Publika eruptira od bijesa dok se upravitelji protive isticanju pro-life zastave na katoličkim školama u Torontu
Europa

Publika eruptira od bijesa dok se upravitelji protive isticanju pro-life zastave na katoličkim školama u Torontu

Toronto, Kanada, 25. travnja 2024. / 12:50

Međunarodna zastava protiv života neće se ovog svibnja vijoriti nad katoličkim školama u Torontu.

Povjerenici školskog odbora Katoličkog okruga Toronta (TCDSB) glasali su protiv prijedloga povjerenika Michaela Del Grandea od 23. travnja da se pro-life zastava vijori ispred svih škola i Katoličkog obrazovnog centra tijekom mjeseca svibnja, baš kao što je odbor izglasao da se izvjesi Zastava ponosa u lipnju.

Del Grandeov prijedlog odbijen je na sastanku odbora 23. travnja kada je samo Garry Tanuan podržao Del Grandeov prijedlog. Njegovom prijedlogu protivilo se ostalih osam prisutnih članova odbora i dva studentska povjerenika.

Iako Del Grande nije mogao prikupiti dovoljnu potporu svojih kolega, njegov plan, koji bi također naložio svim TCDSB školama da predaju isključivo pro-life nastavni plan i program 9. svibnja, na dan Nacionalnog marša za život, dobio je burnu podršku publike.

Prkoseći opetovanim molbama predsjednice Nancy Crawford da šuti, gledatelji su klicali slušajući izjave Del Grandea, Tanuana i dvoje gostujućih delegata koji su podržavali prijedlog. A kad je Angela Kennedy na početku svoje pripremljene primjedbe signalizirala svoju namjeru da glasa protiv prijedloga, ugušili su je protesti. Jedan muški sudionik stalno je izgovarao: “Odgovaramo Isusu Kristu.”

Crawford se složila da “odgovaramo Isusu Kristu”, ali je rekla čovjeku da mora biti tih ili će ga osiguranje ispratiti iz zgrade. Sudionici su ignorirali upozorenje i prigovori su se nastavili, prisilivši Crawforda da pauzira sastanak na 10 minuta kako bi smirio situaciju.

Nakon nastavka postupka, Crawford je apelirao na “osjećaj dobrote, milosrđa i velikodušnosti” publike da više ne prekidaju sastanak, rekavši da bi u protivnom to dovelo do poziva sigurnosti da ukloni sve iz galerije.

Mnoštvo se isprva povinovalo, ostajući tiho dok je Kennedy držala govor, a povjerenica Maria Rizzo iznijela je svoje neslaganje s prijedlogom.

Međutim, napetost u prostoriji je porasla kada su povjerenici glasali protiv prijedloga. Oni koji su bili razočarani ishodom opomenuli su odbor više puta uzvikujući “sramota”, a Crawford je naredio osiguranju da isprati sve posjetitelje iz zgrade jer “nisu spremni šutjeti”.

Govore za ili protiv isticanja pro-life zastave u određenoj su mjeri zasjenile kontroverze oko ponašanja publike. Ipak, obje su strane prenijele strastvene argumente.

Del Grande je podijelio ono što Katekizam Katoličke Crkve i nedavni Dignitas Infinita deklaracija koju je objavio Vatikanski dikasterij za nauk vjere govori o svetosti života i pobačaju. Dignitas Infinita upozorio da je “danas u svijesti mnogih ljudi percepcija o [abortion’s] gravitacija je postala progresivno zamračena. Prihvaćanje pobačaja u svijesti, u ponašanju, pa i u samom zakonu, rječit je znak krajnje opasne krize moralnog osjećaja, koji postaje sve nesposobniji razlikovati dobro od zla, čak i kad temeljno pravo da je život u pitanju.”

Del Grande je rekao da se “ne može sjetiti nikakvog legitimnog razloga zašto ovaj prijedlog ne bi prošao jednoglasno. Mi smo odbor koji se zalaže za život i očekujem da ćete glasati za moj prijedlog kako bi TCDSB obavio svoj dio energične obrane najmarginaliziranije i najviktimiziranije skupine u ovoj zemlji, naime djece u maternici koja se ubijaju velikom brzinom od 100.000 godišnje.”

Tanuan je sugerirao da bi Kanađani koji se zalažu za život poštovali međunarodnu zastavu za život kao simbol koji označava “sigurnost, istinu i nadu” i da bi pružila usporediv osnažujući učinak kao što bi to učinilo starosjedilačko dijete ili odrasla osoba koja vidi zastavu Svako dijete je važno.

Rizzo je u svom odgovoru rekla da prijedlog pokazuje kako je “školski odbor postao svojevrsno mjesto kontroverzi”. Tvrdila je da je ključna razlika između odluke da se vijori zastava Pridea i pokretanja zastave za život u tome što je prvu “potaknuli studenti”.

Kennedy je rekao da prijedlog predstavlja “neku vrstu indoktrinacije” koja je u suprotnosti s očekivanjima Ministarstva obrazovanja “da će svaki učenik postići akademski, društveni, duhovni uspjeh i biti diplomant Ontarija koji će biti uspješan na globalnoj sceni.”

Također je ustvrdila da TCDSB ima “dobro zaokružena očekivanja diplomiranih katolika, a ovaj bi prijedlog, ako bude usvojen, uništio značenje iza tih očekivanja i učinio ih besmislenim.”

Ovaj je članak bio prvi put objavljen u Canadian Catholic News i ovdje je ponovno tiskan uz dopuštenje.

Quinton Amundson

Quinton Amundson je reporter iz Calgaryja za The Catholic Register.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kalifornijski učitelj otpušten zbog vjerskih uvjerenja dobio je šesteroznamenkasti iznos na sudu

Katoličke vijesti

Zašto će Tom Brady i Garth Brooks biti u Vatikanu ovaj vikend

Katoličke vijesti

Studija iz Nizozemske: Većina djece preraste transrodne sklonosti

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti