Papa Franjo: Vrag prijeti Siro-Malabarskoj katoličkoj crkvi podjelom
Europa

Papa Franjo: Vrag prijeti Siro-Malabarskoj katoličkoj crkvi podjelom

Washington, DC Newsroom, 13. svibnja 2024. / 16:53

Na sastanku s vrhovnim nadbiskupom Raphaelom Thattilom i članovima Siro-Malabarske katoličke crkve u Vatikanu u ponedjeljak, papa Franjo pozvao je na jedinstvo i poslušnost usred dugo tinjajućeg liturgijskog sukoba koji i dalje potresa Istočnu crkvu.

Dok se neki boje neizbježnog raskola u drevnoj Crkvi istočnog obreda, papa je naglasio važnost jedinstva, rekavši: “Osim Petra, osim glavnog nadbiskupa, nema Crkve.”

Pozvao je vjernike nazočne u dvorani vatikanskog Konzistorija da “napređu” u poslušnosti Crkvi, rekavši: “Vi ste poslušni, a gdje je poslušnost, tu je i Crkva. Gdje je neposluh, tu je i raskol.”

Što se događa u siro-malabarskoj crkvi?

Siro-malabarska crkva je istočni katolički obred u punom zajedništvu s Rimokatoličkom crkvom. Pripadnici obreda često se nazivaju “sv. Toma kršćani”, jer se vjeruje da njeni počeci sežu u misionarsko propovijedanje svetog Tome apostola.

Danas ih ima više od 5 milijuna Siro-malabarski katolici diljem svijeta u biskupijama – ili eparhijama, kako se zovu – u Indiji, SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu i na Bliskom istoku.

Desetljećima su katolici u obredu bili žestoko podijeljeni oko toga trebaju li svećenici biti okrenuti prema oltaru (“ad orientem”) ili prema narodu (“versus populum”) tijekom slavlja mise, koju siro-malabarski katolici nazivaju “Sveti Kurban .”

Godine 1999. Sinoda biskupa Siro-Malabarske nadbiskupske crkve pokušala je riješiti sukob tako što je odredila da svi svećenici u obredu budu jednoobrazno okrenuti prema narodu tijekom liturgije riječi, a zatim okrenuti prema oltaru tijekom liturgije euharistije.

Međutim, ovaj dekret nije okončao spor jer je nekoliko biskupija nastavilo odbijati provesti promjenu, radije slaviti misu okrenutu prema narodu.

Naposljetku, i sam papa se uključio kada je eparhijama postavio strogi rok za provedbu dekreta do Božića 2023. godine.

Navodnovećina župa u obredu poštivala je papin rok, ali prosvjedi, prekidi mise i napetosti i dalje traju.

Kontroverza oko tog pitanja rezultirala je nasiljeuzrokovano stotine siro-malabarskih svećenika prkositi svojim biskupima i doveli do straha od novog raskola.

Papa govori o kontroverzi

Papa je u ponedjeljak oštro osudio podjelu, rekavši da su takvi argumenti oko mise “nespojivi s kršćanskom vjerom” i pokazuju “veliki nedostatak poštovanja prema Presvetom sakramentu”.

Nazvao je neobuzdanu podjelu unutar obreda djelom “đavla, razdjelnika”, za kojeg je rekao da se “ušulja i osujeti najiskreniju želju koju je Gospodin izrazio prije nego što je umro za nas: da mi, njegovi učenici, budemo ‘jedno, ‘ bez podjela i bez prekida zajedništva.

„Vodeći kriterij, onaj istinski duhovni koji proizlazi iz Duha Svetoga, jest zajedništvo: ovo od nas zahtijeva da izvršimo samoispitivanje naše predanosti jedinstvu i naše vjerne, ponizne, pune poštovanja i poslušne brige za darove koje smo primili. ,” On je rekao.

Franjo je pozvao Thattila i druge biskupe i svećenike u obredu da potaknu raspravu s nesložnim snagama, rekavši da “čuvanje jedinstva nije pobožni poticaj nego dužnost”.

“Sastanimo se i razgovarajmo bez straha, to je u redu, ali prije svega molimo, da svjetlo Duha, koje miri razlike i vraća napetosti u jedinstvo, razriješi sporove”, rekao je i dodao da “opasna napast da se usredotočimo na jedan detalj i nespremnost da ga se otpusti, čak i na štetu dobra Crkve … proizlazi iz samoreferencijalnosti, koja vodi slušanju samo vlastitog načina razmišljanja.”

U istom duhu, osudio je prethodna nastojanja “nekih članova vjere” da pozapadnjače – ili latiniziraju – Siro-Malabarsku Crkvu, koju je nazvao jednim od “nezamjenjivih blaga u životu Crkve”.

Papa Franjo susreo se s članovima Siro-Malabarske crkve 13. svibnja 2024. u Vatikanu.  Zasluge: Vatikanski mediji
Papa Franjo susreo se s članovima Siro-Malabarske crkve 13. svibnja 2024. u Vatikanu. Zasluge: Vatikanski mediji

“Kršćanski istok omogućuje nam crpiti iz drevnih i uvijek novih izvora duhovnosti; oni postaju svježi izvori koji donose vitalnost Crkvi”, rekao je, pozivajući siro-malabarske kršćane da zadrže svoj samoidentitet kao “sui iuris” – samostalan – obred, “tako da vaš veliki liturgijski, teološki, duhovni, a kulturna baština može još jače sjati.”

Papa je također objavio da službeno dodjeljuje obrednu jurisdikciju nad siro-malabarskim imigrantskim kršćanima koji žive na Bliskom istoku.

“Želim vam pomoći, a ne nadmašiti vas”, rekao je papa prije nego što je nastavio i dodao da “jer vas priroda vaše Crkve sui iuris ovlašćuje ne samo da pažljivo ispitate situacije i izazove s kojima se suočavate, već i da poduzmete odgovarajuće korake obratiti im se, s odgovornošću i evanđeoskom hrabrošću.”

Peter Pinedo

Peter Pinedo je dopisnik DC-a za CNA. Diplomirao je na Franjevačkom sveučilištu, Peter je prethodno radio za Texas Right to Life. On je prvi poručnik u rezervi američke vojske.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Pravoslavna crkva zaređuje ženu za đakonicu

Katoličke vijesti

Kolumbijski biskupi pozivaju na dan molitve za mir i pomirenje u zemlji razorenoj nasiljem

Katoličke vijesti

Filipinska katolička crkva predstavlja službeni portret 13-godišnje djevojčice koja se smatra svetom

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti