Redoviti susret vojnih kapelana na Palama
Biskupska konferencija

Redoviti susret vojnih kapelana na Palama

U četvrtak, 20. lipnja, u župnoj crkvi Sv. Josipa Radnika na Palama nedaleko od Sarajeva, održan je 45. redoviti susret svećenika koji djeluju kao vojni dušobrižnici u Vojnom ordinarijatu u BiH, piše nedjelja.ba.

Susret je započeo misnim slavljem kojeg je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski  i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, uz koncelebraciju generalnog vikara Vojnog ordinarijata mons. Željka Čuturića, vojnog kapelana don Fabijana Stanušića i još šest vojnih kapelana.

Na početku mise, nakon pozdravnih riječi, mons. Vukšić je spomenuo proroka Iliju i Elizeja „dva Božja svjedoka i navjestitelja koja su u svojoj službi morali pretrpjeti mnogo kako bi ostali vjerni svom poslanju“.

„Još više nego Elizeja sjećamo se Ilije proroka koji je u jednome času doslovce zavapio: ‘Gospodine, ne mogu više!’ Ljudski gledano razočaran, želio je čak napustiti službu proroka, Božjega svjedoka i navjestitelja“, istaknuo je nadbiskup Vukšić, te dodao kako se ohrabren Božjom intervencijom i pomoći drugih dobrih ljudi Ilija vratio svojoj službi te kako je nešto slično kasnije njegov nasljednik Elizej prolazio u svom životu.

Naglasio je kako je njihov primjer uvijek suvremen. Suvremen za svakog Isusova navjestitelja, za svakog Isusova svjedoka i za svakog Isusova učenika koji želi biti vjeran. „Svatko dođe u napast da zbog nekih razloga zavapi: ‘Gospodine, ne mogu više!’“, rekao je vrhbosanski nadbiskup te je pozvao nazočne neka se mole za zagovor proroka Ilije, Elizeja i svih velikih navjestitelja i svjedoka Božjih, kako bi današnjim Božjim svjedocima i navjestiteljima u „časovima teškim, koji sa sobom nose razočaranja i neuspjehe, bili potpora, blagoslov i snaga“.

U radnom dijelu sastanka, najprije se pristupilo usvajanju zapisnika s 44. susreta vojnih kapelana, kojeg je pročitao mons. Čuturić, a zatim je izvješće s hodočašća u Lourdes podijelio kancelar Vojnog ordinarijata don Josip Tadić, zapisničar.

U nastavku sastanka govorilo se o hodočašću u Mariju Bistricu i molitvenom pohodu na Bobovac. Potom su kapelani kratko predstavili stanje u svojim kapelanijama, a zatim se razgovaralo o božićnom koncertu i duhovnoj obnovi, kao i o sljedećem sastanku.

Nakon sjednice domaćin susreta, župnik i vojni kapelan don Fabijan Stanušić pozvao je nazočne na zajednički objed. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Izabrana nova Provincijalna uprava Provincije Božje providnosti Družbe Kćeri Božje ljubavi

Katoličke vijesti

Preminula sestra M. Mirka (Ljubica) Iličić, Služavka Maloga Isusa

Katoličke vijesti

Novi broj Žive zajednice | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti