Robert F. Kennedy Jr. povlači potporu za ‘pobačaj u terminu’, podupire ograničenje održivosti
Europa

Robert F. Kennedy Jr. povlači potporu za ‘pobačaj u terminu’, podupire ograničenje održivosti

Washington, DC Newsroom, 13. svibnja 2024. / 15:31

Neovisna predsjednički kandidat Robert F. Kennedy Jr. povlači svoju nedavnu izjavu o podršci “pobačaju u punom terminu” na zahtjev i pristaje na neka ograničenja pobačaja nakon što fetus postane sposoban za život, što se događa oko 23 do 24 tjedna trudnoće.

Katolički demokrat koji je postao neovisni prihvatio je zakonitost “pobačaja u terminu” na zahtjev izgled na “Show Sage Steele” prošle srijede. Kandidat je rekao Steeleu – koji je katolik – da bi pobačaj trebao biti legalan “čak i ako je u punom terminu”. Rekao je da ne misli da je “ikad u redu” abortirati rođeno dijete, ali da “nitko to ne namjerava učiniti i uvijek postoje neke vrste olakotnih okolnosti koje bi natjerale majku na takav izbor”.

Nakon što je naišao na reakciju brojnih pro-life organizacija i izazvao zbunjenost unutar vlastite kampanjeKennedy se vratio na tu poziciju.

U post na X kasno u petak navečer – samo dva dana nakon svojih komentara – Kennedy je rekao da će “dopustiti odgovarajuća ograničenja pobačaja u posljednjim mjesecima trudnoće” i naglasio da čak i sada nepostojeća presuda Roe protiv Wadea dopušta takva pravila.

“Pobačaj je notorno pitanje koje izaziva podjele u Americi, ali zapravo vidim da se pojavljuje konsenzus – abortus bi trebao biti legalan do određenog broja tjedana i nakon toga ograničen”, rekao je Kennedy.

Predsjednički kandidat je u svom postu napisao da vjeruje “majčinskim instinktima žena” i rekao da je “pomnjiv prema ubacivanju vlade u pobačaj” zbog slučajeva kao što je nerođeno dijete u “nekom fatalnom stanju koje osigurava da će preživjeti samo nekoliko sati ili dana nakon rođenja u intenzivnoj patnji.” U tim situacijama, upitao je, “možemo li, trebamo li, zakonski propisati takve bolne odluke i oduzeti ih majci?”

“Pretpostavljao sam da su gotovo svi pobačaji u kasnom terminu takvi slučajevi, ali sam saznao da je moja pretpostavka bila pogrešna,” nastavio je Kennedy. “Ponekad, žene abortiraju zdrave, održive fetuse u kasnom terminu. Ovi slučajevi čisto ‘izbornog’ pobačaja u kasnom terminu vrlo su uznemirujući. Jednom kad je beba sposobna za život izvan maternice, trebala bi imati prava i zaslužuje zaštitu društva.”

Kennedy je u svojoj izjavi rekao da je “naučio ovo jer sam bio voljan slušati — svoju obitelj, savjetnike, pristaše i druge koji su dijelili njihova stajališta” i dodao da je obećao da će “nastaviti slušati i uključiti ono što naučim u svoje odluke .”

Kandidat za predsjednika dodao je da podržava “konsenzus u nastajanju da pobačaj treba biti neograničen do određene točke” i da vjeruje da bi “ta točka trebala biti kada beba bude sposobna za život izvan maternice”.

Kennedy se potom osvrnuo na prethodne izjave koje je dao o pobačaju, tvrdeći da je to “najveći razlog [women obtain abortions] prema studijama je pristupačnost.” Uključio je svoj “Više izbora, više života” plan za smanjenje pobačaja, kojim bi se nastojalo riješiti pitanje dostupnosti uz skrb o djeci koju subvencionira vlada, tako da „pobačaj nije njihov jedini izbor”.

U izjavu za CNA prošli tjedan, glasnogovornik Kennedyja rekao je da neovisni kandidat također podržava zakon o kodificiranju standarda pobačaja postavljenih u predmetu Roe v. Wade. To bi učinilo abortus legalnim u cijeloj zemlji i spriječilo države da provedu zakonsku zaštitu za nerođeni život u ranijim fazama trudnoće. U intervju za EWTN prošlog mjesecaKennedy je rekao da se protivi tome da se državama dopusti da kontroliraju vlastitu politiku pobačaja.

Pro-life skupine reagiraju na Kennedyjevu promjenu politike

Nakon Kennedyjeve promjene pobačaja u terminu, Marjorie Dannenfelser, predsjednica Susan B. Anthony Pro-Life America, izjavila je za CNA da je Kennedy “tijekom svoje kampanje zauzeo različite stavove o pobačaju”.

“Većina kasnih pobačaja u SAD-u uključuje zdrave majke i zdrave bebe, što čak i industrija pobačaja priznaje”, dodao je Dannenfelser. “Mi smo jedna od samo osam zemalja, uz Kinu i Vijetnam, koje dopuštaju abortus na zahtjev bez nacionalne zaštite za nerođene bebe u bilo kojem trenutku trudnoće.”

Međutim, rekao je Dannenfelser, “čak i najnoviji Kennedyjev pomak bez zaštite sve dok beba ne može preživjeti izvan maternice – daleko nakon točke kada dijete može osjećati bol – još uvijek ostavlja Ameriku kao globalnu odstupnicu ljudskih prava.” Potaknula je zakonsku zaštitu nerođene djece na saveznoj razini u 15. tjednu trudnoće.

Predsjednica Nacionalnog prava na život Carol Tobias rekla je za CNA da se čini da je Kennedy shvaćala nepopularnost pobačaja na zahtjev sve do trenutka rođenja.

“Robert F. Kennedy Jr. rekao je da bi odluka o pobačaju trebala biti na ženi, čak i ako to znači pobačaj u bilo kojem trenutku prije rođenja”, rekao je Tobias.

“On je, očito, dobio toliko povratka da se opet promijenio [his] položaj, vraćajući ga negdje oko održivosti,” dodao je Tobias. “Kennedy je shvatio da američka javnost općenito ne prihvaća pobačaj iz bilo kojeg razloga tijekom cijele trudnoće. [President] Joe Biden sada je jedini kandidat koji podržava taj radikalni stav.”

Kako se Kennedy uspoređuje s Bidenom i Trumpom

Biden je podržao nastojanja da se kodificirati standarde pobačaja prethodno održano u predmetu Roe v. Wade. Jezik teksta bi legalizirao pobačaj u cijeloj zemlji do točke održivosti – međutim, ne bi postavio jasnu granicu temeljenu na tjednu, već bi umjesto toga dopustio da održivost nerođenog djeteta odredi ženin liječnik, koji može biti pobačaj.

Kennedy nije rekao bi li podržao određeno tjedno ograničenje za sprječavanje pobačaja u kasnom terminu ili bi podržao isti jezik.

Biden također podržava ukidanje proračunskog jezika koji sprječava savezne agencije da izravno financiraju pobačaj.

Bivši predsjednik Donald Trump, vjerojatni republikanski predsjednički kandidat, rekao je u travnju da on ne bi potpisao nacionalnu zabranu pobačaja ako mu ga Kongres pošalje. Dapače, podupire države donoseći vlastite zakone u vezi pobačaja.

“Mnoge će države biti drugačije”, rekao je Trump u travnju. “Mnogi će imati drugačiji broj tjedana, ili će neki imati konzervativniji [policies] nego drugi, i to će oni biti.”

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Nakon što je Vrhovni sud Sjedinjenih Država poništio Roe protiv Wadea u lipnju 2022. više od 20 država donijelo je pro-life zakone koji su nametnuli stroža ograničenja pobačaja nego što su bila dopuštena prema sada već ukinutoj presudi.

Tyler Arnold

Tyler Arnold je zaposlenik izvjestitelja za Katoličku novinsku agenciju, sa sjedištem u uredu EWTN News u Washingtonu. Prethodno je radio za The Center Square i objavljivao je u raznim novinama, uključujući The Associated Press, National Review, The American Conservative i The Federalist.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Poruka ukrajinskog katoličkog patrijarha u SAD-u: ‘Molim vas, nemojte odustati od Ukrajine’

Katoličke vijesti

Najstarija cistercitska opatija na svijetu ima više od 100 redovnika

Katoličke vijesti

Tri ključna trenutka iz prve debate s vodećim kandidatima za EU

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti