Resursi za kraj života pomažu katolicima da ‘vjerno završe život’
Europa

Resursi za kraj života pomažu katolicima da ‘vjerno završe život’

Osoblje CNA, 24. travnja 2024. / 14:15

Kako su eutanazija i potpomognuto samoubojstvo legalizirani u više jurisdikcija diljem SAD-a i ostatka svijeta, jedno katoličko ministarstvo promiče resurse za kraj života za koje osnivač grupe kaže da će pomoći katolicima da završe svoja zemaljska putovanja, a da pritom ostanu vjerni.

Dostojanstveno starenje, neprofitna organizacija koja godinama promiče potporu na kraju života u skladu s crkvenim naukom, najavila je ovaj mjesec izdavanje “Vjerno završiti život”, knjižice koja “složene odluke o kraju života čini lakšim. ” Materijali se bave “osnovnim pitanjima” o tome kako pristupiti temama o kraju života kao što su upravljanje boli, sonde za hranjenje i druga pitanja vezana uz smrt.

Dokument “sažima smjernice Katoličke crkve o donošenju odluka o kraju života i uključena etička razmatranja te pomaže pacijentima i obiteljima da bolje razumiju ta učenja i slijede ih”, rekla je skupina ovog mjeseca.

Jim Towey, osnivač i izvršni direktor Dostojanstvenog starenja, koji je prethodno bio pravni savjetnik Majke Tereze, rekao je za CNA ovaj tjedan da je pokrenuo neprofitnu organizaciju 1996. “kako bi ljudima dao viziju punu nade za kraj života koja im pomaže prakticirati svoju vjeru i koji smrt ne tretira kao da je samo medicinski trenutak.”

Godinama je Aging With Dignity distribuirao svoj pravni dokument “Pet želja”, koji katolicima i drugima pomaže “izraziti [their] želje uoči teške bolesti.” Kao oblik onoga što je poznato kao “napredna direktiva”, Towey je rekao da dopušta vjernicima da “riješe svoje osobne, emocionalne i duhovne potrebe” prije posljednjih tjedana i dana svojih života.

Program Pet želja bio je iznimno popularan; grupa je distribuirala više od 40 milijuna primjeraka vodiča na 33 jezika. Ali, rekao je Towey, “trebao je popratni vodič koji bi katolicima pomogao razumjeti što Crkva uči o sondama za hranjenje, pomazanju bolesnika, hospiciju i liječenju boli.”

Towey je rekao da je cijelu prošlu godinu proveo radeći s raznim suradnicima, uključujući svećenike, na razvoju vodiča. Grupa kaže da dokument nudi “pozitivnu viziju skrbi na kraju života koja je u suprotnosti s pokretima eutanazije/potpomognutog samoubojstva”.

Vodič pruža informacije o etičkim pitanjima koja često okružuju zabrinutost oko kraja života. Bilježi, na primjer, da katolici “mogu uzimati ili pojačavati lijekove protiv bolova kako bi umanjili patnju” čak i ako takvi lijekovi mogu ubrzati nastup smrti, sve dok “smrt nije cilj ili sredstvo”.

Na drugom mjestu se napominje da katolici nisu “obvezni prihvatiti ili nastaviti sa svakom dostupnom medicinskom intervencijom” i da odustajanje od “nerazmjernih medicinskih tretmana” koji obećavaju “samo neizvjesno ili bolno produljenje života” “nije ekvivalent samoubojstvu ili eutanaziji”.

Organizacija distribuira materijale preko više od 5000 distribucijskih organizacija, uključujući pružatelje zdravstvenih usluga, crkve i poslodavce. Pojedinci često traže dokumente kako bi ih podijelili obitelji ili prijateljima.

I eutanazija i potpomognuto samoubojstvo legalizirani su u sve više jurisdikcija diljem SAD-a i zapadne Europe. Potpomognuto samoubojstvo je legalno u devet američkih država i u razmatranju u još nekoliko. U međuvremenu brojne zemlje dopuštaju eutanaziju i/ili potpomognuto samoubojstvo, uključujući Kanadu, Belgiju, Španjolsku i nekoliko drugih.

Towey je rekao kada je osnovao organizaciju prije gotovo 30 godina, da su na horizontu već postojali znakovi upozorenja u vezi s tim smrtonosnim postupcima.

“Ono što sam vidio 1996. bili su oblaci koji su se skupljali u korist potpomognutog samoubojstva”, rekao je. “Sada su počele oluje.”

“Vidimo sve više i više ljudi, uključujući katolike, prevarenih argumentima u korist potpomognutog samoubojstva”, rekao je.

I naprednu direktivu i vodič za kraj života hvalili su američki crkveni čelnici, uključujući kardinala Timothyja Dolana i kardinala Seana O’Malleya iz nadbiskupija New Yorka i Bostona. O’Malley je dokumente opisao kao “utemeljene na primatu zaštite Božjeg dara života”.

O zagovaranju kraja života grupe, Towey je za CNA rekao: “Tek smo na početku.”

“Potpomognuto samoubojstvo nije rješenje”, rekao je. “Dobra njega na kraju života i zdrave obiteljske rasprave su.”

“Crkva to treba olakšati obiteljima. Ne olakšavamo im pristup nekima od ovih informacija”, rekao je.

“Crkva treba pomoći ljudima u ovom kritičnom prijelazu u njihovom životu u vječnost, da ostanu vjerni i da budu sigurni u pratnji Crkve.”

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Katolička crkva u brojkama: više katolika, a manje zvanja

Katoličke vijesti

Kako Kristovo uzašašće uklanja kotače za obuku s naše vjere

Katoličke vijesti

Južnosudanski biskup: Naš narod ‘na rubu neimaštine, polako nestaje’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti