Rusija je započela veliki napad u regiji Harkova
Europa

Rusija je započela veliki napad u regiji Harkova

Rusija gađa pogranični grad Vovčansk intenzivnim zračnim i raketnim napadima u sklopu svog novog velikog napada na istočnu Ukrajinu.

Nedavna ofenziva označava značajnu novu fazu u sukobu, prijeteći ukrajinskim obrambenim linijama i energetskoj infrastrukturi.

Vovčansk, smješten na granici s Rusijom, postao je žarište najnovijih ruskih vojnih operacija. Strateška važnost ove regije je jasna jer Rusija ima za cilj steći kontrolu i uspostaviti uporište u sjeveroistočnoj Ukrajini.

U jednom danu evakuirano je oko 900 stanovnika grada

Ruske snage, ojačane ranijim napadima na energetsku infrastrukturu i naselja od ožujka, intenzivirale su svoje napore u pripremama za ovu kopnenu ofenzivu. Vojni analitičari sugeriraju da je to imalo za cilj pripremu za trenutni napad.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy hitno je pozvao zapadne saveznike da ubrzaju isporuku obećanog oružja za podršku obrambenim naporima Ukrajine.

Nedavna eskalacija dovela je do evakuacije preostalih stanovnika Vovčanska od strane policije i volontera. Izvješća pokazuju da je samo u petak evakuirano 900 ljudi, naglašavajući hitnost i ozbiljnost situacije.

U međuvremenu, u gradu Donjecku koji je okupirala Rusija, vlasti koje je imenovala Moskva izvijestile su o žrtvama u ukrajinskim udarima, što je dodatno pogoršalo napetosti u regiji.

Ruske snage su preuzele teritorijalne dobitke, zauzevši nekoliko sela u sjeveroistočnoj Ukrajini. Ukrajinski dužnosnici, međutim, nisu potvrdili ove tvrdnje, naglašavajući tekućinu i spornu prirodu sukoba duž granice.

Strah i neizvjesnost za mještane

Ponovni napad izazvao je masovno raseljavanje civila, s više od 1700 stanovnika koji su napustili svoje domove u naseljima u blizini zone sukoba. Situacija je i dalje neizvjesna jer Rusija nastavlja gađati naseljena područja zračnim napadima i raketnim baražama.

Prizori u Vovčansku su strašni, s uništenim zgradama, požarima koji bjesne, a grad je obavijen dimom i krhotinama. Ruski zračni napadi ostavili su grad razorenim, što je izazvalo rašireni strah i neizvjesnost među lokalnim stanovništvom.

Vlada predsjednika Zelenskog šalje pojačanje u regiju Harkova kako bi odbila napredovanje ruskih snaga. Unatoč izazovima, ukrajinski dužnosnici ostaju odlučni u obrani svog teritorija od ruske agresije.

Šire implikacije sukoba postaju sve očitije, s ambicijama Rusije koje se mogu proširiti na stvaranje “tampon zone” duž svoje granice.

Kako se sukob zaoštrava, gubici na civilima i infrastrukturi nastavljaju rasti, naglašavajući hitnu potrebu za diplomatskom intervencijom i odlučnom akcijom za deeskalaciju krize.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kardinal Pizzaballa posjetio Gazu u znak potpore i solidarnosti s ‘napaćenim stanovništvom’

Katoličke vijesti

Studentski zbor Marijinog sveučilišta slavi euharistijsku obnovu

Katoličke vijesti

Florida izdaje izvanredna pravila za borbu protiv ‘dezinformacija’ o Bidenovom pobačaju

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti