Sklizak teren politike nediskriminacije: potpisati ili ne?
Kršćanski život

Sklizak teren politike nediskriminacije: potpisati ili ne?

TEŠKA MORALNA PITANJA: Čuvajte se moralnih zamki koje dopuštenu toleranciju mogu pretvoriti u grešnu suradnju.

Q. Na sekularnom radnom mjestu, bi li bilo moralno pogrešno da katolički zaposlenici potpišu obvezni profesionalni kodeks ponašanja u kojem su suglasni da neće diskriminirati nikoga na temelju niza čimbenika, uključujući “seksualnu orijentaciju”, “rodni identitet” i “rod izraz”? Bi li se pismeno prihvaćanje ovih uvjeta smatralo promicanjem ideologije koju predstavljaju? Što ako je alternativa nepotpisivanju takvog kodeksa ponašanja raskid radnog odnosa i/ili oduzimanje profesionalne licence? — Kaylyn

A. Budući da nemate namjeru poricati bilo kakve opravdane moralne ili profesionalne tvrdnje svojim rodno zbunjenim kolegama, potpisivanje takvog dokumenta ne bi trebalo predstavljati nikakav problem. Ali budući da se bavite cijelim područjem rodne ideologije, od vas će se vjerojatno očekivati ​​da “poštujete” lažne tvrdnje.

Ako nije bilo loših posljedica odbijanja potpisivanja politike zabrane diskriminacije, trebali biste odbiti. Oni koji donose i provode takve politike obično pretpostavljaju da izvanbračni seksualni odnosi i odbacivanje našeg spolnog tjelesnog identiteta nisu štetni i ponekad moralno legitimni. A kršćani ne bi trebali željeti materijalno surađivati ​​na bilo koji način s promicanjem takvih pretpostavki. (Komentirao sam općenitije materijalnu suradnju drugdjepa ću svoje komentare ograničiti na vaš scenarij.)

Ali kao što kažete, vaše zapošljavanje i profesionalna licenca su u pitanju. Stoga se moramo zapitati je li materijalna suradnja pod ovim okolnostima dopuštena.

S jedne strane, vaš potpis može značiti da se slažete refren iz određenih izraza snažnog javnog neslaganja s LGBT ideologijom. S obzirom na teret koji riskirate ako odbijete, vaše potpisivanje dokumenta u ovim okolnostima čini mi se moralno dopuštenim.

Vaš potpis vas ne bi obvezivao da nikada ne govorite protiv uvredljivih inicijativa, iako ste svjesni rizika koje pritom preuzimate. Moglo bi doći vrijeme kada se prijeđe granica koja od vas zahtijeva da se zauzmete za istinu. A vaš potpis sigurno ne zahtijeva – dapače ne može – zahtijevati od vas da potisnete vlastito osobno svjedočanstvo o istinama katoličke vjere. Vaš bi potpis prije izražavao opću spremnost na toleriranje statusa quo radi očuvanja vašeg radnog mjesta.

Trebali biste, međutim, biti svjesni da dopušteno toleriranje pogrešnih ideja može nekoga s vremenom dovesti u iskušenje da ih nepravedno tolerira. Čovjek pogrešno tolerira pogreške rodne ideologije kada, između ostalog, prestane jasno uviđati njihovu neistinitost i štetnost, počne vjerovati da one izražavaju istine o pravom identitetu ljudi i počne misliti da je suprotstavljanje takvim idejama osuda i mržnja. Drugim riječima, kada naša tolerancija postane afirmacija, tada činimo krivo. (Ovo ne znači da je toleriranje zla uvijek dopušteno; nije. Ali rasprava o granicama tolerancije je za drugi esej.)

S druge strane, izraz “diskriminirati” u kodeksu ponašanja mogao bi biti učitan. To možda ne znači samo da vi refren od određenih javnih izraza neslaganja, ali to bi moglo od vas zahtijevati izvoditi radnje koje bi mogle biti protupravne.

Na primjer, nediskriminacija može značiti da se od vas očekuje da koristite pogrešne zamjenice za pojedince koji su zbunjeni rodom ili da nosite ili izlažete na svom stolu LGBT pribor kao što su zastave ponosa ili majice tijekom lipnja, ili donirajte novac za pro-LGBT ciljeve ili prisustvujte pro-LGBT prijemima. Trebali biste izbjegavati takve stvari jer one obično izražavaju pogrešnu suradnju s onima koji promiču rodnu ideologiju.

Sve ovo znači da prije potpisivanja trebate biti sigurni da jasno razumijete očekivanja koja će pratiti vaš potpis. Pokušajte suptilno otkriti je li politika samo formalnost ili je njezina provedba ideološki oštra.

Ako se na papiru od vas zahtijeva ili se čini da se od vas traži neka kompromitirajuća radnja, tada biste mogli neslužbeno pristupiti svom upravitelju i pitati kakav prostor za mirenje postoji za nekoga tko ima prigovor savjesti na takvo ponašanje koje proizlazi iz vaše kršćanske vjere i podrške za tradicionalni brak.

Nadamo se da ćete pronaći način da zaobiđete zamke koje donosi politika. Kao što sam rekao gore, ako je sve što od vas zahtijeva samomjera autocenzure, možete to učiniti na moralno ispravan način, a istovremeno zadržati svoj vlastiti integritet kao praktički katolik.

Ako, međutim, procijenite da od vas zahtijeva da radite nešto što ne biste trebali, a nema prostora za mrdanje, možda ćete morati početi tražiti drugo mjesto zaposlenja.

U svakom slučaju, povjerite sebe i ovu tešku situaciju Bogu. On zna što vam je potrebno i sigurno će vam pomoći da učinite ono što je ispravno.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Moja teološka inicijacija bila su predavanja o. Marijana Jurčevića » Tekstovi

Katoličke vijesti

OIKOS Mediterraneo okupio mlade iz različitih zemalja na susretu Beyond the Walls u Firenci

Katoličke vijesti

Što sam naučio dodajući (nesavršenu) mentalnu molitvu u svoj dan

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti