Škotska vlada predlaže zabranu ‘prakse pretvorbe’
Svijet

Škotska vlada predlaže zabranu ‘prakse pretvorbe’

Osoblje CNA, 11. siječnja 2024. / 12:00 sati

Škotska vlada ovaj je tjedan objavila dokument u kojem predlaže kriminalizaciju “prakse pretvorbe”, koju je općenito definirala kao “djela kojima je namjera promijeniti ili potisnuti nečiju seksualnu orijentaciju ili rodni identitet”.

Uprava za ravnopravnost, uključenost i ljudska prava Savjetodavni rad od 86 stranicaobjavljen 9. siječnja, sadrži detaljne prijedloge zakona o “konverzijskoj terapiji” u Škotskoj.

Ravnateljstvo, odjel škotske vlade koji se usredotočuje na razvoj javnih politika, zahtijeva javnu raspravu o tom pitanju putem online konzultacija gdje građani mogu dati svoja mišljenja do travnja.

Pod naslovom “Ukidanje praksi obraćenja u Škotskoj: konzultacije”, dokument promiče kriminaliziranje “prakse konverzije”, koja uključuje radnje s “namjerom” da se promijeni rodni identitet ili seksualnost osobe.

“Prakse obraćenja su štetne za pojedince koji su im podvrgnuti”, navodi se u konzultacijskom dokumentu. “Oni su promovirani unutar ideologije koja LGBTQI+ identitete smatra pogrešnim i vjeruje da se oni mogu promijeniti. Njihovo postojanje još više doprinosi ovakvom načinu razmišljanja.”

Ravnateljstvo je tvrdilo da se ove “prakse pretvorbe” kreću od “kontroliranja” nečijeg izgleda do “ograničavanja kamo neka osoba ide i koga viđa”. Propisivanje seksualnih supresivaca namijenjenih suzbijanju nečije seksualnosti ili “rodnog identiteta” također bi spadalo u ovu kategoriju, navodi se u dokumentu.

Prakse obraćenja također su uključivale “terapiju ili savjetovanje koje od osobe zahtijeva da ne djeluje na temelju svoje istospolne privlačnosti, uključujući celibat”.

Kršćanski institut, nedenominacijska dobrotvorna organizacija koja se zalaže za poštivanje biblijskih istina, rekla je ovaj tjedan da je “i dalje spremna” pokrenuti škotsku vladu pred sudom zbog potencijalnog zakona.

“Sudovi bi mogli nametnuti drakonska ograničenja slobode govora pojedinaca isključivo na temelju nagađanja aktivista o tome što bi mogli reći gay ili trans osobama,” rekao je Simon Calvert, zamjenik ravnatelja instituta za javne poslove.

Škotska katolička biskupska konferencija, u međuvremenu, prošle godine izrazili zabrinutost da bi zabrana “konverzijske terapije” ograničila glavnu vjersku pastoralnu skrb, roditeljsko vodstvo i drugu relevantnu profesionalnu intervenciju “osim ako je država odobrila kao prihvatljivu”.

Crux je ovaj tjedan citirao “predstavnika Crkve”. izreka: “Dok Crkva podržava zakonodavstvo koje štiti ljude od fizičkog i verbalnog zlostavljanja, temeljni stup svakog slobodnog društva je da država priznaje i poštuje pravo vjerskih tijela i organizacija da budu slobodni poučavati puninu svojih uvjerenja i podržavati , molitvom, savjetom i drugim pastoralnim sredstvima, svojim članovima koji žele živjeti u skladu s tim uvjerenjima.”

Škotska, navodi se u konzultacijskom dokumentu, već ima zakone protiv “ponašanja koje je često povezano s obraćenjem, uključujući situacije koje uključuju fizičko nasilje ili prijeteće ponašanje.”

Vlada je napomenula da se ovaj zakon ne odnosi na “nedirektivne” rasprave ili upute roditelja, vjerskih vođa ili pružatelja zdravstvenih usluga.

“Razlika je u tome što oni dopuštaju pojedincu da donese vlastitu odluku, kakva god ona bila, a ne usmjeravaju ga na određenu unaprijed određenu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet koji se smatra ‘poželjnijim'”, stoji u dokumentu.

“Namjera da se promijeni ili potisne” nečija seksualna orijentacija ili “rodni identitet” ono je što definira čin kao praksu obraćenja, prema dokumentu koji kaže da “svaka razlika leži u motivaciji koja stoji iza čina”.

Prema vladi UK-a Nacionalna LGBT anketa2% ispitanika bilo je podvrgnuto “konverzijskoj” ili reparativnoj terapiji, dok je 5% to bilo ponuđeno.

Kate Quiñones

Kate Quiñones je dopisnica za Catholic News Agency i suradnica College Fixa. Objavljivali su je Wall Street Journal, Denver Catholic Register i CatholicVote, a diplomirala je na koledžu Hillsdale. Živi u Coloradu sa suprugom.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Razmišljanje o Gospodnjem danu: “Ja sam dobri pastir”

Katoličke vijesti

Indijska crkva slavi ‘dan molitve i posta’ usred rastuće vjerske polarizacije

Katoličke vijesti

Angola – Nadbiskup Luande obilježio Veliki tjedan posjetom središnjem zatvoru i drugim ustanovama – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti