Irsko liječničko vijeće ukida direktivu koja zabranjuje ‘namjerno ubijanje’ pacijenata
Svijet

Irsko liječničko vijeće ukida direktivu koja zabranjuje ‘namjerno ubijanje’ pacijenata

Osoblje CNA, 11. siječnja 2024. / 12:45

Irsko medicinsko vijeće uklonilo je zabranu “namjernog ubijanja” pacijenata iz najnovijeg ažuriranja svojih nacionalnih medicinskih smjernica.

Liječničko vijeće na svojoj web stranici kaže da “regulira liječnike u Irskoj” na način da “promiče i bolje osigurava visoke standarde profesionalnog ponašanja, obrazovanja, obuke i kompetencije među liječnicima.”

Dio njezine uredbe uključuje njezin “Vodič za profesionalno ponašanje i etiku za registrirane liječnike” koji ponovno izdaje s povremenim ažuriranjima. Vijeće kaže vodič “postavlja načela stručne prakse koja se trebaju pridržavati svi liječnici registrirani u vijeću.”

U sedmo izdanje tog dokumenta, objavljenom 2009. godine, vijeće je — u odjeljku vodiča o skrbi na kraju života — izričito naložilo da liječnici “ne smiju sudjelovati u namjernom ubijanju pacijenta aktivnim sredstvima”.

Osmo izdanjeobjavljen 2016., na sličan je način naložio da liječnici “ne smiju sudjelovati u namjernom ubojstvu pacijenta”. Deveto izdanjeod ove godine, međutim, uklonio je tu zabranu namjernog ubijanja pacijenata.

Liječničko vijeće nije odgovorilo na zahtjev za komentar promjene. U priopćenje za javnost u studenom najavljujući novi vodič, vijeće je reklo da je revidirane smjernice izradilo “etičko povjerenstvo” kojim predsjeda predsjednica Medicinskog vijeća Suzanne Crowe. Crowe također nije odgovorio na upit o promjenama.

U svom devetom izdanju, slično prethodnim revizijama, Vijeće kaže da liječnici “igraju važnu ulogu u pružanju podrške pacijentima, obiteljima i zajednici da se nose sa stvarnošću smrti”.

“Trebali biste biti osjetljivi u raspravi o opcijama za kraj života, uključujući palijativnu skrb, i pobrinuti se da pacijenti i njihove obitelji imaju jasno razumijevanje o tome što se može, a što ne može postići”, kaže vodič.

Revizije dolaze jer mnoge zemlje i vlade diljem svijeta razmatraju ili su implementirale zakone o potpomognutom samoubojstvu i eutanaziji za medicinske pacijente.

U Irskoj su prije nekoliko godina zakonodavci razmatrali ono što je nazvano “Zakon o umiranju s dostojanstvom”, dio zakona koji bi, ako se usvoji, “[made] pružanje pomoći u postizanju dostojanstvenog i mirnog kraja života osobama koje ispunjavaju uvjete.”

Taj prijedlog zakona na kraju je zapeo u Saboru. U to vrijeme Irska katolička biskupska konferencija rekao je prijedlog zakona bio je “u osnovi pogrešan” i “u suprotnosti s općim dobrom”.

“Vjerujemo da svaki život ima urođenu vrijednost, koju bi društvo trebalo prihvatiti”, rekli su biskupi. “Ovaj zakon, ako bude usvojen, bio bi tužan odraz nespremnosti društva da prati ljude s neizlječivom bolešću. To bi odražavalo nedostatak suosjećanja.”

Kraljevski koledž liječnika Irske — najveća grupa liječnika u zemlji — također će 2023. istupio protiv potpomognutog samoubojstva tamo, s predstavnikom skupine koji je rekao da je praksa “u suprotnosti s najboljom medicinskom praksom” i da “potencijalne štete nadmašuju argumente koji se mogu iznijeti u prilog” toga.

Nekoliko drugih europskih zemalja već je legaliziralo eutanaziju, uključujući Španjolsku, Luksemburg i Belgiju.

Prošlogodišnja britanska anketa pokazala je da je većina Britanaca za korist legaliziranja potpomognutog samoubojstva. Parlament Ujedinjenog Kraljevstva tijekom 2023. proveo je “istragu o potpomognutom umiranju/potpomognutom samoubojstvu” u kojoj su zastupnici istraživali tu kontroverznu praksu.

Nekoliko američkih država dopustiti potpomognuto samoubojstvo, u međuvremenu, s nekoliko drugih koji razmatraju zakone po tom pitanju.

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Tjedan molitve za jedinstvo kršćana obilježava povijesni susret dva plućna krila Crkve

Katoličke vijesti

Indijski kardinal Ferrão bit će na čelu Azijske biskupske konferencije usred kontinuiranog rasta Crkve

Katoličke vijesti

Brazilski biskupi zabrinuti su zbog sve većeg broja zemljišnih sporova pod Lulinom vladom

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti