PROSLAVLJENA GOSPA ZEMUNSKA
Srijemska biskupija

PROSLAVLJENA GOSPA ZEMUNSKA

29. svibanj 2024.

Blagdan Blažene Djevice Marije Pomoćnice kršćana proslavljen je u petak, 24. svibnja, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu

ZEMUN (KC) – Svečano misno slavlje predvodio je preč. Ivan Poleto, kancelar Beogradske nadbiskupije uz koncelebraciju mons. Joze Duspare, župnika župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, svećenika Beogradske nadbiskupije i Srijemske biskupije.

Ovaj današnji blagdan Marije Pomoćnice, a posebno ovdje u Zemunu, Zemunske Gospe koju ovdje na poseban način, u ovoj crkvi slavite već više od 300. godina, je od posebne važnosti. Papa Pio V. u spomen na pobjedu kršćanske flote nad Turskom flotom kod Lepanta 1571. godine uveo je ovaj zaziv Pomoćnice kršćana moli za nas i dodao taj zaziv Lauretanskim litanijama. I evo, mi punih 453. godine zazivamo Mariju kao pomoćnicu kršćana“, riječi su kojima je preč. Poleto započeo svoju propovijed, podsjetivši vjernike na povijest samog blagdana kao i njegovu simboliku.

Propovjednik je nadalje potaknuo sve i na razmišljanje o posvećenosti ovih prostora, od Tekija preko Petrovaradina pa sve do Zemuna upravo zagovoru Gospe. „Ovdje na ovom mjestu o zazivanju i štovanju Gospe u Zemunu svjedoče i brojni darovi zahvalnosti. Evo došli smo i mi danas zahvaliti našoj Nebeskoj Majci, zahvaliti našoj Pomoćnici kršćana, zato smo i mi danas krenuli u pohod u ovaj hram, u ovu crkvu Gospe Zemunske“, rekao je.

Govoreći nadalje o molitvi koja je usmjerena baš na ovaj dan, preč. Poleto je istakao njen značaj širom svijeta, gdje ljudi hodočaste u crkve posvećene njoj a oni koji pak to ne mogu, uzdižu joj svoje molitve.

Naša Nebeska Majka, koja je na početku bezgrešnošću, u životu neporočnošću, a nakon smrti uskrsnućem i trijumfalnim uznesenjem bila najviše obdarena i najviše nagrađena. I zato je ona prvo novozavjetno svetište, prvi tabernakul, prvi kalež, prva pokaznica, ljepota nad ljepotom, sva Božja i sva naša“, nastavio je razmišljanje u svojoj propovijedi preč. Poleto.

Ističući Marijin značaj kroz povijest čovječanstva, propovjednik je istaknuo i da se kršćani tijekom teških vremena povijesti nisu bojali upravo zbog njenog zagovora jer su uvijek utjehu i spas tražili pod njenim majčinskim okriljem: „Zbog nje koja je nada čovječanstva, vjernici se nisu bojali i ne boje se jer su znali da je ona zora svagdanja koja ih prati u ruku sigurnoga spasa“, nastavio je propovjednik.

U sabranosti vlastite duše, zaustavimo se danas pred ovim likom i zapitajmo se o daru i milosti života, o Gospi koja nije izmišljena utjeha nego stvarno darovana nada. Naša je prošlost i sadašnjosti i budućnost povezana s njom, ona nam je uvijek pomagala, u vrijeme ratova, u vrijeme nevolja, u vrijeme kuge, kolere, gladi, žalosti i brodoloma, korona i svega neizvjesnog u našim životima, bila je naše utočište i odbrana“, zaključio je svoju propovijed preč. Poleto, pozivajući sve na molitvu  i zahvalnost Mariji Pomoćnici kršćana.

Marija Antonela Kanelić / KMC

Izvor: www.kc.org.rs

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

PRVA SVETA PRIČEST U ŽUPAMA ŠID, SOT I ERDEVIK

Katoličke vijesti

PREDSTAVNICI CARITASA BOLZANO U POSJETU SRIJEMU

Katoličke vijesti

SVETA MISA I POTPUNI OPROST U SRIJEMSKOJ MITROVICI

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti