vrjednota koje natjecatelji trebaju posjedovati da bi svojim vjerskim i općeljudskim kvalitetama stasali u moralne, vrijedne, marljive osobe i aktivne članove/ice društva.

Kao i obično natjecanje je održano u  dva dijela, nakon što je svaki sudionik riješio pismeni test, pet najbolje plasiranih ekipa u kategoriji osnovnih i srednjih škola pristupile su ekipnom natjecanju u kvizu znanja Milijunak. Duhovno – zabavni program u pauzi pripremili su salezijanski animatori.

Objavljeno: 22. ožujka 2024.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

79. obljetnica mučeništva Martina Bubnja i svih znanih i neznanih osoba pogubljenih u jami Bezdan u Kostreni – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti

“Stepinac je bio osoba jasnog identiteta i integriteta. Bio je čovjek vjere i čovjek istine.” – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti

Susret nadbiskupa i pobjednikā Vjeronaučne olimpijade – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti