Proslava sv. Antuna u znaku povijesne kapelice
Porečka i Pulska biskupija

Proslava sv. Antuna u znaku povijesne kapelice

U mjestu Šikići, na periferiji Pule, na području Župe sv. Ivana Krstitelja, spomendan sv. Antuna Padovanskog proslavljen je različitim sadržajima u subotu, 15. i nedjelju, 16. lipnja, na prostoru oko stare škole u središtu mjesta. Svetog Antuna Padovanskog u tom naselju se posebno časti zbog kapelice posvećene Svecu svega svijeta koja je ondje postojala u povijesti, a 2009. je ponovno sagrađena, nedaleko mjesta gdje se je nalazila nekad.

Osim molitvenog dijela kojeg je predvodio župnik Župe sv. Ivana Krstitelja o. Đuro Hontić, arhitekt Anton Percan održao je izlaganje pod naslovom „Povijesni prikaz štovanja sv. Antona u našem kraju“. U sklopu predavanja prikazani su video intervjui s nekoliko starijih žitelja naselja Šikići, koji se još sjećaju postojanja stare kapelice posvećene sv. Antunu. O staroj kapelici su govorili Laura Levak, Luciano Šikić, Mila Ribarić i Egidio Buždon. Predaja kaže da je koncem 19. stoljeća jedan čovjek teretnim kolima s konjskom zapregom prevozio pijesak, na raskrižju Medulinske ceste i Puta od Fortice konji su se jako uznemirili, čovjek se našao u životnoj opasnosti te je u tom trenu zavapio „Sveti Antone, pomozi!“. Tragedija je izbjegnuta, a on je u znak zahvalnosti Svecu svega svijeta podigao zavjetnu kapelicu na tome mjestu.

Osim toga, istraživanja donose naznaku još jednog razloga podizanja kapelice na tome mjestu. Etnografske spoznaje potvrđuju da su raskrižja u povijesti imala jaku simboliku povezanu s različitim legendama, koja su često obuhvaćala sadržaje na rubu vjerskih i ezoterijskih komponenti. Mjesto gdje se nalazi kapelica sv. Antuna raskrižje je puteva još od vremena Rimskog carstva, najstariji mještani prenose kazivanja koja su slušali u djetinjstvu, o navodnim natprirodnim viđenjima na tom križanju. Tako je osim zavjeta sv. Antunu i to bio razlog za izgradnju kapelice na tome mjestu, koje je, po postavljanju tog simbola vjere postalo ljudima „pitomije“ i mnogo manje nelagodno za prolazak u noćnim satima jer su duboko vjerovali da ih sv. Antun štiti.

Kapelica je srušena početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća kod širenja ceste. Za te je građevinske radove proširenja ceste u to doba poslove prijevoza teretnim vozilom vršio Ivan Zec, saznavši za rušenje kapelice, duboko svjestan važnosti tog simbola vjere, nastojao je spasiti ono što se moglo, kameni blok na kojem je bila izrađena stara kapelice odnio je kući te na njemu izgradio kapelicu u vlastitom dvorištu.

No, među žiteljima Šikići nikada nije zamrla želja za ponovnim postavljanjem kapelice u čast sv. Antunu na mjesto gdje je stajala više desetljeća. Početkom novog tisućljeća ispunilo se vrijeme da kapelica sv. Antunu u Šikićima bude ponovno izgrađena nedaleko svog nekadašnjeg mjesta. Zbog znatno šire ceste  lokacija za izgradnju premještena je nekoliko metara sjevernije. Zemlju za kapelicu ustupila je Laura Levak, a izrađena je zajedničkim zalaganjem mještana.

Kod samog pokretanja ideje mještani su se na blagdan sv. Antuna okupljali na molitvu na mjestu gdje je ona bila predviđena. Kapelica je dovršena i blagoslovljena 2009. godine i od tada se svake godine kod kapelice mještani okupe na molitvu, a u središtu mjesta, nedjelju nakon blagdana, u čast sv. Antunu organizira se niz sadržaja, molitvenih, kulturnih, sportskih i gastronomskih.

Dio kulturnog programa ove je godine bilo i kazivanje poezije jedne mještanke, Line Kontošić, koja je svoj nastup zaključila stihovima koji prizivaju, u budućnosti, izgradnju barem omanje crkvice na području mjesta Šikići, a zasigurno je tim stihovima izrazila želju mnogih sadašnjih žitelja, ali prethodnih generacija.

Godišnje okupljanje uz spomendan sv. Antuna u tome je mjestu prigoda za opušteno druženje sa susjedima i poznanicima, ali u širem kontekstu gledano bitan je to moment za nastavak izgradnje svijesti o važnosti tradicije, u koju je taj pučki sensus fidei, nerijetko nesvjesno, očito jako duboko ukorijenjen.

G. Krizman

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

u Majmajoli misa zahvalnica za kraj školske godine

Katoličke vijesti

Vrsarski zvonik dobio nova zvona

Katoličke vijesti

Proslava svetih zaštitnika župe Grožnjan, S. Vida, Modesta i Krešencije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti