Pisanje molitvenog dnevnika kao način da vam pomogne pronaći Boga
Kršćanski život

Pisanje molitvenog dnevnika kao način da vam pomogne pronaći Boga

Teško vam je uočiti Gospodina u svom svakodnevnom životu? Dnevnik molitve izvrstan je način da vam pomogne otvoriti svoje srce Bogu i započeti dijalog s njim.

Govori li mi Bog? Ako je tako, ne mogu Ga čuti.
Zašto Bog ne odgovara na moje molitve?
Želim se više moliti, ali toliko sam rastresen da se čini besmislenim.

Ta su se pitanja pojavila u mom životu tijekom godina. A jedna praksa mi je toliko pomogla da i dalje ustrajem u molitvi i da opipljivo vidim plodove molitve u svom životu. Ta praksa je vođenje molitvenog dnevnika. Počeo sam voditi molitveni dnevnik kad mi je bilo trinaest godina, a tijekom godina započeo sam i zaustavio mnoge druge. U početku sam koristio dnevnik kako bih ostao usredotočen kad bi mi misli odlutale na klanjanje. Sjedio bih i pisao ono što sam htio reći — neku vrstu monologa s Bogom.

Nakon nekoliko godina počeo sam pregledavati svoje stare zapise u dnevniku. Shvatio sam koliko sam jasno mogao vidjeti kako Bog djeluje u mom životu kroz ovaj pisani zapis. Razriješene su situacije zbog kojih sam mučio. Uslišane su konkretne molitve koje sam zapisao. Način na koji sam pisao i molio se promijenio, ali sam također mogao vidjeti želje koje su ostale iste tijekom godina – molitve koje sam nastavio imati koje su otkrile mjesta na kojima sam imao prostora za rast.

Kako voditi molitveni dnevnik

Postoje različiti načini vođenja molitvenog dnevnika. Kao što je istina kada započnete s bilo kojom novom navikom, ako radite malo dnevno znači da ćete svoju naviku steći brže nego da ne radite ništa. Zapisati jednu rečenicu svaki dan puno je bolje nego pisati dvadeset minuta prvi dan i zatim ne otvoriti svoj dnevnik ostatak tjedna. Osim toga, lakše je vidjeti Boga na djelu u vašem životu kroz dnevnik kada stalno nešto bilježite svaki dan.

Nekoliko drugih napomena o stvaranju navike vođenja dnevnika: Odaberite doba dana koje ćete lako zapamtiti i zabilježiti u dnevnik. Učinite to dijelom svoje jutarnje rutine moglo bi upaliti – ili je pauza za ručak ili večer najbolja za vas. Također, odaberite časopis koji vam je privlačan, koji se lako skladišti ili transportira ako je potrebno. Ne morate trošiti novac na nešto otmjeno; Neka bude jednostavno i osobno.

I zapamtite, samoizražavanje dolazi kroz riječi, ali ne samo kroz riječi. Crteži, crteži, pa čak i izrezane fotografije stvari koje prepoznajete kao lijepe također su način da otkrijete svoje srce Bogu i slušate ga! Dopustite sebi da budete kreativni!

Detalj kućnog molitvenog dnevnika

John Touhey | Aleteja

DNEVNIK ZAHVALNOSTI

Svaki dan zapišite jednu do pet stvari na kojima ste zahvalni. To može biti kratko razmišljanje ujutro ili na kraju dana, ali samo zabilježite dobru stvar ili osobu iz dana i zahvalite Bogu na tome. Drugi način razmišljanja o ovom časopisu bio bi odgovoriti na pitanje: Gdje sam danas vidio Boga u svom životu? Na taj način možete zabilježiti uslišanu molitvu koju ste primijetili, ili susret koji vam je neočekivano donio radost, bilo što što vam je pokazalo Božju osobnu ljubav i brigu za vas.

časopis ACTS

Akronim DJELA su kratica za Adoration, Contrition, Thanksgiving i Supplication. Za svako slovo zapišite jednu misao. To bi moglo izgledati ovako:

A – Danas te hvalim Bože … jer sam divno stvoren
C – Danas mi je žao što sam… grubo govorio
T – Danas sam zahvalan za … zalazak sunca
S – Danas, molim te, blagoslovi… mog brata dok traži posao

To vam omogućuje da imate evidenciju ljudi za koje ste molili, kao i popis koji trebate donijeti na ispovijed.

Časopis Lectio divina

Lectio divina je način molitve sa Svetim pismom. Evo vodiča iz Papa Benedikt XVI. o lectio divinaovdje je bezbrižan video objašnjavajući to, i evo vodič to praktično pokazuje kako to može izgledati. Ako niste sigurni koji odlomak iz Svetih pisama koristiti za razmišljanje, pokušajte pročitati evanđelje za taj dan. Tada biste mogli koristiti svoj dnevnik da zapišete koje su vas riječi ili misli pogodile, ili odgovor na pitanje: “Kakvo obraćenje srca, uma i života Gospodin danas traži od mene?”

Dnevnik rješenja

U srednjoj školi sam čitao Uvod u pobožni život sv. Franje DeSalesa, i postavlja okvir za molitvu. Sveti Franjo predlaže da biste uvijek trebali završiti svoje vrijeme za molitvu odabirom odluke koju ćete obaviti taj dan, kao i prisjećanjem ploda iz vašeg vremena za molitvu (riječi ili izraza koji vam se zapeo) na koji se vraćate tijekom dana. To me ponukalo da u svoj dnevnik zapišem rješenje iz molitve, ako ništa drugo. Rezolucija bi trebala biti jednostavno i izvedivo (vožnja uz ograničenje brzine da pomognem u radu na strpljenju, donošenje kave za osobu s kojom sam imao problema ili molitva Angelusa za današnji ručak).

Naravno, kao što sam ja učinio, možete kombinirati različite aspekte ovih različitih tipova dnevnika kako biste došli do onog koji je jedinstven za vas, vašu situaciju i vaš vrlo intiman i jedinstven odnos s Bogom. Slobodno podijelite svoje ideje i iskustva u odjeljku za komentare u nastavku — i sretno vođenje dnevnika!

Čovjek se moli usred smetnji
Topshotovi – Papa Franjo prolazi pored cvijeća – 30. ožujka 2016

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Učenik generacije

Katoličke vijesti

Mentalno i duhovno zdravlje nisu u sukobu

Katoličke vijesti

Posjet župi Svete Obitelji Kupres u sklopu projekta InSpirit – DigitalYouth

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti