»Libar o ‘Sunu’ Markočovu – knjiga o svećeniku Miljenku Vidasu – Riječka nadbiskupija
Riječka nadbiskupija

»Libar o ‘Sunu’ Markočovu – knjiga o svećeniku Miljenku Vidasu – Riječka nadbiskupija

Knjiga o svećeniku Miljenku Vidasu, „Libar o Sunu Markočovu“ predstavljena je 28. svibnja u riječkoj crkvi Uznesenja Marijina. U njoj ovaj umirovljeni svećenik iskreno progovara o svom svećeničkom pozivu i svim teškoćama s kojima se susretao u svećeničkoj službi. Unatoč tome, njegova vjera u Boga i duhovnost još su u sjećanju župljana u mjestima gdje je služio. U Rakovici je bio župnik 18 godina, a u Jadranovu 16. Upravo zbog toga okupio se i lijepi broj publike koja je o knjizi htjela nešto čuti, a kasnije ju i uzeti. Brojni su od svećenika Vidasa, koji će iduće godine obilježiti 55 godina svećeništva, na kraju predstavljanja zatražili posvetu.

Uz naslovnika knjige u predstavljanju su sudjelovali riječki nadbiskup Mate Uzinić, upravitelj Gospićko-senjske biskupije Richard Pavlić rodom iz Rakovice, teolog Arsen Badurina rodom iz Jadranova, te autorica teksta Gordana Fumić i urednik Bruno Lončarić.

„Ova monografija opisuje neobičan život malog mangupa – »Suna«, kako su ga prozvali u njegovoj rodnoj Novalji, do svećeničkog zvanja, magistra filozofije, i onda samo župnika dugo godina u Rakovici, pa u Jadranovu isto tako dugo godina, do umirovljenja zbog bolesti“, rekla je Gordana Fumić, autorica glavnog teksta u Libru, koja je na temelju brojnih razgovora s vlč. Vidasom ispisala priču njegova života.

Vidas je osebujan i odvažan čovjek, srčan i srdačan, veseljak, otvoren i predan svećenik, i prijatelj mnogih. To je pokazalo i predstavljanje njegova Libra na kojem su se okupili i mnogi Riječani podrijetlom iz njegove rodne Novalje, na koje su poneki doputovali iz župa u kojima je služio. Svi su mu dolaskom iskazali koliko je poštovan i voljen, a mnogi i osobno izrekli zahvalnost i čestitke.

Urednik i grafički urednik knjige Bruno Lončarić, Libru je dao i prilog kao autor, zapisavši neka sjećanja, životne zgode i misli vlč. Vidasa te izdvojivši dijelove iz brojnih njegovih propovijedi. Lončarić je posvjedočio da Rakovčani naprimjer i danas za Vidasa kažu: »On je bio član naše obitelji« te ga kao i u vrijeme kada je od 1972. godine, gotovo dva desetljeća, bio njihov župnik, nazivaju Gospodin. Tako je ponajprije zbog njegove ljudskosti prema svakome, te je Libar njegova života svjedočanstvo vjere i svećeništva, služenja Bogu i ljudima, kako je sumirao jedan od predstavljača i suradnika knjige Richard Pavlić. Slično su izrekli i ostali predstavljači. Sam 85-godišnji vlč. Vidas na predstavljanju je u svom stilu radosno i gromoglasno zahvalio svima, i svima svoj inspirativni Libar darovao.

Izvevši uglazbljenu pjesmu svećenika Vidasa posvećenu sv. Jakovu, u programu su sudjelovali članovi župnih zborova iz Jadranova i Šmrike predvođeni Michaelom Nikolićem i orguljašem maestrom Josipom Vidasom. Knjigu možete dobiti Domu za umirovljene svećenike na Sušaku.

Objavljeno: 29. svibnja 2024.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Korizmeno hodočašće Prvostolnog dekanata u katedralu sv. Vida – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti

Slavljena prva misa u kapeli u prostorima stadiona HNK Rijeke – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti

Mladi svećenici o komunikaciji s osobama s invaliditetom – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti