Gospa Lurdska proslavljena duhovnom obnovom u Osijeku |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Gospa Lurdska proslavljena duhovnom obnovom u Osijeku |

OSIJEK (TU) – Retfalačka župa Uzvišenja sv. Križa u Osijeku svečano je proslavila blagdan Majke Božje Lurdske duhovnom obnovom uz devetnicu, od 2. do 10. veljače, koju su predvodili gostujući i domaći svećenici. Devetnica je počinjala duhovnim razmatranjem otajstava krunice uz predmoljenje župnih skupina, Družbe Marijinih sestara Naše Gospe  i aljmaškog bratstva Zajednice Cenacolo praćeno pjevanjem zborova, a na kraju večernjih misnih slavlja svećenik je predmolio litanije BDM Lurdske.

Duhovna obnova, uz poticajne riječi proroka Izaije „Ako se na me’ ne oslonite, održat’ se nećete! (Izaija 7,10) i poziv župnika Jurića: „Pouzdajmo se u Boga i u Gospu!“, otvorena je na blagdan Prikazanja Gospodinova, Svijećnicu (2. veljače), nakon marijanske pobožnosti, kada je župnik Ivan Jurić u obredu blagoslovio svijeće i predvodio procesiju blagoslivljući narod Božji, predvodio svečano pjevano euharistijsko slavlje, uz suslavljenje župnog vikara Vladimira Sabe. Na kraju slavlja crkvom je prošla svečana procesija s kipom Gospe Lurdske uz radosno čašćenje Gospe pjesmom i podizanjem svijeća uvis uz pozdrav Gospi „Zdravo, zdravo, zdravo Marijo!“. Druge večeri devetnice, na spomendan sv. Blaža uz obred grličanja pobožnost i misu predvodio je i propovijedao bibličar vlč. dr. sc. Ivan Benaković profesor na đakovačkom KBF-u. Promišljano je tome kako je čovjek izgubljen kada ne suosjeća, ne osjeća drugoga pored sebe; zašto od Boga tražiti mudro srce za rasuđivanje dobra od zla; kako Bog svoju milost daje poniznom i malenom čovjeku. „Jedino ono što vrijedi je mudrost srca – mudro razlučivanje dobra od zla, da pratiš kuda ide tvoj život, tvoji izbori, odluke i kuda će to doći jednog dana. A sigurno će doći, kao što je Šimun rekao Mariji da će joj mač probosti dušu jednoga dana jer se to mora dogoditi, jer Bog je živ, nije teorija, Bog nije neki oblak, zrakoprazni prostor ili neka energija, nego je Bog živa sila koja se svih nas tiče i progovara (ti) u nutrini, u savjesti, u tebi; tamo gdje si sam s Njim tu ga trebaš čuti i moliti ga mudro srce, poniznost da možeš istinski biti zadovoljna i ispunjena osoba. Tako nastojmo živjeti i onda nećemo lutati ovim svijetom kao ovce bez kompasa, bez pastira, nego će naš istinski orijentir i Pastir biti živi Krist!“, poručio je Benaković.

Tijekom devetnice po dvije večeri molitveno i slavljenički su sudjelovali gosti iz BiH i Italije. Fra Miro Šego, vikar Hercegovačke franjevačke provincije i župnik u Čitluku, u propovijedi je, uz svjedočenja obraćenja i duhovnog/tjelesnog ozdravljenja u Međugorju, naglasio kako je vrijeme devetnice Gospi Lurdskoj, vrijeme otvaranja srca Isusu i Gospi, molitve njezinu zagovoru za obitelji, mlade, ozdravljenje; te je retfalačkoj župi zahvalno poručio: „Ne dopustimo da naše srce bude daleko od Gospodina! Upoznao sam ovdje dobru, živu vjerničku zajednicu, otvorenu za Božje milosti!“ Vlč. mr. sc. Josip Vrančić, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije koji boravi u Cenacolu u Saluzzu, promišljao je kako se osloboditi farizejskog duha, koji svakodnevno živimo: „Molimo! Dopustimo Gospodinu da nam mijenja srce! Pravo obraćenje se događa u onom trenutku kad Bog ulazi u naše srce. Ne moramo se bojati naših slabosti, puno puta u našim slabostima pronalazimo Boga“, poručio je vlč. Josip te napomenuo kako je bitan korak u obraćenju zavoljeti sebe i to svakodnevno ponavljati: „Zagrli sebi i reci: Isuse, hvala ti što postojim!“

Prinos duhovnim razmatranjima u milosnom svetom vremenu devetnice dao je retfalački župni vikar Vladimir Sabo promišljajući s vjernicima o tome koliko odgovora ima Bog na naše molitve? „Postoje tri odgovora: ‘Da, učinit ću to što tražiš; Ne još; Imam nešto bolje za tebe od toga što tražiš.’ Ne ozdravljaju svi tjelesno. Tjelesno zdravlje je važno, ali je važnije duhovno. Što mi vrijedi tjelesno zdravlje, a nemam Isusa u srcu! Najprije nas Gospa poziva na pokajanje i obraćenje, a onda se otvara put i za tjelesno ozdravljenje“, kazao je Sabo.

U petak (9. veljače) održana je osma večer devetnice otvorena molitvom krunice s mladićima aljmaške bratovštine Zajednice Cenacolo, nastavljena misnim slavljem uz svjedočenja mladića i zatvorena radosnim pjevanjem na oltarnom prostoru te molitvenim čašćenjem ispred Gospina kipa. Župnik Jurić, ujedno duhovnik aljmaške bratovštine,  razmatrao je otajstava krunice s mladićima na koljenima koji su predmolili na materinskom jeziku (talijanskom, slovačkom, hrvatskom) te pjevanjem pratili molitvu. Također su, na misi predvodili liturgijskoj pjevanje uz gitarsku pratnju. Na misi je vlč. Jurić pozdravio okupljene župljane, mladiće iz Cenacola i na poseban način doktore dentalne medicine koji su euharistijskim slavljem došli proslaviti blagdan svoje nebeske zaštitnice sv. Apolonije, mučenice i djevice, zaštitnice doktora dentalne medicine. Svojim svjedočenjima izlaska iz tame na put Kristova svjetla dirnuli su srca vjernika. „U šest godina u Cenacolu našao sam smisao života. Drago mi je da danas služim, pomažem dati dio sebe za veća djela. Bog pomaže, moje srce se promijenilo! Počeo sam misliti na druge“, rekao je Cenacolov mladić. Misno zajedništvo je završilo pjesmom (na talijanskom i hrvatskom jeziku) i plesnim pokretima slavljenja Gospodina te je duhovnik Jurić, prije završnog blagoslova, s mladićima predmolio litanije Gospi Lurdskoj ispred kipa BDM Lurdske u crkvi.

Na spomendan bl. Alojzija Stepinca (10. veljače) završena je devetnica u čast BDM Lurdskoj, prije večernje mise Zbor mladih otpjevao je „Lijepa naša zemljo Hrvatska“ i župnik Jurić je predmolio „Molitvu na čast blaženomu Alojziju Stepincu“. Blagdanska slavlja Gospe Lurdske (11. veljače) okrunjena su četirima misama, a uz tri je održana svečana procesija s ophodom kipa Gospe Lurdske uz čašćenje Gospe pjevanjem, vjerničkim pozdravom bijelim rupčićima, dok se pjevao usklik „Zdravo, zdravo!“. Naposljetku su posvetnu molitva hrvatskoga naroda Gospi, predmolili svećenici.

Nevenka Špoljarić

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Formacija crkvenih pučkih glazbenika Garčinskog dekanata |

Katoličke vijesti

Fra dr. Josip Blažević održao tribinu o jogi |

Katoličke vijesti

Donacija Udruge „Kolonija – sveti Dominik Savio“ |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti