Brazilski biskupi zabrinuti su zbog sve većeg broja zemljišnih sporova pod Lulinom vladom
Svijet

Brazilski biskupi zabrinuti su zbog sve većeg broja zemljišnih sporova pod Lulinom vladom

Broj sukoba oko kopnenih, vodenih ili šumskih teritorija porastao je u Brazilu 2023., dosegnuvši 2 203 slučaja i utječući na više od 950 000 ljudi, prema Zemaljskom pastoralnom povjerenstvu Biskupske konferencije.

To su bile najveće brojke u povijesti izvješća koje svake godine od 1985. izrađuje komisija, poznata pod portugalskom akronimom CPT. Povjerenstvo je 2022. godine identificiralo 2050 sukoba u kojima je bilo pogođeno 923 000 ljudi.

U južnoameričkoj zemlji većina je zemljišta do kraja 19. stoljeća bila u vlasništvu Brazilskog carstva. S republikom (proglašenom 1889.), golema područja postala su javna zemljišta, obično neformalno nastanjena od strane seljaka, domorodačkih skupina i drugih tradicionalnih naroda.

Zemlja nije uspjela promovirati sveobuhvatni program zemljišne reforme, a mnoga su javna područja završila tako što su ih ukrali veliki zemljoposjednici koji su izradili lažne isprave i tvrdili da su vlasnici.

Takvi otimači zemlje poznati su na portugalskom kao “grileiros”, riječ koja dolazi od “grilo”, što znači cvrčak. U kutiju s lažnom ispravom stavljali su cvrčka kako bi izgledao starije, s mrljama i tragovima koje bi cvrčak ostavio na dokumentu dok bi nekoliko dana stajao u kutiji. Grileirosi su često nasilno protjerivali izvorne stanovnike takvih zemalja.

Tradicionalne zajednice i mali uzgajivači borili su se za svoje teritorije tijekom proteklih desetljeća, pronalazeći potporu u ustavu proglašenom 1988. Dokument je određivao da se svim domorodačkim narodima treba službeno dodijeliti njihova zemlja u roku od pet godina — nešto što nije učinjeno — i uspostavio nekoliko pravila za vladin program zemljišne reforme.

S neuspjehom kasnijih uprava da služe tim zajednicama, sporovi oko zemlje, vode i šuma su rasli sve više i više tijekom godina. Tijekom administracije bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara (2019.-2022.), takvi su se problemi uvelike pojačali njegovom podrškom grileirima i drugim osvajačima zemlje te njegovom odlukom da ne dodijeli zemlju tradicionalnim narodima i radnicima bez zemlje.

Predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva obećao je tijekom predsjedničke kampanje 2022. da će osigurati prava autohtonih naroda i podržati radnike bez zemlje. Ali prva godina njegova mandata bila je razočaravajuća za mnoge, uključujući i agente CPT-a.

Broj smrtnih slučajeva koji su se dogodili 2023. godine kao posljedica zemljišnih sporova — 31 — smanjio se u odnosu na 2022., kada je ubijeno 47 osoba. Ukupni sporni teritorij u Brazilu pao je za 26,8% između 2022. i 2023. i sada odgovara oko 134.000 hektara. Ali sve ostale brojke bile su negativne.

“Sadašnja administracija bila je otvorena za dijalog s nama i poduzela je važne mjere, poput uklanjanja mnogih osvajača s teritorija Yanomamija prošle godine. Ali to nije dovoljno, nije ono što smo očekivali”, rekao je Ronilson Costa, jedan od koordinatora CPT-a. OSV vijesti.

Autohtono stanovništvo je na vrhu popisa ljudi koji su žrtve nasilja vezanog uz zemljišne sporove, navodi se u izvješću. Yanomami su najveće relativno izolirano pleme u Južnoj Americi. Žive u prašumama i planinama sjevernog Brazila i južne Venezuele.

Costa je rekao da grileirosi nastavljaju krasti javna zemljišta, a vlada ne djeluje. U isto vrijeme, Lulina administracija je ekonomskim poticajima i političkom moći nagrađivala agrobiznis, posebno onaj segment koji proizvodi i izvozi robu, na štetu malih uzgajivača i tradicionalnih zajednica.

“To su skupine koje proizvode hranu za brazilski narod i koje štite bioraznolikost zemlje”, rekao je Costa.

Mnogi guverneri država i članovi Kongresa povezani su s velikim zemljoposjednicima i agrobiznisom, dodao je.

“Sukobi će se nastaviti pojavljivati ​​dok se ta situacija nastavlja”, rekao je Costa.

Misionar laik Luis Ventura rođen u Španjolskoj, izvršni tajnik Misionarskog vijeća domorodačkog stanovništva Brazilske biskupske konferencije, rekao je za OSV News da trenutna uprava nije dodijelila zemlju domorodačkim narodima s potrebnom hitnošću, nešto što je pojačalo uznemiravanje i prijetnje koje trpe. Od 2023. samo su dva teritorija razgraničena među desecima slučajeva koji čekaju Lulinu odluku.

“Pokret pod nazivom Zero Invasion, koji su formirali grileirosi, veliki farmeri, pa čak i policajci, prijeti i napada nekoliko domorodačkih zajednica koje se bore za svoju zemlju. To je rezultat nedjelovanja vlade”, rekao je Ventura.

Prijetnje smrću, agresije i napadi na kuće članova ciljanih zajednica stalni su u Brazilu. U 2023. najmanje 172 osobe su bile napadnute, a 218 je primilo prijetnje smrću. Broj incidenata koji uključuju uništavanje kuća dosegnuo je 2.741 slučaj.

Lincoln Fernandes de Lima, koji vodi udrugu sakupljača guma i brazilskih oraha u amazonskoj državi Rondônia, suočio se s mnogim takvim problemima.

On je dio skupine tradicionalnih okupatora područja prašume koje je postalo prirodni rezervat 1996. Otprilike 50 obitelji tada je bilo dopušteno da ostanu na teritoriju i nastave raditi s ekstrakcijom lateksa i orašastih plodova.

“Ali tijekom godina grileirosi su počeli napadati i devastirati velika područja. Vlada nikada nije djelovala protiv njih”, rekao je za OSV News.

Danas još uvijek postoji samo 10% izvorne prašume. Ostatak je postao obradivo zemljište.

Farmeri bi slali ubojice da teroriziraju prvobitne okupatore, spaljuju im kuće i ubijaju one koji se opiru prisilnom iseljavanju. De Lima je morao napustiti svoj dom u rujnu nakon prijetnji.

“S obzirom na to da su sve uništili, sad su došli po zadnje površine s drvima. Spremni su devastirati sve što je ostalo”, požalio se.

De Lima je rekao da među tim poljoprivrednicima ima moćnih političara i sudaca, zbog čega su vlasti ostale neaktivne. Njegova se zajednica nadala da bi predsjednik Lula mogao nekako promijeniti scenarij, unatoč činjenici da je to državni rezervat.

“Ali i dalje smo napušteni. Nismo sigurni ne zna li Lula što se ovdje događa ili namjerno propušta nešto poduzeti”, zaključio je.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Norveški biskupi odbacili su vladin prijedlog zakona o izmjeni zakona o pobačaju

Katoličke vijesti

Proždrljivost pretvara ljude u obične potrošače, izrabljivače planeta, kaže papa

Katoličke vijesti

Razmišljanje o Gospodnjem danu: ‘Svetac Božji’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti