Misa u spomen na vlč. Davida Sluganovića |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Misa u spomen na vlč. Davida Sluganovića |

SLAVONSKI BROD (TU) – Uz prvu obljetnicu smrti vlč. Davida Sluganovića, dugogodišnjeg župnika Župe Svete Obitelji u Slavonskom Brodu slavljena je u petak, 31. svibnja 2024. U župnoj crkvi misu je predvodio Ivan Lenić katedralni župnik i dekan u Đakovu. Suslavili su domaći župnik Domagoj Lacković i Stjepan Sokolović, prvi upravitelj te župe nakon pokojnog Davida.

Kako je toga dana slavljen i blagdan Pohođenja Blažene Djevice Marije preč. Lenić je ustvrdio kako se taj blagdan posjeta i susreta  dviju svetih majki – Marije i Elizabete, u kojem Bog  navješćuje ispunjenje spasenja za ljude, baš lijepo uklapa u život vlč. Davida.

„Vlč. David bio je osoba nebrojenih susreta i odnosa, služenja i pomaganja, malih i velikih dobročinstava usmjerena napose obitelji i njezinim članovima, napose u potrebama i nevoljama“, rekao je na početku mise preč. Lenić.

Ističući njegovo mladomisničko geslo „Tko dobro čini, od Boga je!“ naglasio je kako je ono bilo njegovo nadahnuće u ustrajanju neprekidnog činjenja dobra.

Prisjećajući se vlč. Davida kao mladog kapelana iz svojih ministrantskih dana preč. Lenić je rekao kako je već tada bila prepoznatljiva njegova briga za potrebite kojima je znao ustrajno iznalaziti rješenja kako bi im pomagao. Posebno je istaknuo njegovu zauzetost u vrijeme i poslije Domovinskog rata kada su u Slavonski Brod stizale mnogobrojne izbjeglice i prognanici.

„U  jakom tijelu toga čovjeka i svećenika kucalo je veliko srce u kojem su mnogi našli mjesta i bili pomilovani njegovom susretljivošću i razumijevanjem, dobrotom i pomoći. Otvorenost i spremnost u komuniciranju s mnogima, ustrajna kucanja na mnoga vrata, a da se pomogne potrebitom, veže se uz zalaganje vlč. Davida. Njegova se dobrota toliko puta učinila ludom i nepromišljenom, jer nije imala granica. No, bio je to stil vlč. Davida.“, rekao je preč. Lenić.

Dodavši kako je bio svjestan i svojih mana, nerazumijevanja u svom radu, naglasio je kako ga je više vodilo srce nego razum.

„Živio je i volio svoje župljane, Brođane, sve ljude. Dijelio je radosti i tuge u susretima s tolikima, unosio sebe i od svoga svagdje dolazio i nešto donosio, nadasve radost, blizinu, utjehu, ma samoga Boga i njegovu ljubav. Zato je dolično da živi u našem sjećanju, u memoriji ove župe i grada. I zato se ne treba ustručavati ako i dalje budemo govorili da je ovo Davidova župa, Davidova crkva… Za sve ovo je on istrošio sebe… Neka i prema njemu Božja dobrota bude neizmjerna“, zaključio je u homiliji preč. Lenić.

Župljani su se u popodnevnim satima prije mise okupili na Gradskom groblju na njegovu grobu gdje je molitvu uz brodskog svećenika fra Domagoja Šimunovića predvodio župnik Lacković. Dirljivu pjesmu koju je za tu prigodu napisao svom župniku pročitao je Pavo Garić. Pjesmu „Zaviri u moj dušu“, koju je vlč. David volio i često pjevao, otpjevao mu je na grobu župni zbor.

Vlč. David rođen je u Nijemcima 11. travnja 1958., zaređen je za svećenika u Đakovu 29. lipnja 1984. Kao župnik prvi put je nastupio 30. studenoga 1986. u brodskoj župi Svete obitelji u kojoj je ostao sve do svoje smrti. Preminuo je u srijedu 31. svibnja 2023. u Općoj bolnici u Novoj Gradiški u 66. godini života i 39. godini svećeništva. Pokopan je u četvrtak 1. lipnja na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu.

Svojom jednostavnošću, spontanošću, odlučnošću i srdačnošću obljubljen je bio u svojoj župi, kako među starijima tako među djecom i mladima. Za predani pastoralni rad, domoljublje i karitativno djelovanje u Domovinskom ratu i obnovi grada, odlikovao ga je Grad Slavonski Brod 16. svibnja 2002. „Zlatnom čapljom“ posebnom nagradom za životno djelo. B. Lukačević

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Edukacija o zaštiti maloljetnika i odraslih ranjivih osoba u Crkvi |

Katoličke vijesti

Biblijske večeri u Đakovu |

Katoličke vijesti

U Bogoslovnom sjemeništu održan vikend-susret za srednjoškolce |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti