Otvorena izložba: „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” – Riječka nadbiskupija
Riječka nadbiskupija

Otvorena izložba: „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” – Riječka nadbiskupija

U danima proslave zaštitnika Grada Rijeke i Riječke nadbiskupije, 11. lipnja, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije (Vela crikva/Assunta), otvorena je izložba pod nazivom „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu”, akademske slikarice s. Zdravka Spomenka Milić. Projekt je to godišnjih ciklusa izložbi s temom svetaca i blaženika koji je nastao prije 15 godina, kao plod suradnje Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, na čelu s dr. sc. Tanjom Baran i Galerije Laudato, a po treći puta predstavljena je u Rijeci. Riječ je o umjetničkom prikazu proglašenih hrvatskih svetaca i blaženika te više onih za koje se vode procesi beatifikacije. Među njima dominiraju likovi sestara milosrdnica mučenica, družbe kojoj i sama autorica ove izložbe pripada. Izložbu prati prigodni katalog u kojem su objavljene fotografije umjetnička djela, likovna analiza postava povjesničara umjetnosti Stanka Špoljarića te popis svih hrvatskih svetaca i blaženika, slugu i službenica Božjih s osnovnim podacima.

U prisutnosti autorice, izložbu je otvorio generalni vikar Šibenske biskupije, Marinko Mlakić. Čestitajući organizatorima, kazao je kako ova izložba daje velik doprinos boljem upoznavanju vjernika sa hrvatskim svecima i blaženicima, osobito onima koji su manje poznati, ali su zaslužili biti upamćeni po svom svetačkom životu.

Projekt i samu izložbu predstavio je povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Stanko Špoljarić, istaknuvši kako se radi o vrlo osebujnom, snažnom i ekspresivnom opusu. Sveci su prikazani jednostavnim slikarskim izrazom, pročišćenim kolorizmom koji na neki način u očima promatrača stvara dojam meditativnosti, prisnosti i određene poetizacije.

Prigodne riječi uputio je nositelj i organizator izložbe, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu, Antun Sente ml.. „Želimo prezentirati hrvatsku svetost koja je bila tako snažna u povijesti, kada su ti blaženici, sveci i oni koji su na tom putu živjeli, ali oni isto tako progovaraju i u ovo naše današnje itekako izazovno vrijeme“, kazao je Sente.

Okupljene je na otvorenju u ime domaćina pozdravio župnik Sanjin Francetić kazavši kako je ova izložba posebno vrijedna i zbog činjenice da su neki od prikazanih blaženika, poput fra Ante Tomičića i bl. Alojzija Stepinca, bili fizički prisutni u ovoj župnoj crkvi te će zajedno s ostalim prikazanim duhovnim velikanima dodatno obogatiti sve one koji na svome putu, u razgledavanju posjete ovu riječku crkvu.

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” ostat će otvorena do kraja kolovoza, a ista je prodajnog karaktera te se zainteresirani za sve potrebne informacije mogu obratiti župniku Župe Uznesenja BDM, Sanjinu Francetiću.

Objavljeno: 11. lipnja 2024.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vjerne ljubavi Presvetog Srca Isusova – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti

„Ulja nam nikada ne smije nedostajati.“ – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti

Papina poruka za Svjetski dan molitve za zvanja – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti