Sv. Carlo Lwanga | Katolički tjednik
Svetac dana

Sv. Carlo Lwanga | Katolički tjednik

Tim kraljevstvom, koje danas pripada Ugandi, vladao je kralj Mwanga II. od Bugande (1868.-1903.). Čovjek koji je sasvim otvoreno i svakodnevno prakticirao homoseksulnost i pedofiliju. U tu svrhu je na dvoru, kao dvorsku pratnju držao velik broj dječaka. Nastupom katoličkih i anglikanskih misionara osjetio se ugroženim u svojim nastranostima. Zato je počeo brutalna mučenja i smaknuća.

Kralj Mwanga progone je započeo masakriranjem anglikanskih misionara među kojima je ubijen i njihov biskup James Hannington. U naletu bijesa kralj je dao smaknuti i svog dvorskog upravitelja, katolika Josepha Mukasa. Bio je kateheta, laik, a suprotstavio se kralju zbog tih ubojstava. Na njegovo mjesto kralj je imenovao Carla Lwangu.

Istoga dana Carlo je zatražio od svećenika, člana Bijelih otaca, da podijeli krštenje za oko 100 mladića s kraljevskog dvora. Koliko je mogao štitio je mladiće od kraljevih pokvarenih napadaja.

Nakon što je ubio jednoga mladića koji ga je odbijao, kralj Mwanga je objavio kako će svi dvorjani koji ne odstupe od svoje kršćanske vjere biti ubijeni. U tu svrhu je u svibnju 1886. sazvao sudsku skupštinu i odredio: „Oni od vas koji nisu kršćani neka stanu meni s desna. Ostali neka stanu uza zid.“

Sveti Carlo i još 15 mladića bez dvoumljenja su stali uza zid. Dvojica od njih bila su raskomadana na licu mjesta i žrtvovana idolima. Ostale su prebacili u drugo mjesto, piše na mrežnoj stranici zupa-vidovice.ba.

Sveti Carlo je iskoristio mogućnost te je dvojicu pripravnika na krštenje, koji nisu još bili kršteni, osobno krstio. Kako se ni po drugi put pred kraljem nisu htjeli odreći svoje vjere 12 katoličkih dječaka i muškaraca i 9 anglikanaca živi su spaljeni. Dok su ga spaljivali Lwanga je rekao mučitelju: „Kao da si me polio vodom. Molim te, pokaj se i postani kršćanin poput mene!“

Karla Lwangu, Josepha Mukasu i ostale ugandske katoličke mučenike koji su tada pogubljeni, blaženim je proglasio papa Benedikt XV. 6. lipnja 1920., a prethodno ih je proglasio mučenicima 29. veljače iste godine.

Svetim ih je proglasio papa Pavao VI., 18. listopada 1964. u Rimu, za vrijeme Drugoga vatikanskoga sabora.

Na mjestu njihova mučeništva podignuta je Bazilika ugandskih mučenika, a dan njihova ubojstva u Ugandi je spomendan.

J.M., KT


Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Bl. Alojzije Stepinac | Katolički tjednik

Katoličke vijesti

Sveti Hugo iz Grenobla | Katolički tjednik

Katoličke vijesti

Katedra Svetoga Petra | Katolički tjednik

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti