Francuski biskupi podupiru Fiducia Suplicans i kažu da je to ‘ohrabrenje’
Svijet

Francuski biskupi podupiru Fiducia Suplicans i kažu da je to ‘ohrabrenje’

Djelatnici ACI Prensa, 11. siječnja 2024. / 18:30

Stalno vijeće Francuske biskupske konferencije izrazilo je svoju potporu Fiducia Suplicans deklaracija Dikasterija za nauk vjere o pastoralnim blagoslovima.

Vijeće je primijetilo u izjava od 10. siječnja da je “imao određeni utjecaj na javno mnijenje, posebice zbog osjetljivih tema koje obrađuje: pratnja u Crkvi homoseksualnih osoba koje žive kao par” i “rastavljenih osoba koje žive kao par”.

Stalno vijeće priopćilo je da je primilo deklaraciju “kao poticaj pastirima da velikodušno blagoslivljaju one koji im prilaze ponizno tražeći Božju pomoć”.

Pastiri, poručili su francuski prelati, “tako ih pratite na njihovu putu vjere kako bi u vlastitoj egzistenciji otkrili Božji poziv i na njega konkretno odgovorili”.

U kratkoj izjavi Stalnog vijeća istaknuto je da deklaracija ponavlja doktrinu Katoličke crkve o braku kao “isključivoj, stabilnoj i neraskidivoj zajednici, između muškarca i žene, prirodno otvorenoj za naraštaje djece”, učenje koje, kako su naglasili , “primamo od samog Isusa.”

Tekst francuskih prelata također je istaknuo da od Isusa Krista također primamo poziv “na bezuvjetnu i milosrdnu dobrodošlicu”.

Biskupi su to rekli Fiducia Suplicans navodi da “oni koji ne žive u situaciji koja im dopušta da se obvežu u sakramentu braka nisu isključeni ni iz Božje ljubavi ni iz njegove Crkve.”

Crkva ih, rekli su, istodobno “ohrabruje u njihovoj želji da se približe Bogu kako bi se okoristili utjehom njegove prisutnosti i izmolili milost da svoj život prilagode Evanđelju”.

Izjava je zaključena izjavom da “osobito kroz molitve blagoslova, dane u spontanom, ‘neobrednom’ obliku (br. 36), izvan bilo kakvog znaka koji bi mogao biti sličan slavlju braka, ministri Crkva će moći pokazati ovu široku i bezuvjetnu dobrodošlicu.”

Međutim, prije toga je devet francuskih biskupa uputilo svećenike u svojim biskupijama da smiju blagoslivljati homoseksualne osobe, ali da se suzdrže od blagoslivljanja istospolnih parova, na tragu novih vatikanskih smjernica koje dopuštaju neliturgijske pastoralne blagoslove homoseksualnih parova.

Nadbiskupija Rennes, koju vodi nadbiskup Pierre d’Ornellas, izdala je izjava 1. siječnja u ime biskupa iz Crkvene provincije Rennes.

Biskupi detaljno opisao razne probleme našli su s Fiducia Suplicans deklaracija.

Izjavu su potpisali d’Ornellas, poglavar Crkvene pokrajine, te biskup Raymond Centène od Vannesa, biskup Emmanuel Delmas od Angersa, biskup Laurent Dognin od Quimpera, biskup François Jacolin od Luçona, biskup Denis Moutel od Saint-Brieuca, Biskup Laurent Percerou iz Nantesa, biskup Jean-Pierre Vuillemin iz Le Mansa, pomoćni biskup Jean Bondu iz Rennesa i otac Frédéric Foucher, dijecezanski upravitelj Lavala.

Peter Pinedo pridonio je ovoj priči.

Ova priča je prvi put objavljenod strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Nicolás de Cárdenas

Nicolás de Cárdenas dopisnik je ACI Prensa iz Španjolske od srpnja 2022. U svojoj novinarskoj karijeri specijalizirao se za društveno-religijske teme, a radio je i za lokalne i međunarodne civilne udruge.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Južna Dakota će napraviti video “Med Ed” za borbu protiv “dezinformacija o pobačaju”

Katoličke vijesti

Medicinski časopis povlači studije koje pokazuju rizike od pilula za pobačaj

Katoličke vijesti

Sveučilište s 1. katoličkom diplomom rodnih studija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti