Ruski utjecaj: Policija pretresla urede EU-a i dom pomoćnika nizozemskog zastupnika u Europskom parlamentu
Europa

Ruski utjecaj: Policija pretresla urede EU-a i dom pomoćnika nizozemskog zastupnika u Europskom parlamentu

Belgijski tužitelj kaže da je zaposlenik igrao ‘značajnu ulogu’ u navodnoj ruskoj propagandnoj operaciji koja se infiltrirala u Europski parlament.

Bruxelleska i francuska policija izvele su niz istovremenih racija u uredima Europskog parlamenta u Bruxellesu i Strasbourgu, kao iu domu parlamentarnog osoblja u belgijskom naselju Schaerbeek u srijedu ujutro.

Nizozemski zastupnik u Europskoj uniji Marcel de Graaff potvrdio je na platformi društvenih medija X da je u pitanju njegov pomoćnik u parlamentu Guillaume Pradoura, ali se distancirao od optužbi.

“Nemam nikakvog angažmana ni u jednoj takozvanoj ruskoj operaciji dezinformiranja. Imam vlastita politička uvjerenja i proklamiram ih. To je moj posao kao zastupnika u Europskom parlamentu”, de Graaff tvrdio.

Graaff je 2014. izabran u Europski parlament za ekstremno desnu Stranku za slobodu (PVV) – koja sada treba ući u vladu Nizozemske – ali je prebjegao i pridružio se Forumu za demokraciju (FV) 2022. Bio je prisiljen napustiti svoj europski politička obitelj Identitet i demokracija (ID) u listopadu 2022. zbog proruskih izjava u vezi s invazijom na Ukrajinu.

Njegov pomoćnik Pradoura izbačen je iz Rassemblement Nationala Marine Le Pen 2019. zbog antisemitske slike, a prethodno je radio kao pomoćnik borbenog njemačkog zastupnika u Europskom parlamentu Maximiliana Kraha, koji je također upleten u istragu o kineskoj špijunaži.

Pretrage su dio a izvaljena sonda u operaciju ruskog utjecaja za koju se sumnja da je plaćala članovima Europskog parlamenta (MEP) da šire prokremaljsku propagandu iz srca institucija EU u Bruxellesu.

Belgijsko tužiteljstvo, koje je naredilo pretrese u srijedu, reklo je da postoje “naznake” da je dotični službenik parlamenta igrao “značajnu ulogu” u ruskoj propagandnoj operaciji, potvrđujući da je pretres povezan sa slučajem koji uključuje “miješanje, pasivnu korupciju i članstvo zločinačke organizacije.”

Upitan za službenu izjavu Euronewsa, tiskovna služba Europskog parlamenta rekla je: “Ne možemo komentirati istrage koje su u tijeku.”

“Kada i ako se to od njega zatraži, Europski parlament u potpunosti surađuje s tijelima za provođenje zakona i pravosudnim tijelima kako bi pomogao tijeku pravde i nastavit će to činiti. U tom je kontekstu omogućen pristup uredu”, dodaje se u priopćenju.

Pretraga je najnoviji razvoj u tekućoj istrazi nizozemske novinske tvrtke Voice of Europe, sankcioniran od Europske unije ranije ovog mjeseca zbog trgovanja propagandom Kremlja.

Novinska kuća tvrdila je da pruža “necenzurirane vijesti iz Europe i svijeta”, a nedavno je u ožujku održala intervjue jedan na jedan i debate s aktualnim zastupnicima u Europskom parlamentu emitirane iz Europskog parlamenta u Bruxellesu i Strasbourgu.

Krajem ožujka češke su vlasti objavile da su razbile operaciju ruskog utjecaja provedenu putem Glasa Europe, navodeći da su financijske transakcije obavljene izabranim dužnosnicima u Europskom parlamentu i nacionalnim parlamentima.

Prema češkim medijima pozivajući se na dužnosnike obavještajnih službi, optužbe uključuju političare iz Njemačke, Francuske, Poljske, Belgije, Nizozemske i Mađarske.

Jedan od zastupnika u Europskom parlamentu s kojim su razgovarali takozvani mediji bio je Anders Vistisen, koji je predstavljao ekstremno desnu frakciju Europskog parlamenta – Identitet i demokraciju (ID) – u raspravama uoči europskih izbora u lipnju.

Na pitanje Euronewsa ranije ovog mjeseca je li plaćen za taj intervju, Vistisen je odlučno zanijekao: “Ne, naravno da ne. Taj intervju je postavljen na istom mjestu kao i ovaj intervju. Zamoljen sam da dam intervju i ja sam pristao. To je moj posao kao političara.”

Prethodni šef osoblja, europarlamentarac Maximilian Krah – čija je stranka Alternativa za Njemačku (AfD) nedavno izbačena iz svoje europske obitelji nakon osuđujućih nacističkih komentara za talijanske novine – također je odbacio svoje veze s Glasom Europe, tvrdeći da unatoč davanju intervjua tvrtki nije imao financijske koristi.

“Nema konkretnih optužbi da sam plaćen za bilo što od ovoga”, rekao je Krah na X. “Ovo pokazuje što misliti o trenutnoj kampanji: Ništa!”

Krahov pomoćnik je u međuvremenu uhićen pod sumnjom da je špijunirao za Kinu.

Najnoviji razvoj događaja u istrazi dolazi samo nekoliko dana prije nego što će oko 370 milijuna birača EU izaći na birališta kako bi izabrali nove članove Europskog parlamenta, u glasovanju za koje se strahuje da će biti meta uplitanja Kremlja.

Odgovarajući na racije, vodeći kandidat europskih Zelenih Terry Reintke ustvrdio je da “desničarske snage igraju ruski rulet s europskom demokracijom”.

“Ne možemo dopustiti da ove Putinove marionete dođu bilo gdje blizu vlasti. Birači zaslužuju jasnoću – posebno s izborima za EU sljedeći tjedan”, dodao je Reintke.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo otkazao putovanje na COP28 po nalogu liječnika

Katoličke vijesti

Peruanska vlada smatra transeksualizam problemom mentalnog zdravlja

Katoličke vijesti

Povijesna crkva u New Yorku povezana s Ivanom Pavlom II. bori se da ostane otvorena

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti