Novi igrač u katoličkom obrazovanju nakon srednje škole: San Damiano College for the Trades
Europa

Novi igrač u katoličkom obrazovanju nakon srednje škole: San Damiano College for the Trades

Ann Arbor, Michigan, 29. svibnja 2024. / 15:30

Osnivanje San Damiano College for Trades odgovara na poziv iz Springfielda, Illinois, Biskup Thomas J. Paprocki postaviti novi put za katoličko obrazovanje u biskupiji i šire u Sjedinjenim Državama.

Novi koledž, koji trenutačno prima prijave za svoj inauguracijski razred u jesen 2025., usmjeren je na mlade muškarce i bit će smješten u nekadašnjem Springfieldu, Illinois, kampusu Franjevačke braće Svetog Križa, koji su upravljali St. James Trade School tamo od 1928. do 1972. godine.

Prema priopćenju za tisak iz San Damiana, norbertinski red svećenika i braće, koji imaju samostan u kampusu, služit će kao kapelani i voditelji razvoja programa.

Projekt ima podršku raznih sindikata koji će platiti sve troškove naukovanja. Koledž predviđa početni razred od 75 studenata. Učenici na naukovanju zarađuju plaću koja će pokriti troškove nastave.

U intervjuu za CNA, predsjednik osnivač koledža, Kent J. Lasnoski, rekao je kako naziv fakulteta odražava franjevačku baštinu povijesnog kampusa. Lasnoski je doktorirao teologiju i prethodno predavao moralnu teologiju i filozofiju na Wyoming Catholic Collegeu, gdje je također služio kao dekan studenata.

Upitan kako bi San Damiano predstavio roditeljima budućih učenika, Lasnoski je rekao: “Imate sina koji završava srednju školu. Pretpostavljam da vam je najviše stalo do njega da živi plodnim, svetim i integrativnim životom. Pred vama su dvije mogućnosti da mu pomognete prema tom cilju. Mogli biste ga poslati na standardno četverogodišnje sveučilište ili ga poslati na drugu vrstu modela.”

„Nudimo autentičnu katoličku formaciju, obuku u Velikim knjigama, koje pripremaju ljude za bilo koju karijeru i izlaganje zanatima, a zatim biraju zanat koji ih može platiti, izaći s koledža bez dugova i s korisnom diplomom, “, rekao je Lasnoski.

Formacija uključuje tradicionalni trivium gramatike, logike i retorike, u kombinaciji s tehničkim uputama i obukom na radnom mjestu. Koledž predlaže formiranje karaktera muških studenata i pripremu ih da “donesu dostojanstvo, svrhu i pažljivo zanatsko umijeće u svoj posao.”

Zanati koji se nude za inauguralnu klasu uključuju stolariju, elektrotehniku, krovopokrivače, arboriste i crkvenu restauraciju. U budućnosti, koledž predviđa dodavanje dodatnih smjerova u vodoinstalacijama i HVAC-u te zidarstvu, kao i zavarivanju i proizvodnji.

San Damiano je dio ponovnog oživljavanja Katoličke trgovačke škole u narodu. Među njima su Akademija Harmel u Michiganu i Trgovačka škola Santiago u Kaliforniji.

“Glavna stvar koju radimo na koledžu je formiranje karaktera, intelekta i duha. Ono što nudimo u tehničkoj obuci je uvodno. Nakon temeljne godine, učenici dobivaju tehničke upute od sindikalnog ili nesindikalnog izvođača koji nudi naukovanje,” rekao je Lasnoski. Prednost za studente je ta što su plaćeni tijekom svog naukovanja i stoga imaju malo ili nimalo duga nakon pridruživanja radnoj snazi.

Lasnoski je rekao da će San Damiano, za razliku od drugih trgovačkih programa, nuditi diplomu suradnika. “Jedini drugi koledž koji nudi diplomu u prostoru trgovačkih škola je Koledž svetog Josipa radnikakoji nudi diplomu prvostupnika”, rekao je.

“Ono što nas također čini drugačijima je program duhovnog razlučivanja. Imamo norbertince u kampusu s njihovim samostanom Corpus Christi i s njima dijelimo život. Dok drugi programi imaju dobre kapelane, mi imamo ovaj život norbertinaca koji će ovaj koledž učiniti jedinstvenim,” primijetio je Lasnoski. Područje od posebnog interesa za San Damiano je izgradnja i obnova katoličkih crkava.

Lasnoski je priznao da svjetovne trgovačke škole i koledži nude izvrsnu obuku, ali je rekao da San Damiano studentima nudi razliku.

“Jedna je stvar biti izložen i vjerodostojan u nekoj vještini, ali druga je biti čovjek od karaktera, marljivog rada i integriteta”, naglasio je.

Martin Barillas

Martin Barillas je pisac i prevoditelj, koji je nekoć služio kao američki diplomat u Europi i Južnoj Americi. Doživotni katolik, živi u Michiganu sa suprugom Alice i njihovo četvero djece i unukom. Pisao je o raznim temama, uključujući ljudska prava, politiku i religiju. Također je i romanopisac.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vatikan vratio časnu sestru karmelićanku nakon smjene biskupa u Teksasu zbog afere sa svećenikom

Katoličke vijesti

Ruske snage pogubile su ukrajinske vojnike koji su se predali: izvješće HRW-a

Katoličke vijesti

Vrhovni sud Floride odobrio 15-tjedni pro-life zakon, dopušta amandman o pobačaju na glasanju

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti