Proslava svetkovine Duhova u Gromačniku |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Proslava svetkovine Duhova u Gromačniku |

GROMAČNIK (TU) – „Pošalji Duha svojega Gospodine i obnovi lice ove zemlje“ rekao je mons. Ivica Pažin, predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda i v. d. dekana na KBF-u u Đakovu, na početku svečanog misnog slavlja na svetkovinu Pedesetnice u filijalnoj crkvi Duha Svetoga u Gromačniku, koja je ujedno toga dana slavila i svoju naslovnu svetkovinu. Misu je suslavio domaći župnik Božidar Nađ. 

Posvjestivši  kolika je snaga i sila Duha Svetoga, mons. Pažin u homiliji je naveo primjer engleskog pisca Juliana Barnesa, ateista, koji u svojoj knjizi „Osjećaj kraja“ (The sense of the ending“) progovara o vlastitim egzistencijalnim borbama, pa tako i o borbi s poimanjem Boga. „Posljednja rečenica ove knjige glasi: Ja ne vjerujem u Boga, ali mi nedostaje. Kao kršćanin, kao svećenik, naravno da ne mogu izgovoriti takvu rečenicu, no zato mogu reći: Ja vjerujem u Boga, ali mi nedostaje. Sumnja ne, ali propitkivanje vlastite vjere, traženje puta, traženje samoga Boga koji je tu, ali ga mi često ne prepoznajemo jer nismo otvoreni djelovanju, sili i snazi Duha Svetoga“, naglasio je predslavitelj.

 „Svatko od nas danas slavi rođendan. Mi nismo samo zgrada, mi smo živa Crkva koja nije satkana od cigli ni od kamena, mi smo živa Crkva okupljena i utemeljena na sili Duha Svetoga. Crkva, koja će u vremenu u kojemu živimo, po darovima Duha, moći svjedočiti Krista na način kako se to od nas očekuje… U vremenu u kojemu se gube temeljne istine života na kojemu počiva kršćanstvo, stanimo i spustimo se na koljena moleći Duha Svetoga da nam pomogne razlučiti što je danas dobro, a što loše, što je istina, a što je laž, što je pravedno, a što nije. Duh Sveti je tu i kada liježemo, i kad ustajemo, On je tu i kad nas boli sve u nama i oko nas. Stoga, obnovi Gospodine po Duhu Svetomu lice zemlje, ali počni od mene, od mene koji ponekad sumnjam, ali uvijek iznova osnažen tvojim riječima, tebe želim proslavljati  u svome  životu“, zaključio je mons. Pažin svoju homiliju. 

Nakon popričesne molitve učenice osnovnoškolskog uzrasta pročitale su prigodnu meditaciju o Duhu Svetome, a neposredno prije završetka misnoga slavlja vlč. Nađ zahvalio je ponajprije dragome Bogu, zatim predslavitelju te mu je u znak zahvalnosti uručen i prigodan poklon u spomen na svetkovinu Duhova. Misno slavlje animirao je mješoviti zbor Krista Kralja predvođen orguljašem Matijom Pršom.

Svetkovini Pedesetnice prethodila je trodnevna duhovna obnova koju je prigodnim nagovorima o Duhu Svetomu te euharistijskim klanjanjem predslavio župnik Nađ. Radosno slavljenje svetkovine nastavljeno je i nakon mise ispred filijalne crkve uz okrjepu i zajedničko druženje. Anita Terzić

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Predavanje – Zašto su arhaizmi potrebni današnjem čitatelju |

Katoličke vijesti

Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći |

Katoličke vijesti

Učenici posjetili Đakovo i okolicu |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti