Razborito korištenje vatikanskih financija ključno je za misiju, kaže papa
Kršćanski život

Razborito korištenje vatikanskih financija ključno je za misiju, kaže papa

Vatikansko financijsko planiranje, proračun, revizija, ulaganje i štednja ključni su za izvršavanje poslanja Katoličke crkve i njima se mora postupati s najvećim osjećajem odgovornosti i razboritosti, napisao je papa Franjo u pismu osoblju Tajništva za ekonomiju.

“Pravilno upravljanje imovinom i njihovo korištenje svjedočanstvo je dano svima kako se mnogo može učiniti s malo”, napisao je Papa u pismu od 24. studenoga i objavljenom na web stranici Tajništva 12. prosinca.

Franjo se sastao s osobljem početkom studenog i, prema Vatican News, obećao je poslati neka razmišljanja u pisanom obliku.

Papino pismo objavljeno je dok je završavalo vatikansko suđenje kardinalu Angelu Becciuu i još devet osoba pod optužbama za financijske malverzacije; optužbe protiv 10 optuženika povezane su s ugovorom o ulaganju nekretnina u Londonu u kojem je Vatikan izgubio čak 200 milijuna dolara. Presuda na suđenju očekivala se već 16. prosinca.

U svom pismu Tajništvu za ekonomiju, koje je uspostavljeno nakon što je Londonski dogovor bio u tijeku, Franjo je pohvalio “hrabrost” prvog prefekta Tajništva, pokojnog australskog kardinala Georgea Pella, koji je “shvatio put kojim je trebalo ići. “

Vatikan i Sveta Stolica imaju “veliki deficit svake godine”, rekao je Papa, a to znači “da je dio baštine erodiran, što ugrožava budućnost. To je razlog zašto je potreban zaokret”.

“Ova svijest mora se steći na svim razinama naše zajednice: svi smo odgovorni za očuvanje baštine kako bismo osigurali resurse potrebne za nastavak putovanja onima koji će doći nakon nas”, rekao je.

Budući da su svi vatikanski resursi u konačnici namijenjeni podupiranju misije propovijedanja Evanđelja, rekao je Papa, Crkva mora čuvati svoju imovinu i “ulagati je pažljivo, etički”.

“Investicije”, rekao je, “ne bi trebale imati cilj niti špekulacije niti cilj akumulacije.”

U svojoj podršci misiji Crkve, osoblje tajništva ne može se usredotočiti na ono što su postigli u reformi gospodarskog sustava Vatikana, rekao je Franjo. Naprotiv, moraju nastaviti proces reformi.

Usredotočenost na odgovorno korištenje crkvenih resursa ne znači štednju novca samo radi štednje, rekao je papa. Cilj uvijek mora biti korištenje resursa “tako da misija raste i cvjeta”, nikada “ne zaboravljajući da je Crkva siromašna jer sve što posjeduje nije za sebe, već za korištenje tamo gdje postoji potreba”.

Osoblje Tajništva mora imati snage “reći ne kada ono što vam je predstavljeno ili ono što ste pronašli tijekom vašeg praćenja izdaje misiju, kada pojedinačni interesi nekih prevladavaju nad kolektivnim interesima, kada se pravila krše ili umjetno zaobilaze kako bi se ostvarili nepovezani ciljevi onima Svete Stolice i Crkve, i kada izbori nemaju ništa ili imaju malo veze s misijom ili joj štete”, napisao je Papa.

“Odanost znači nikada ne biti suučesnik, čak i ako se samo pretvarate da ne vidite [or] ne želeći razočarati”, napisao je još jedan zaposlenik Vatikana.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Umijeće nečinjenja: katolički zagrljaj dosade

Katoličke vijesti

Jednaki u dostojanstvu i poslanju » Tekstovi

Katoličke vijesti

Sprječavanje kardiovaskularnih bolesti » Tekstovi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti