Fra Ivan Matić: Mučeništvo fra Alojzija Palića označilo je život vjernika na Kosovu
Biskupska konferencija

Fra Ivan Matić: Mučeništvo fra Alojzija Palića označilo je život vjernika na Kosovu

Voditelj Kuće susreta „Tabor“ u Samoboru fra Ivan Matić osvrnuo se je za Hrvatski katolički radio na objavu dekreta o mučeništvu fra Alojzija Palića, koji je 20. lipnja 2024. odobrio papa Franjo.

Fra Ivan je u vrijeme pokretanja kauze za mučenike ubijene zbog mržnje prema katoličkoj vjeri u Albaniji bio u Generalnoj kuriji Reda manje braće u Rimu kao generalni asistent Franjevačkoga svjetovnog reda.

Rekao je da je za slugu Božjega fra Alojzija Palića znao još od djetinjstva zato što se u njegovoj okolini mnogo govorilo o tom mučeniku. „Ali tek kasnije kad sam kao franjevac počeo i sam istraživati, vidio sam koliko je zapravo to mučeništvo, to njegovo svjedočanstvo ljubavi kojim je potvrdio svoju ljubav prema Kristu i prema Crkvi, označilo tada život vjernika na Kosovu“, dodao je.

Fra Ivan je kazao da je Providnost je htjela da kasnije kao franjevac može posvjedočiti koliko je bilo različitih svjedočanstava o tom mučeništvu, jer je tijekom boravka u Rimu od 2000. do 2013. imao priliku upoznati se s nekim dokumentima i svjedočanstvima u fra Alojzijevoj kauzi.

Budući blaženik iz hrvatskoga naroda koji je djelovao u Albaniji posebno je čašćen među Janjevcima. „Velika je radost svih nas koji smo rođeni ili smo porijeklom iz Janjeva što nakon objave ovog dekreta možemo reći da imamo drugog blaženika koji je rođen u Janjevu. Naravno da je to velika milost i blagoslov za Hrvate koji su bili na tim prostorima Kosova“, ustvrdio je.

Mučenici daju snažno svjedočanstvo jer su „zahvaćeni Kristom. Oni ne umiru, oni su svjetionik, oni su svjetlo“, rekao je o. Matić.

Poručio je „da će ovaj događaj obasjati mnoga srca koja su dugo godina iščekivala da se dogodi ovaj dekret i beatifikacija“. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Korizmena duhovna obnova Hercegovačkog područnog bratstva OFS-a

Katoličke vijesti

Križni put na otvorenom u župi Uzašašća Gospodinova – Novi Travnik

Katoličke vijesti

Zlatni pir u župi Vidoši

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti