Proslava Sv. Leopolda u Gospinom polju – Dubrovačka biskupija
Dubrovačka biskupija

Proslava Sv. Leopolda u Gospinom polju – Dubrovačka biskupija

Blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića, zaštitnika Hrvatske kapucinske provincije kao i Dubrovačko-neretvanske županije, svečano se slavi u nedjelju 12. svibnja u Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa u Gospinom polju u Dubrovniku.

Jutarnju misu, na kojoj se okupio veći broj djelatnika Dubrovačko-neretvanske županije, predslavio je fra Juro Šarčević, gvardijan samostana sv. Jakova u Osijeku. Koncelebrirao je fra Stanko Dodig.

U uvodu propovijedi predvoditelj slavlja je citirao misli koje govore o tome kako su sveci najljepše lice Crkve i kako su oni najbolji tumači evanđelja. Dodao je kako sveci mogu biti i veliki ambasadori jednog naroda jer ih mnogi diljem svijeta poznaju. „Zamislite da se u čitavoj Katoličkoj Crkvi i u cijelom svijetu danas mnogi spominju i časte sv. Leopolda i da milijardu i više ljudi zna da je on bio iz malog hrvatskog naroda“, kazao je propovjednik. Sv. Leopold je bio kapucin. Kapucini danas žive u 114 zemalja i gdje god da djeluju oni se sv. Leopoldu mole i upoznaju druge s njim.

Gvardijan Šarčević je nadalje govorio o štovanju svetaca općenito i njihovoj ulozi u kršćanskoj duhovnosti i povijesti. Naglasio je kako svetost nije nešto što se može lako postići, ali nije ni nešto što se ne može ostvariti. Tome u prilog naveo je misli nekoliko svetaca i znanstvenika. Promišljajući o tome što je volja Božja, istaknuo je misao sv. Pavla da je volja Božja „vaša svetost“.

Sv. Leopold je svakodnevne obične stvari činio s neobičnom, velikom ljubavi i strpljenjem, ustvrdio je osječki gvardijan dodavši kako je svetac uzimao Evanđelje ozbiljno za pravilo svoga života i ponašanja. Tako je postao živa slika Kristova. Propovjednik je nadalje govorio o nekim naglascima iz svečevog života i porukama koje šalju. Sv. Leopold je pristao postati oruđe Božje ljubavi. Tražio je uvijek ono pozitivno u čovjeku i mnogi okorjeli grešnici dolazili su njemu na ispovijed.  Poznata je njegova rečenica: „Nijedan čovjek nije toliko od blata, da se u njemu ne bi moglo naći i jedno zrnca zlata“.

Liturgijsko pjevanje prevodio je zbor svetišta. Na misi je sudjelovao župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić sa suradnicima.

Tijekom prijepodneva u svetištu kojim upravlja fra Mijo Šarčević, slavljena je misa za kapucinsku provinciju, a navečer će se slaviti misa za redovnike i redovnice.

Za proslavu svečeva blagdana vjernici su se pripremali trodnevnicom koju je također predvodio fra Juro Šarčević.

A.T.

Fotografije: DNŽ

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

NAJAVA 12. 5. Predstavljanje knjige don Boža Baničevića – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

NAJAVA 13. 5. Proslava Gospe Fatimske u katedrali – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

NAJAVA Korizmene kateheze u crkvi na Pilama – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti