PRELAZNO: Njemački biskupi odustali od uspostave sinodalnog vijeća, na zahtjev Vatikana
Svijet

PRELAZNO: Njemački biskupi odustali od uspostave sinodalnog vijeća, na zahtjev Vatikana

Nacionalni katolički registar, 17. veljače 2024. / 18:35

U značajnoj prepreci za projekt Sinodalnog puta u Njemačkoj, njemački biskupi neće glasovati o koraku prema zabranjenom “Sinodalnom vijeću” na svojoj nadolazećoj plenarnoj skupštini na zahtjev Vatikana.

Glasnogovornik Njemačke biskupske konferencije (DBK) Matthias Kopp potvrdio je 17. veljače da su biskupi maknuli s dnevnog reda glasovanje o potvrđivanju odbora koji priprema Sinodalno vijeće, mješovito tijelo laika i biskupa koje bi upravljalo Crkvom u Njemačkoj. njihovog sastanka od 19. do 22. veljače u Augsburgu.

Do razvoja događaja dolazi nakon što je DBK primio pismo iz Vatikana istog dana.

“Ovim pismom traži se da Opća skupština – također zbog predstojećih rasprava između predstavnika Rimske kurije i predstavnika Njemačke biskupske konferencije – ne glasuje o statutu sinodalnog odbora”, rekao je Kopp njemačkoj katoličkoj novinskoj agenciji (KNA).

Iako to nije bilo izričito na javno dostupnom dnevnom redu skupštine DBK, očekivalo se da će se glasovanje o odobrenju odbora za pripremu Sinodalnog vijeća održati u Augsburgu.

DBK-ov supokrovitelj Sinodalnog puta, Središnji odbor njemačkog katoličkog laičkog lobija (ZdK), prethodno je 25. studenoga odobrio statut pripremnog odbora i vjerojatno će oštro kritizirati biskupe što nisu slijedili taj primjer.

Uklanjanje glasovanja o sinodalnom odboru s dnevnog reda biskupa označava možda prvi put da je vatikanski pritisak prouzročio DBK da odustane od napredovanja s prioritetom Sinodalnog puta od početka navodnih reformskih napora 2019.

Od svih prioriteta Sinodalnog puta, Vatikan je bio posebno kritičan prema Sinodskom vijeću. U siječnju 2023., čelnici triju vatikanskih odjela pisali su DBK-u kritizirajući predloženi sabor kao nespojiv s katoličkom ekleziologijom, ističući da ni biskupi ni Sinodalni put nemaju ovlasti za njegovo osnivanje.

Nedavno je papa Franjo napisao privatno pismo četirima njemačkim katoličkim laikinjama, opisujući pripremni odbor, a ne samo Sinodalno vijeće, kao jedan od “brojnih koraka koje poduzimaju značajni segmenti” Crkve u Njemačkoj “koji prijete da će njome upravljati sve više od zajedničkog puta sveopće Crkve.”

Odbor, koji tvrdi da među svojim članovima ima 27 njemačkih ordinarija, održao je svoj prvi sastanak 10. i 11. studenoga, ali osam biskupa je bilo odsutno, od kojih su četvorica potpuno odbila odbor.

Ta četvorica – kardinal Rainer Woelki iz Kölna, biskup Stefan Oster iz Passaua, biskup Rudolf Voderholzer iz Regensburga i biskup Gregor Hanke iz Eichstätta – također su u lipnju glasali za blokiranje financiranja odbora iz zajedničkog međubiskupijskog fonda.

Kako stoji u pismu Vatikana, očekuje se nastavak niza susreta predstavnika DBK i Rimske kurije na Sinodalnom putu. Prvi se dogodio u srpnju u Rimu, a sudionici listopadske Sinode o sinodalnosti njemački biskupi susreli su se i s tadašnjim vodstvom Vatikana.

U razgovoru s Nacionalnim katoličkim registrom prošlog tjedna, Kopp nije potvrdio da su se predstavnici DBK-a i Vatikana sastali u siječnju, kao što je ranije objavljeno, ali je otkrio da se očekuju novi sastanci između dviju strana.

Jonathan Liedl

Jonathan Liedl je viši urednik za National Catholic Register. Njegovo iskustvo uključuje rad na državnim katoličkim konferencijama, tri godine formacije u sjemeništu i podučavanje na sveučilišnom kršćanskom studijskom centru. Liedl je diplomirao političke znanosti i arapske studije (Sveučilište Notre Dame), magistrirao katoličke studije (Sveučilište sv. Tome), a trenutno završava magisterij iz teologije na Bogosloviji Svetog Pavla.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biskupi Engleske i Walesa izdaju dokument o razoružanju

Katoličke vijesti

O nasilju nad kršćanima u Indiji govorilo se na konferenciji katoličkih biskupa

Katoličke vijesti

UISG jača formaciju vjerskog života diljem svijeta

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti