Biskup Simard: Palijativna skrb nastoji pratiti ljude
Svijet

Biskup Simard: Palijativna skrb nastoji pratiti ljude

Palijativna skrb nastoji pratiti muškarce i žene u posljednjim trenucima njihova života, prema kanadskom biskupu Noëlu Simardu, uoči simpozija o palijativnoj skrbi koji se ovaj tjedan održava u Torontu.

Autor: Christopher Wells

Palijativna skrb nije “ukidanje nečijeg života”, kaže biskup Noël Simard. Umjesto toga, to znači pratiti svaku osobu dok se njihov zemaljski život bliži kraju i brinuti se o njihovim fizičkim, emocionalnim, psihološkim, društvenim i duhovnim potrebama.

Biskup Valleyfielda, Quebec, Kanada, predsjeda Simpozijom o palijativnoj skrbi koji se održava ovaj tjedan u Kanadi, pod pokroviteljstvom Kanadske konferencije katoličkih biskupa i Papinske akademije za život.

U intervjuu za Vatican News prije događaja, biskup Simard primijetio je zbrku oko palijativne skrbi, gdje je eutanazija dopuštena pod eufemizmom “medicinska pomoć u umiranju” ili MAID. Ova praksa uključuje liječnike ili medicinske sestre da ili daju lijekove za okončanje života pacijenta ili daju lijekove koje daju sami pacijenti.

Nasuprot tome, palijativna skrb “prati ljudske živote”, rekao je biskup Simard, pokušavajući odgovoriti na sve potrebe osobe. „Dakle, da, trebamo odgovoriti na problem patnje i boli“, kaže biskup, „ali u isto vrijeme postoje mnoge druge potrebe“ kojima se treba pozabaviti.

Ovotjedna konferencija, pod naslovom “Prema narativu nade: Međunarodni međuvjerski simpozij o palijativnoj skrbi,” usmjerena je na promicanje dobre palijativne skrbi, dok također radi na razvijanju “kulture odgovornosti” u pogledu skrbi na kraju života. ”

Pratnja je jedna od glavnih tema simpozija, a biskup Simard je pažljivo objasnio što taj pojam znači. Ključni dio pratnje je uvjeravanje umirućih da nisu teret drugima, već da umjesto toga imaju dostojanstvo koje se nikada ne gubi.

„Mi im kažemo: ‘Vi ste još uvijek osoba koju Bog voli. Imaš svoje mjesto u društvu. A mi smo tu da vam kažemo da vas volimo’, rekao je biskup.

To također znači uvjeriti ih da nisu sami i izraziti im Božju samilost i nježnost koja ih nikada ne napušta.

Biskup Simard također je istaknuo važnost slušanja osobe, “njezinih strahova, njezine tjeskobe, a također i onoga što ne može reći… pratnja im pomaže da izraze” svoje nade i strahove dok se približavaju kraju svog živi.

Palijativna skrb, nastavio je, također se brine za članove obitelji i druge njegovatelje, za koje pratnja može biti izazov. “Moramo biti tu da ih saslušamo i možda im ponudimo malo predaha”, rekao je, dodajući da je slušanje svih onih koji su uključeni u palijativnu skrb “ključno”.

Kanadski biskup također je istaknuo nužnost pratnje u duhovnom životu umirućeg. Molitva i primanje sakramenata važna su sredstva koja pomažu osobi da se pripremi “da ode i pridruži se Gospodinu u slavi”, odražavajući “vrlo važnu ulogu” palijativne skrbi za duhovni život.

Biskup Simard zaključio je razgovor podsjećajući na redovite pozive pape Franje na “blizinu” i naglašavajući važnost prisutnosti, držanja voljene osobe za ruku i uvjeravanja da nisu sami.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biden najavljuje nove mjere za pobačaj na godišnjicu Roe v. Wade

Katoličke vijesti

Peruanski biskup Escudero daje iscrpnu kritiku blagoslova neregularnih parova

Katoličke vijesti

Britanski katolički političar zahtijeva pravdu za kršćane ubijene u Nigeriji na Božić

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti