Kršćani moraju biti otvoreni slušanju Boga, pomaganju drugima, rekao je papa
Kršćanski život

Kršćani moraju biti otvoreni slušanju Boga, pomaganju drugima, rekao je papa

Kršćani moraju biti otvoreni Božjoj riječi i prihvaćanju i služenju drugima, rekao je papa Franjo.

“Budite otvoreni, govori Isus svakom vjerniku i svojoj Crkvi: budite otvoreni jer evanđeoska poruka treba da je svjedočite i naviještate”, rekao je tijekom tjedne opće audijencije u dvorani Pavla VI. 13. prosinca.

Papa je također apelirao na trenutni prekid vatre i nastavak pregovora između Izraela i Palestine.

“Nastavljam pratiti sukob u Izraelu i Palestini s velikom zabrinutošću i tugom”, rekao je. “Ponavljam svoj poziv na trenutni humanitarni prekid vatre: tamo ima toliko patnje.”

Franjo je potaknuo sve strane da obnove pregovore, “i tražim od svih da se hitno obvežu da se humanitarna pomoć pruži ljudima u Gazi koji su na izdisaju i stvarno im je potrebna”.

Papa je također pozvao na hitno oslobađanje svih talaca, “koji su prije nekoliko dana vidjeli nadu u primirju, kako bi ova velika patnja za Izraelce i Palestince mogla doći kraju”.

“Molim”, rekao je, “ne oružju, da miru.”

U svom glavnom govoru na audijenciji papa je zaključio svoj jednogodišnji niz govora o revnosti za evangelizaciju.

Od kraja studenog Francis ima respiratornih poteškoća povezanih s bronhijalnom infekcijom i smanjuje količinu svojih pripremljenih tekstova koje čita naglas.

Čitajući samo odlomke, ali dodajući direktne komentare, Papa je govorio o tome kako je svaki kršćanin pozvan dopustiti da nas “Riječ Božja nadahne, da pomogne u njegovanju strasti za naviještanjem Evanđelja”.

Biblija često koristi primjere ljudi koji su pogođeni gluhoćom i nijemošću kao metafore za to da su “gluhi” ili zatvoreni za Božju riječ i, posljedično, ne mogu s drugima razgovarati o vjeri.

Kada Isus izliječi gluhog čovjeka koji je imao govornu manu, prema razmišljanju koje je pročitano u publici, Isus — u Evanđelju po Marku (7,31-35) — koristi aramejsku riječ koja znači “budi otvoren”, što poziv je ne samo čovjeku koji je bio gluh, nego svim njegovim učenicima, tada i danas, rekao je papa.

“Mi, koji smo primili ‘ephatu’ Duha u krštenju, također smo pozvani biti otvoreni” Božjoj riječi i prihvaćanju i služenju drugima, rekao je.

“Zatvoreni kršćani uvijek ispadnu loši jer nisu kršćani”, rekao je papa, “oni su ideolozi” s ideologijom zatvorenosti u sebe.

Franjo je predložio ljudima da se zapitaju: “Volim li uistinu Gospodina do te mjere da ga želim naviještati? Želim li postati njegov svjedok ili sam zadovoljan biti njegovim učenikom? Uzimam li k srcu ljude koje susrećem, dovodeći ih Isusu u molitvi? Želim li učiniti nešto kako bi radost Evanđelja, koja je preobrazila moj život, učinila njihov život ljepšim?”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sveti Juraj je ubio zmaja prinoseći svoj život Bogu

Katoličke vijesti

Kolumna Majke – Božićne pripreme nisu samo pokloni

Katoličke vijesti

Marija Kozulić u Rijeci na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće » Tekstovi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti