Počasni predsjednik Svjetske federacije katoličkih liječničkih društava posjetio Šibenik.
Šibenska biskupija

Počasni predsjednik Svjetske federacije katoličkih liječničkih društava posjetio Šibenik.

21. svibnja 2024.
BISKUPIJA, ISTAKNUTO
23 Views

Od 17. do 20. svibnja 2024. u Hrvatskoj je boravio počasni doživotni predsjednik Svjetske federacije katoličkih liječničkih društava (FIAMC) dr. José María Simón Castellví sa suprugom i skupinom liječnika iz Barcelone

Tom prigodom dr. Simón Castellví susreo se s predsjednikom Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD) prof. dr. Rokom Čivljakom i članovima HKLD-a iz Zagreba koji su sudjelovali na znanstveno-stručnom skupu „Kockanje – bačena kocka izazova pred teologiju i medicinu” održanom u petak, 17. svibnja 2024. u Splitu. Članovi HKLD-a s gostima iz Španjolske sudjelovali su na blagdan Duhova na misnom slavlju u Nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku gdje ih je primio gvardijan Franjevačkog samostana sv. Frane fra Josip Ivanović koji je gostima ispričao povijest samostana, životopis prvog hrvatskog svetca fra Nikole Tavelića te ih upoznao s brojnim znamenitostima grada Šibenika, od kojih je za Franjevački samostan osobito važna Ljetna orguljaška škola. Ovu školu vodi još jedan Šibenčanin, prof. Pavao Mašić, inače orguljaš Crkve sv. Marka u Zagrebu, koji osobito rado muzicira na povijesnim orguljama Petra Nakića (iz 1762. godine) koje se nalaze upravo u Crkvi sv. Frane.

Na kraju svoga kratkoga boravka u Šibeniku HKLD-ovci i njihovi gosti uputili su se prema katedrali sv. Jakova, biseru hrvatske srednjovjekovne arhitekture koja je 2000. godine uvrštena u UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa. U susjednom biskupskom dvoru primio ih je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, a susretu su prisustvovali i mons. Ante Ivas, šibenski biskup u miru, te dr. Željko Perković, predsjednik Podružnice HKLD-a u Šibeniku. Tom prigodom dr. Simón Castellví podijelio je domaćinima prve primjerke hrvatskog prijevoda svoje knjige „Zanimanje: liječiti, olakšati, ohrabriti“ u kojima autor iznosi svoja razmišljanja o etici u liječničkom pozivu. Biskup Rogić počasnom predsjedniku FIAMC-a uručio je prigodne poklone – knjigu o povijesti šibenske katedrale i biskupije te primjerak srebrnjaka s prikazom šibenske katedrale i zaštitnika Šibenske biskupije sv. Mihovila, koji je u obliku bagatina, drevnog šibenskog novca, izrađen u Zlatarni Simon Čivljak u Šibeniku.

Uz dogovor o daljnjim aktivnostima katoličkih liječnika na nacionalnoj i internacionalnoj razini, prof. Čivljak pozvao je dr. José María Simón Castellvíja u skori posjet Zagrebu kako bi upriličili službeno predstavljanje hrvatskog izdanja njegove knjige širem čitateljstvu. Gosti iz Španjolske potom su se brodom uputili prema Zlarinu, Trogiru i Splitu gdje će završiti svoj kratki boravak u Hrvatskoj, zahvalni kolegama iz HKLD-a na gostoprimstvu i zajedništvu.

izvor: www.hkld.hr

Pogledajte jošŽUPNO ZAJEDNIŠTVO KATEDRALNE ŽUPE SV. JAKOVA I DOLAČKE ŽUPE SV. KRIŽA

Blagdan sv. Josipa radnika, 1. svibnja katedralna župa Sv. Jakova i dolačka župa Sv. Križa …U Vodicama proslavljeno je Našašće svetog Križa.

Našašće svetog križa i Dana grada Vodica proslavljeni su u Vodicama u petak  3. svibnja. …Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Otvorena Ljetna škola „Practicing Resilience – Preparing for Recovery”

Katoličke vijesti

Odražana rekolekcija svećenika Šibenske biskupije.

Katoličke vijesti

Održan susret sakristana Šibenske biskupije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti