Redovnica u dvoranama moći teologije – Vatican News
Svijet

Redovnica u dvoranama moći teologije – Vatican News

Stoljećima su muškarci uglavnom nadzirali akademsko područje teologije i ključne odbore u Crkvi, ali žene imaju ključnu ulogu. S. M. Isabell Naumann, Marijina sestra iz Schoenstatta, dijeli uvide o svom putu kao žene u različitim ulogama vodstva unutar Crkve.

S. Francine-Marie Cooper, ISSM

“Svi moji prethodnici bili su svećenici i biskupi”, s osmijehom je objasnila s. M. Isabell. Marijina sestra iz Schoenstatta mislila je na svoje imenovanje predsjednicom Katoličkog instituta u Sydneyu, Australija, jedinog crkvenog fakulteta u zemlji, koji dodjeljuje Papinske stupnjeve iz svete teologije. Fakultet je osnovan 1954. godine za Australiju, Novi Zeland i Oceaniju.

S. M. Isabell Naumann, članica Svjetovnog instituta Marijinih sestara iz Schoenstatta (ISSM), rođena u Njemačkoj, imenovana je predsjednicom Katoličkog instituta u Sydneyu 2018. godine od strane nadbiskupa Anthony Fisher, OP.

Prije imenovanja, s. M. Isabell godinama je radila kao profesorica na Katoličkom institutu u Sydneyu. Njezino imenovanje predsjednicom Instituta ipak je bilo iznenađenje.

U intervjuu za Vatican News, s. M. Isabell je rekla: „Nema previše žena koje vode crkvene fakultete ili sveučilišta. Naš seže u osamdesete godine 19. stoljeća, a crkveni je fakultet postao 1956. Svi moji prethodnici bili su svećenici i biskupi.”

Tri godine nakon njezina imenovanja predsjednicom Katoličkog instituta u Sydneyu, u listopadu 2021., papa Franjo je pozvao s. M. Isabell da postane članica Međunarodne teološke komisije (ITC).

Rješavanje pitanja od velike važnosti za Crkvu

Zadaća ITC-a je pomoći Svetoj Stolici, posebice Kongregaciji za nauk vjere, u ispitivanju doktrinarnih pitanja od velike važnosti.

Članove imenuje Sveti Otac na pet godina nakon što ih predloži kardinal prefekt Kongregacije i nakon savjetovanja s biskupskim konferencijama.

S. M. Isabell jedna je od rijetkih žena u Povjerenstvu. “Nas je samo pet žena, a sve zajedno smo grupa od 29”, rekla je.

S. M. Isabell Naumann na susretu s papom Franjom u studenom 2017

S. M. Isabell Naumann na susretu s papom Franjom u studenom 2017

Ženski način razmišljanja i pristupa temi

Prema njenom mišljenju, u ovakvim komisijama kao što je ITC trebalo bi biti jače zastupljene žene. Ona to smatra važnim, “kako biste imali komplementarnije razmišljanje.”

“To je vrlo važno jer se možda bavimo istom temom, ali imate različite načine pristupa temi i to je u mojim očima vrlo važna nadopuna i to se mora spojiti kada se bavite bilo čime u teologiji,” objasnila je, izrazivši nadu da će ubuduće u takvim povjerenstvima biti više žena.

Papa Franjo često naglašava važnost žena i njihovu ulogu u Crkvi.

U obraćanju ITC-u 30. studenoga 2023. rekao je: „Žene imaju sposobnost teološkog promišljanja koja se razlikuje od sposobnosti nas muškaraca. Crkva je žena. I ako ne znamo što je žena, što je teologija žene, nikada nećemo razumjeti što je Crkva.”

Papa je zatim dodao: “I ovo je zadatak koji tražim od vas, molim vas. Učiniti Crkvu manje muževnom.”

Budući da je godinama radila u crkvenim krugovima, s. Isabell je počela cijeniti jedinstveni doprinos koji žene daju Crkvi.

Marijanska karizma zajednice Marijinih sestara Schoenstatt, kojoj pripada i s. Izabela, stavlja poseban naglasak na pomoć ženama da prihvate i razviju svoj jedinstveni ženski identitet te tako obogaćuju društvo i Crkvu.

U svom radu u obrazovanju, administraciji i akademskom istraživanju za Crkvu, sestra rođena u Njemačkoj vidi konkretan način življenja karizme svoje zajednice i doprinosa ženskom ili marijanskom aspektu unutar Crkve.

Važnost žena u svećeničkoj formaciji

Prije nego što je postala predsjednica Katoličkog instituta u Sydneyu, Marijina sestra iz Schoenstatta radila je jedanaest godina kao dekanica studija u sjemeništu.

“Bila sam zapravo prva žena dekanica studija u sjemeništu (Sjemenište Good Shepherd u Sydneyu) ovdje u Australiji. Obično to nije žena”, rekla je.

Govorila je o posebnoj važnosti sudjelovanja žena u formaciji svećenika. “To je bilo vrlo važno,” dodala je, “jer kada je došlo do donošenja odluke: ‘ima li ovaj kandidat stvarno poziv?’ Muškarci bi često tome pristupili s određene strane, ali žene, jer smo više relacijski, imamo drugačiji način gledanja na osobu”, objasnila je. “I prema mom iskustvu, to je bio vrlo zdrav i vrlo dobar način donošenja odluke.”

S. M. Isabell sažela je svoje iskustvo govoreći: “Mogla sam vidjeti koliko je važno da kad god se bavimo obrazovanjem, bilo čime što ima veze s ljudskom osobom, trebate imati i muški i ženski način razmišljanja predstavljeno.”

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Izvješće: 33 crkve u Kanadi uništene u požaru od svibnja 2021

Katoličke vijesti

Pobjednik, pobjednik, Rice-A-Roni večera? Bishops se kladio na Super Bowl

Katoličke vijesti

Biskup Rapid Cityja kaže da će se preseliti u bolnicu zbog borbe protiv raka

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti