Refleksija Gospodnjeg dana: ‘Iskušenje i pobjeda’
Svijet

Refleksija Gospodnjeg dana: ‘Iskušenje i pobjeda’

Dok Crkva obilježava Prvu korizmenu nedjelju, Jenny Kraska iznosi svoja razmišljanja o dnevnim liturgijskim čitanjima pod temom: „Kušnja i pobjeda“.

Od Jenny Kraska

Na početku našeg korizmenog putovanja susrećemo se s kritičnim trenutkom u Isusovu životu u ovotjednom Evanđelju, trenutkom koji zahvaća bit Njegove misije na zemlji.

Marko nam govori da je Isusa Duh tjerao u pustinju. Usred surovosti pustinje, On prolazi kroz razdoblje intenzivnih kušnji i iskušenja.

Isus izlazi trijumfalno iz ove kušnje i naviješta dolazak Kraljevstva Božjeg, pozivajući sve ljude na obraćenje i vjeru.

Ovaj evanđeoski odlomak otkriva duboku solidarnost koju Isus ima s čovječanstvom, dok dijeli naša ljudska iskustva iskušenja, borbe i slabosti.

Ipak, za razliku od nas, On izlazi iz pustinje trijumfalno, pokazujući svoju božansku moć i autoritet nad grijehom i zlom. Svojom pobjedom Isus uvodi novo i slavno doba, vrijeme milosti i spasenja, u kojem se Kraljevstvo Božje očituje u svijetu.

Ovo razdoblje samoće i neimaštine koje je Isus podnio odražava vrijeme korizme, tijekom kojega su kršćani pozvani na molitvu, post i milostinju kao sredstvo duhovne pripreme za Uskrs. Poput Isusa, izazvani smo suočiti se s vlastitim iskušenjima i slabostima te produbiti svoj odnos s Bogom.

Korizma je vrijeme obnavljanja pouzdanja u Božju ljubav i milosrđe. Vrijeme je da se oslobodimo svoje ovisnosti o materijalnim dobrima i svjetovnim udobnostima i da se potpuno pouzdamo u Božju providnost.

Isusovo iskustvo u pustinji uči nas da čak i usred kušnji i iskušenja možemo pronaći snagu i potporu u Božjoj riječi i prisutnosti.

Papa Franjo je u svojoj najnovijoj apostolskoj pobudnici “C’est la Confiance,” skreće nam pozornost na život i duhovnost svete Terezije iz Lisieuxa, poznate kao Mali Cvjetić.

Unatoč vlastitim borbama i ograničenjima, Therese je prihvatila duhovnost djetinjeg povjerenja i prepuštenosti Božjoj volji. Shvatila je da se istinska svetost ne sastoji u velikim djelima ili postignućima, već u ljubavi prema Bogu i drugima s jednostavnošću i poniznošću.

Terezijin “mali put” duhovnog djetinjstva snažan je podsjetnik na ovotjednu evanđeosku poruku. Poput Isusa u pustinji, Terezija je proživjela vlastite trenutke suhoće, sumnje i tame. Ipak, ustrajala je u molitvi i povjerenju, znajući da je Božja ljubav uvijek tu da je podupre i podupre.

U “C’est la Confiance” papa Franjo razmišlja o Terezijinom dubokom povjerenju u Božju milosrdnu ljubav i kako je njezino svjedočanstvo danas potrebnije nego ikada.

Napominje da nam u „vrijeme velike složenosti, ona može pomoći ponovno otkriti važnost jednostavnosti, apsolutni primat ljubavi, povjerenja i napuštenosti, i tako prijeći iznad legalističkog ili moralističkog načina razmišljanja koji bi kršćanski život ispunio pravilima i propisa i ohladnjeti radost Evanđelja.”

Dok putujemo kroz pustinju vlastitog života tijekom ovog korizmenog vremena, ohrabrimo se Isusovim primjerom i svjedočanstvom svete Terezije.

Prepustimo se potpuno Božjem milosrđu i ljubavi, znajući da je on uvijek s nama, da nas vodi putem svetosti i vječnoga života, slaveći trijumf njegova uskrsnuća.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Haićanski biskup u ‘stabilnom’ stanju nakon eksplozije u Port-au-Princeu

Katoličke vijesti

Indija: Sestre milosrdnice iz Nazareta brinu se za djecu s teškoćama u razvoju – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa Franjo kaže da nas Benedikt XVI. ‘blagoslivlja i prati’ s neba

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti