‘Europa je smrtna’: Macron poziva na više jedinstva i suvereniteta EU-a
Europa

‘Europa je smrtna’: Macron poziva na više jedinstva i suvereniteta EU-a

Unija od 27 zemalja mora hitno preispitati svoje obrambene i ekonomske modele kako ne bi zaostala za svojim suparnicima, rekao je francuski čelnik.

Europski model je u opasnosti da ga uništi američko-kinesko rivalstvo i nadolazeće desetljeće bit će odlučujuće za njegov opstanak, upozorio je u četvrtak francuski predsjednik Emmanuel Macron, pozivajući Europsku uniju da postane sve ujedinjenija i suverenija.

U 108-minutnom govoru održanom na Sorboni, gdje je prije sedam godina tada novoizabrani čelnik održao prvi govor o svojoj viziji Europe, Macron je više puta ponovio da su se “pravila igre promijenila” na nekoliko frontova, uključujući geopolitiku , gospodarstvo i trgovinu te kulturu.

“Moramo biti lucidni u vezi s činjenicom da je naša današnja Europa smrtna. Može umrijeti. Može umrijeti i to ovisi isključivo o našim izborima, ali te izbore moramo donijeti sada”, rekao je Macron prisutnima, uključujući članove njegove vlade i veleposlanike iz drugih država članica.

“Prošli su dani kada je Europa kupovala svoju energiju i gnojiva od Rusije, svoju proizvodnju prenijela u Kinu i delegirala svoju sigurnost Sjedinjenim Američkim Državama”, dodao je. U posljednjih nekoliko godina učinjeni su pozitivni pomaci, istaknuo je, ali je ipak upozorio da “nismo na razini”.

Glavna među njegovim brigama bio je rat u Ukrajini i njegove implikacije na europsku obranu i sigurnost, kao i sposobnost europskih industrijskih i tehnoloških aktera da prežive protiv onoga što je opisao kao američko i kinesko “pretjerano subvencioniranje” svojih gospodarstava.

‘Vjerodostojna obrana’

Kako bi prevladao novi geopolitički krajolik, francuski je predsjednik rekao da se mora izgraditi “vjerodostojna obrana europskog kontinenta”.

“Europa mora znati kako braniti ono što joj je drago sa svojim saveznicima kad god su spremni to učiniti uz nas, a ako je potrebno i sami”, rekao je.

“Sjedinjene Američke Države imaju dva prioriteta: prvo, Sjedinjene Američke Države, koje su legitimne, i drugo, Kinu. A europsko pitanje nije geopolitički prioritet u godinama i desetljećima koja dolaze, bez obzira na snagu našeg saveza .”

Nazivajući Rusiju glavnom prijetnjom bloku, Macron je pozvao na početak rada na “europskoj obrambenoj inicijativi” u roku od nekoliko mjeseci, najprije kao “strateški koncept” iz kojeg će se zatim postaviti “relevantne sposobnosti”.

Da bi to učinila, naglasio je, europska obrambena industrija mora “proizvoditi brže, sve više i više europski”. Ponovio je svoje stajalište, koje je tijekom proteklih nekoliko mjeseci zastupao među svojim kolegama iz EU-a, da bi se ovo povećanje ulaganja moglo financirati prikupljanjem više zajednički dug EU. Također je udvostručio svoju tvrdnju da treba postojati “europska preferencija” kada je u pitanju kupnja vojne opreme.

EU bi također trebala biti glasnija na diplomatskom planu, rekao je, uspostaviti više “recipročnih partnerstava” s trećim zemljama “kako bi pokazala da nikada nije vazal Sjedinjenih Američkih Država i da također zna kako razgovarati sa svima regije svijeta: u zemlje u usponu, u Afriku, u Latinsku Ameriku.”

Pakt o prosperitetu

Za europske industrijske aktere kako bi preživjeli “nelojalnu” konkurenciju američkih i kineskih rivala koji su imali koristi od toga veliki programi subvencijaMacron je propovijedao za “pojednostavljenje” pravila ili “deregulaciju”.

“Naš trenutni ekonomski model više nije održiv”, rekao je.

Za francuskog čelnika, ciljevi EU-a da postane ugljično neutralan, zadrži socioekonomski model temeljen na solidarnosti i redistribuciji i poveća suverenitet u ključnim sektorima i opskrbnim lancima ispravni su, ali “nismo tamo jer i reguliramo puno, premalo ulažemo, previše smo otvoreni i nedovoljno branimo svoje interese.”

Odgovor za njega je “pakt o prosperitetu” koji bi uključivao “valove pojednostavljenja pravila” tijekom sljedećeg mandata kako bi se tvrtkama omogućilo brzo povećanje na europskoj razini i industrijsku politiku za poticanje takozvanih zelenih sektora. Europa bi, dodao je, također trebala težiti postati svjetskim liderom u pet ključnih sektora uključujući AI, svemir, biotehnologiju, obnovljive izvore energije i nuklearnu energiju.

EU će trebati “veliki plan zajedničkog ulaganja” kako bi postigla te ciljeve, rekao je.

Založio se za dodavanje ciljeva rasta ili klime u mandat Europske središnje banke, kao i za povećanje prihoda od poreza na razini EU-a. Također je pozvao da se rad na uniji tržišta kapitala ubrza i dovrši u roku od 12 mjeseci kako bi se banke iz EU-a potaknule na ulaganje europske štednje u domaće proizvode, a ne u strane, obično američke.

‘Europske ideje su dobile bitku’

Posljednji dio govora bio je posvećen obrani europskih vrijednosti.

“Nikad ne smijemo zaboraviti da mi (Europljani) nismo kao drugi”, rekao je Macron, navodeći privrženost Europljana slobodi, demokraciji, vladavini prava i jednakosti. Ali te su vrijednosti sve više ugrožene dezinformacijama i propagandom.

Među njegovim idejama za jačanje unutareuropskih veza bilo je stvaranje europskih diploma (prijedlog Europska komisija nedavno predstavila), i saveza europskih muzeja i knjižnica, dok se zalagao za “digitalnu većinu” postavljenu na 15 kako bi zaštitili mlade ljude od mogućih zamki života na internetu. Također je podržao jačanje mehanizma vladavine prava Unije koji ima za cilj sankcioniranje država članica koje potkopavaju vrijednosti EU-a.

Macronov tim je ranije ovog tjedna naglasio da je obraćanje “institucionalni trenutak za šefa države” i da će stoga biti “vrlo različito od vježbe izborne kampanje” unatoč tome što je održano samo šest tjedana prije stotina milijuna Europljana diljem 27 članica. države kreću na birališta kako bi izabrale svojih 720 zastupnika u Europski parlament.

Predviđa se da će predsjednikova centristička stranka, Renesansa, i njeni partneri, Modem i Horizons, zajedno biti daleko drugi sa samo 18% glasova, prema anketi Ipsosa za Euronews.

Krajnje desničarski Nacionalni nacionalni (RN) u međuvremenu, smatra se kako osigurava ugodnu pobjedu s procijenjenih 31% glasova. Njezin čelnik, karizmatični 28-godišnji Jordan Bardella, kasnije u četvrtak poslijepodne trebao bi predstaviti program stranke za europske izbore.

Macron nije citirao svog nacionalnog rivala, ali je svejedno udario na nacionalističke snage, tvrdeći da su “europske ideje dobile bitku” s nekim populističkim strankama, poput RN-a, koje sada više ne vode kampanju za izlazak svojih zemalja iz EU-a ili eura.

“Najbolji način da saznate budućnost je davati obećanja koja ćete ispuniti. Dakle, ono što vam predlažem je da, čiste glave, damo ovih nekoliko velikih obećanja za Europu u sljedećem desetljeću i borimo se da ih održimo, ” On je rekao.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Glasačka inicijativa u Nebraski zabranila bi pobačaj nakon 12 tjedana

Katoličke vijesti

Kako bi izgledalo putovanje s Isusom i Marijom? Ovi mladi katolici otkrivaju

Katoličke vijesti

NAJNOVIJE: Engleska nacionalna zdravstvena služba ukida blokatore puberteta za djecu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti