Radost primanja Isusa — plus dani prve pričesti svetaca
Kršćanski život

Radost primanja Isusa — plus dani prve pričesti svetaca

Radost primanja euharistije obilna je na Tijelovo iu sakramentalno doba proljeća, kada mnoštvo katoličke djece prvi put prima Isusa.

Papa Benedikt XVI. govorio je o toj radosti 2005. godine prvopričesnicima:

“Što se tiče pitanja, naravno da se dobro sjećam svoje prve pričesti. Bila je to lijepa nedjelja u ožujku 1936., prije 69 godina. Bio je sunčan dan, crkva je izgledala vrlo lijepo, bilo je glazbe. … Bilo je toliko lijepih stvari kojih se sjećam. Bilo nas je tridesetak dječaka i djevojčica iz mog malog sela koje nije imalo više od 500 stanovnika.

„Ali u srcu mojih radosnih i lijepih sjećanja je ovo – i vaš glasnogovornik je rekao istu stvar: Shvatio sam da je Isus ušao u moje srce; zapravo me je posjetio. A uz Isusa je sam Bog bio uz mene. I shvatio sam da je to dar ljubavi koji uistinu vrijedi više od svih drugih stvari koje život može dati.

“Tako sam toga dana bio zaista ispunjen velikom radošću, jer je Isus došao k meni i shvatio sam da počinje nova etapa u mom životu – imao sam 9 godina – i da je od sada važno ostati vjeran tom susretu, tom zajedništvu. Obećao sam Gospodinu najbolje što sam mogao: ‘Želim uvijek ostati s tobom’, i molio sam ga, ‘ali prije svega ostani sa mnom.’ Pa sam nastavio tako živjeti svoj život; hvala Bogu, Gospodin me uvijek uzeo za ruku i vodio, čak iu teškim situacijama.

„Dakle, taj dan moje prve pričesti bio je početak zajedničkog puta. Nadam se da će i za sve vas prva pričest koju ste primili … biti početak doživotnog prijateljstva s Isusom, početak zajedničkog putovanja, jer, hodajući s Isusom, činimo dobro i život postaje dobar .”

sveci Veliki dani

Katolička djeca diljem svijeta raduju se svojoj prvoj pričesti – a tako su se veselili i sveci.

Sveta Terezija primila je Isusa prvi put na 8. svibnja 1884. godine.

Portret prvopričesnice svete Terezije koju je naslikala Majka sveta Léona

Papa sveti Ivan Pavao II primio je Isusa prvi put tridesetih godina prošlog stoljeća:

Karol Wojtyla prva pričest
Karol Wojtyla, budući Ivan Pavao II., pozira sa svijećom u ruci u svom domu u Krakovu, u Poljskoj, nakon što je primio prvu pričest. (Foto: STF/AFP preko Getty Images)2010 AFP

Sveta Gianna primila je svoju prvu pričest u župi Santa Grata u Bergamu, Italija, 1 4. travnja 1948. godine.

Sveta Đana na dan prve pričesti

Budući sv. Karlo Akutis slavi se 1998. godine: 16. lipnja 1998. god. primio je prvu pričest u samostanu sestara Romkinja sv. Ambrozija u Peregu u Italiji.

Carlo Acutis na dan prve pričesti
Carlo Acutis na dan prve pričesti(Foto: CarloAcutis.com)

Društveni mediji dobro su zabilježili sezonu prve pričesti 2024. Evo uzorka:

Odmah nakon Presvetog Sakramenta i biskupa u Izvorskoj i Vrhunskoj euharistijskoj procesiji? Nekoliko prvopričesnika, koji su upravo prvi put primili Presveti Sakrament. Jedan od njih mi je rekao da je “jako dobro” hodati u procesiji s Isusom. pic.twitter.com/jgI0sxwYv4

— Jonathan Liedl (@JLLiedl) 27. svibnja 2024

Bila je radost jutros dati djetetu prvu svetu pričest! Neka uvijek zna za Božju ljubav i dobrotu u svom životu. pic.twitter.com/gVAdzs19wu

— fr. Jeffrey Kirby, STD, KHS (@fatherkirby) 7. travnja 2024

Ovo je DRAGAJUĆE 🙏

Ukupno 220 djece ove će godine primiti svoju prvu svetu pričest u katoličkoj crkvi sv. Marka u Huntersvilleu, NC. pic.twitter.com/uFdb3e7FDB

— CatholicVote (@CatholicVote) 8. svibnja 2024

SAZNAJTE VIŠE

Pridružite se Ocu milosrđa Wadeu Menezesu za besplatnu seriju učenja EWTN-a “Euharistijska pobožnost” na EWTN.com/devotion.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Čikaški kuhar dijeli ‘Recept za promjenu’ s Papom

Katoličke vijesti

Zašto bismo trebali evangelizirati naše prijatelje protestante?

Katoličke vijesti

‘Prirodni plan’ — nova serija video zapisa Lige par za par

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti