Papa Franjo Vladimiru Putinu: Mir dogovoren bolji je od beskrajnog rata
Europa

Papa Franjo Vladimiru Putinu: Mir dogovoren bolji je od beskrajnog rata

Osoblje ACI Prensa, 25. travnja 2024. / 16:10

Upitan tijekom novog intervjua ima li kakvu poruku za Vladimira Putina, ruskog predsjednika koji je potaknuo rat u Ukrajini, papa Franjo je rekao da je “mir ispregovaran bolji od beskrajnog rata”.

Vijesti CBS-a emitirati neke ulomke 24. travnja iz novog intervjua koji je vodila novinarka Norah O’Donnell s papom Franjom u St. Martha Houseu, papinoj rezidenciji u Vatikanu.

Tijekom razmjene, čija će puna verzija biti objavljena 19. svibnja, Sveti se Otac osvrnuo na svjetske sukobe, a posebno na patnju djece tijekom ratova.

O’Donnell je pitao Svetog Oca ima li kakvu poruku za Vladimira Putina u vezi s Ukrajinom, na što je Papa odgovorio: “Molim vas, zemlje u ratu, sve one… Zaustavite rat. Nastojte pregovarati. Traži mir. Dogovoreni mir bolji je od beskrajnog rata”, rekao je.

O djeci koja trpe posljedice rata u Gazi papa Franjo je rekao da “svako poslijepodne u 19 sati zovem župu u Gazi. Tamo je oko 600 ljudi i oni mi govore što se događa. Jako je teško. Jako, jako teško. I hrana dolazi, ali moraju se boriti da je dobiju. Jako je teško”, požalio se. Papa je također uvjerio da puno moli za postizanje mira.

Papa je također zamolio ljude da razmišljaju o djeci Ukrajine, koja zbog rata “zaborave kako se smiješiti”, što je opisao kao “vrlo ozbiljno”.

U intervjuu je papa Franjo govorio i o klimatskim promjenama te je rekao da oni koji ih negiraju čine to “jer ih ne razumiju ili zbog čega im je dobro”, te naglasio da “klimatske promjene postoje”.

Za one koji više ne vide mjesto za sebe u Katoličkoj Crkvi, Sveti je Otac odgovorio da u Crkvi “uvijek ima mjesta”, istaknuvši da je “Crkva jako velika. To je više od crkvene zgrade… ne biste trebali bježati od nje.”

Kontroverzne izjave pape Franje o ‘bijeloj zastavi’

Kad se govori o sukobu u Ukrajini tijekom intervju objavljen u ožujku švicarske radijske postaje RSI, papa Franjo je rekao: “Mislim da je najjači onaj koji sagledava situaciju, misli na ljude, ima hrabrosti bijele zastave i pregovara.”

Riječi su izazvale kontroverzu jer su protumačene kao poziv na predaju Ukrajine Rusiji i morao ih je pojasniti glasnogovornik Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni.

Glasnogovornik Vatikana pojasnio je da je Sveti Otac podupirao “prekid neprijateljstava i primirje postignuto hrabrošću pregovaranja”, a ne potpunu predaju Ukrajine.

Bruni je također istaknula da je novinar koji je intervjuirao papu upotrijebio izraz “bijela zastava” kada je postavio pitanje.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Almudena Martínez-Bordiú

Almudena Martínez-Bordiú je dopisnica iz Rima za ACI Prensa i EWTN.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Pro-life vođa pokreće ministarstvo zdravlja za žene ‘koje potvrđuje život i jača obitelj’

Katoličke vijesti

Papa Franjo o Uskrsu: Neka uskrsli Krist otvori put mira u Svetoj zemlji

Katoličke vijesti

Što očekivati ​​na Euharistijskom kongresu u Indianapolisu 2024

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti